Znajoma mówi, że je tę zapiekankę kilka razy w tygodniu. Schudła już 5 kilogramów

Chcesz schudnąć jedząc smaczne rzeczy? To żaden problem. Nie musisz katować się żadnymi dietami cud ani rezygnować z ulubionych produktów. Możesz też przygotować przepyszne danie, dzięki któremu pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów. Ta zapiekanka czyni cuda, a do tego smakuje obłędnie.

ZapiekankaZapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nadia-nb
Paulina Hermann

Chociaż letni sezon jest już za nami i niedawno przyszła do nas jesień, to i tak są osoby, które zaczynają w tym czasie się odchudzać. Głównie chodzi o poprawę sylwetki i zdrowie. Każda pora roku jest dobra na to, by o siebie zadbać. Idealnie, jeśli możemy sobie w tym pomóc, przygotowując pyszne i pożywne dania. Spróbujcie więc specjalnej zapiekanki, którą przygotujecie tylko z 3 składników. Nie dość, że jest smaczna i prosta, to jeszcze pomoże wam schudnąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Odchudzająca zapiekanka z kilku składników

Przygotuj składniki. Wystarczą tylko trzy podstawowe:

  • 700 g ziemniaków,
  • brokuł,
  • ser żółty,
  • marchewka.


Do zrobienia sosu potrzebujesz:

  • śmietany,
  • czosnku,
  • 5 jajek,
  • soli,
  • pieprzu.
Zapiekanka
Zapiekanka © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i gotuj je w osolonej wodzie przez 20 minut.
  2. Brokuł podziel na różyczki i poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
  3. Kartofle odcedź i pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie dodaj je do naczynia.
  4. Zetrzyj marchewkę i ser, następnie posyp warzywa.
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Wbij do miski jajka, dodaj śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dipem zalej wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym.
  6. Zapiekanka powinna piec się w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Zapiekankę możesz zjeść od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Nie trzeba łączyć jej z żadnymi dodatkami ani sosami. Najlepiej smakuje na ciepło i sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła i pożywna kolacja. Składniki, które w niej się znajdują mają mnóstwo właściwości odżywczych, które wspierają zdrowie i wspomagają odchudzanie. Zawierają wiele witamin oraz minerałów.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy