PrzepisCiastaKoleżanka przyniosła Popaprańca. Gdy spróbowałam, poprosiłam o przepis

Koleżanka przyniosła Popaprańca. Gdy spróbowałam, poprosiłam o przepis

Chociaż nazwa Popapraniec może zaskakiwać, to za nią kryje się wyjątkowo smaczny i efektowny deser. Wydaje się być skomplikowane, ale to tylko pozory, bo z upieczeniem poradzi sobie nawet ten, kto na co dzień trzyma się z dala od piekarnika.

Popapraniec to efektowne i proste ciasto
Popapraniec to efektowne i proste ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Popaprańcem pierwszy raz poczęstowała mnie koleżanka. Do pracy przyniosła całą blaszkę ciasta, która błyskawicznie stała się pusta. Połączenie trzech rodzajów biszkoptu przypadnie do gustu wszystkim łasuchom, zaspakajając ochotę na coś słodkiego. To świetna propozycja na specjalne okazje, gdy chcesz zaserwować gościom coś innego niż sernik czy jabłecznik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leśny mech w jeszcze lepszym wydaniu. Zaskocz wszystkich viralowym przepisem

Ciasto Popapraniec

Podstawą tego ciasta są trzy biszkopty: kakaowy, kokosowy i makowy. To właśnie one nadają wyjątkowy wygląd i sprawiają, że na sam widok cieknie ślinka. Popapraniec to idealne ciasto zarówno na specjalne okazje, jak i weekendowe spotkania przy kawie.

Poza biszkoptami występują tutaj również inne dodatki. Kremowa masa budyniowa dodaje słodyczy, a kwaskowaty dżem (np. malinowy czy porzeczkowy) dodaje ciastu orzeźwiającej nuty.

Za przygotowanie ciasta zabierz się dzień wcześniej - ciasto najlepiej jest schłodzić przez całą noc.

Składniki:

  • 8 jaj,
  • szczypta soli,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 80 ml oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 70 g maku.

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 90 g cukru
  • 250 g miękkiego masła,

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g śmietanki kremówki.

Dodatkowo:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.
  2. Do ubitych jajek dodawaj po kolei żółtka oraz olej, cały czas miksując.
  3. Na koniec dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj lub krótko zmiksuj.
  4. Powstałą masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe.
  5. Blaszkę o wymiarach ok. 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
  6. Wykładaj na zmianę trzy kolory masy, robiąc kleksy łyżką. Jeśli zostanie masa biszkoptowa, wyłóż drugą warstwę.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.
  8. Wystudź i przekrój na dwa blaty.
  9. Przygotuj masę budyniową. 500 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuść budyń, wlej całość do garnka i gotuj, aż zgęstnieje.
  10. Odstaw do wystudzenia.
  11. Masło rozetrzyj mikserem na puszystą, jasną masę.
  12. Stopniowo dodawaj schłodzony budyń.
  13. Połowę masy wyłóż na biszkopt, dodaj 2/3 porcji dżemu i przykryj drugim blatem.
  14. Na górę wyłóż pozostałą masę budyniową, zrób kleksy z pozostałego dżemu.
  15. Czekoladę rozpuść w śmietance, przestudź i polej ciasto, robiąc zygzaki.
  16. Wstaw do lodówki na całą noc.

Po tym czasie Popapraniec jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie