Kuzynka ze Śląska co chwile robi takie ziemniaki. Wszyscy nie mogą się najeść

Co myślicie o regionalnych potrawach? Czasem wydają się nam dziwne, nie wiemy, jak je ocenić. W każdym województwie znajdziemy najróżniejsze przepisy. Na szczególną uwagę zasługuje jednak słynący z knedli, krupnioka i karminadli Śląsk. Tym razem podzielimy się z wami przepisem na ziemniaki. Moja kuzynka robi je regularnie i każdy się nimi opycha.

Kuzynka ze Śląska co chwile robi takie ziemniaki. Wszyscy nie mogą się najeśćZiemniaki po śląsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Polska ziemniakami stoi. Pojawiają się na naszych stołach niemalże codziennie - oczywiście pod różnymi postaciami. Czy kiedykolwiek jednak słyszeliście o czymś takim, jak pierzoka? Jestem pewna, że niewiele osób ma pojęcie o tym daniu. Nic dziwnego, skoro przygotowuje się je tylko w jednym regionie Polski. Jest to szczególny rodzaj ziemniaków z dodatkami. Za każdym razem w ekspresowym tempie znikają z talerza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Ziemniaki po śląsku, czyli tradycyjny pierzok

Zacznij od przygotowania składników. Potrzebne ci będą:

  • 1 i 1/2 kg,
  • 2 cebule,
  • 20 dag boczku,
  • przyprawy: sól, pieprz i majeranek.
Ziemniaki z boczkiem i cebulą
Ziemniaki z boczkiem i cebulą © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w średnią kostkę i wrzuć na patelnię. W międzyczasie pokrój też cebulę i dorzuć ją, gdy boczek będzie już podsmażony. Oba składniki powinny zyskać złoty kolor.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz nadmiar wody. Wymieszaj je z połową masy z boczkiem i cebulą. W międzyczasie dopraw wszystko solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Resztę masy wyłóż do naczynia żaroodpornego, dodaj też ziemniaki.
  4. Wierzch ozdób cebulą i boczkiem.
  5. Piecz danie w 180 stopniach przez 60 minut. Będzie ono gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie trzeba go podawać z żadnymi dodatkami. Już samo w sobie smakuje obłędnie.

Pierzoka syci na długo, a do tego jest prosta w wykonaniu. To są największe atuty tego dania. Do tego nie zapłacimy za nią milionów monet, bo składniki są ogólnie dostępne i łatwo je zdobyć. Oprócz tego to ciekawy sposób na ziemniaki, a danie może na dobre zagościć w naszym menu.

KARTOFLE Z BOCZKIEM CZYLI ROBIMY PIERZOKA

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie