Kuzynka ze Śląska co chwile robi takie ziemniaki. Wszyscy nie mogą się najeść

Co myślicie o regionalnych potrawach? Czasem wydają się nam dziwne, nie wiemy, jak je ocenić. W każdym województwie znajdziemy najróżniejsze przepisy. Na szczególną uwagę zasługuje jednak słynący z knedli, krupnioka i karminadli Śląsk. Tym razem podzielimy się z wami przepisem na ziemniaki. Moja kuzynka robi je regularnie i każdy się nimi opycha.

Ziemniaki po śląsku
Ziemniaki po śląsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.09.2023 | aktual.: 30.09.2023 10:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polska ziemniakami stoi. Pojawiają się na naszych stołach niemalże codziennie - oczywiście pod różnymi postaciami. Czy kiedykolwiek jednak słyszeliście o czymś takim, jak pierzoka? Jestem pewna, że niewiele osób ma pojęcie o tym daniu. Nic dziwnego, skoro przygotowuje się je tylko w jednym regionie Polski. Jest to szczególny rodzaj ziemniaków z dodatkami. Za każdym razem w ekspresowym tempie znikają z talerza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po śląsku, czyli tradycyjny pierzok

Zacznij od przygotowania składników. Potrzebne ci będą:

  • 1 i 1/2 kg,
  • 2 cebule,
  • 20 dag boczku,
  • przyprawy: sól, pieprz i majeranek.
Ziemniaki z boczkiem i cebulą
Ziemniaki z boczkiem i cebulą© Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w średnią kostkę i wrzuć na patelnię. W międzyczasie pokrój też cebulę i dorzuć ją, gdy boczek będzie już podsmażony. Oba składniki powinny zyskać złoty kolor.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz nadmiar wody. Wymieszaj je z połową masy z boczkiem i cebulą. W międzyczasie dopraw wszystko solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Resztę masy wyłóż do naczynia żaroodpornego, dodaj też ziemniaki.
  4. Wierzch ozdób cebulą i boczkiem.
  5. Piecz danie w 180 stopniach przez 60 minut. Będzie ono gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie trzeba go podawać z żadnymi dodatkami. Już samo w sobie smakuje obłędnie.

Pierzoka syci na długo, a do tego jest prosta w wykonaniu. To są największe atuty tego dania. Do tego nie zapłacimy za nią milionów monet, bo składniki są ogólnie dostępne i łatwo je zdobyć. Oprócz tego to ciekawy sposób na ziemniaki, a danie może na dobre zagościć w naszym menu.

KARTOFLE Z BOCZKIEM CZYLI ROBIMY PIERZOKA