Kuzynka ze Śląska co chwile robi takie ziemniaki. Wszyscy nie mogą się najeść

Co myślicie o regionalnych potrawach? Czasem wydają się nam dziwne, nie wiemy, jak je ocenić. W każdym województwie znajdziemy najróżniejsze przepisy. Na szczególną uwagę zasługuje jednak słynący z knedli, krupnioka i karminadli Śląsk. Tym razem podzielimy się z wami przepisem na ziemniaki. Moja kuzynka robi je regularnie i każdy się nimi opycha.

Ziemniaki po śląskuZiemniaki po śląsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Polska ziemniakami stoi. Pojawiają się na naszych stołach niemalże codziennie - oczywiście pod różnymi postaciami. Czy kiedykolwiek jednak słyszeliście o czymś takim, jak pierzoka? Jestem pewna, że niewiele osób ma pojęcie o tym daniu. Nic dziwnego, skoro przygotowuje się je tylko w jednym regionie Polski. Jest to szczególny rodzaj ziemniaków z dodatkami. Za każdym razem w ekspresowym tempie znikają z talerza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Ziemniaki po śląsku, czyli tradycyjny pierzok

Zacznij od przygotowania składników. Potrzebne ci będą:

  • 1 i 1/2 kg,
  • 2 cebule,
  • 20 dag boczku,
  • przyprawy: sól, pieprz i majeranek.
Ziemniaki z boczkiem i cebulą
Ziemniaki z boczkiem i cebulą © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w średnią kostkę i wrzuć na patelnię. W międzyczasie pokrój też cebulę i dorzuć ją, gdy boczek będzie już podsmażony. Oba składniki powinny zyskać złoty kolor.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz nadmiar wody. Wymieszaj je z połową masy z boczkiem i cebulą. W międzyczasie dopraw wszystko solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Resztę masy wyłóż do naczynia żaroodpornego, dodaj też ziemniaki.
  4. Wierzch ozdób cebulą i boczkiem.
  5. Piecz danie w 180 stopniach przez 60 minut. Będzie ono gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie trzeba go podawać z żadnymi dodatkami. Już samo w sobie smakuje obłędnie.

Pierzoka syci na długo, a do tego jest prosta w wykonaniu. To są największe atuty tego dania. Do tego nie zapłacimy za nią milionów monet, bo składniki są ogólnie dostępne i łatwo je zdobyć. Oprócz tego to ciekawy sposób na ziemniaki, a danie może na dobre zagościć w naszym menu.

KARTOFLE Z BOCZKIEM CZYLI ROBIMY PIERZOKA

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku