Koleżanka przyniosła Popaprańca. Gdy spróbowałam, poprosiłam o przepis

Chociaż nazwa Popapraniec może zaskakiwać, to za nią kryje się wyjątkowo smaczny i efektowny deser. Wydaje się być skomplikowane, ale to tylko pozory, bo z upieczeniem poradzi sobie nawet ten, kto na co dzień trzyma się z dala od piekarnika.

Popapraniec to efektowne i proste ciastoPopapraniec to efektowne i proste ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Popaprańcem pierwszy raz poczęstowała mnie koleżanka. Do pracy przyniosła całą blaszkę ciasta, która błyskawicznie stała się pusta. Połączenie trzech rodzajów biszkoptu przypadnie do gustu wszystkim łasuchom, zaspakajając ochotę na coś słodkiego. To świetna propozycja na specjalne okazje, gdy chcesz zaserwować gościom coś innego niż sernik czy jabłecznik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leśny mech w jeszcze lepszym wydaniu. Zaskocz wszystkich viralowym przepisem

Ciasto Popapraniec

Podstawą tego ciasta są trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i makowy. To właśnie one nadają wyjątkowy wygląd i sprawiają, że na sam widok cieknie ślinka. Popapraniec to idealne ciasto zarówno na specjalne okazje, jak i weekendowe spotkania przy kawie.

Poza biszkoptami występują tutaj również inne dodatki. Kremowa masa budyniowa dodaje słodyczy, a kwaskowaty dżem (np. malinowy czy porzeczkowy) dodaje ciastu orzeźwiającej nuty.

Za przygotowanie ciasta zabierz się dzień wcześniej - ciasto najlepiej jest schłodzić przez całą noc.

Składniki:

  • 8 jaj,
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 80 ml oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 70 g maku.

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 90 g cukru
  • 250 g miękkiego masła,

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g śmietanki kremówki.

Dodatkowo:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.
  2. Do ubitych jajek dodawaj po kolei żółtka oraz olej, cały czas miksując.
  3. Na koniec dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj lub krótko zmiksuj.
  4. Powstałą masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe.
  5. Blaszkę o wymiarach ok. 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
  6. Wykładaj na zmianę trzy kolory masy, robiąc kleksy łyżką. Jeśli zostanie masa biszkoptowa, wyłóż drugą warstwę.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.
  8. Wystudź i przekrój na dwa blaty.
  9. Przygotuj masę budyniową. 500 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuść budyń, wlej całość do garnka i gotuj, aż zgęstnieje.
  10. Odstaw do wystudzenia.
  11. Masło rozetrzyj mikserem na puszystą, jasną masę.
  12. Stopniowo dodawaj schłodzony budyń.
  13. Połowę masy wyłóż na biszkopt, dodaj 2/3 porcji dżemu i przykryj drugim blatem.
  14. Na górę wyłóż pozostałą masę budyniową, zrób kleksy z pozostałego dżemu.
  15. Czekoladę rozpuść w śmietance, przestudź i polej ciasto, robiąc zygzaki.
  16. Wstaw do lodówki na całą noc.

Po tym czasie Popapraniec jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm