Znana lekarka wskazała najzdrowsze pieczywo. Nie ma nawet cienia wątpliwości
W pogoni za chlebem idealnym po drodze napotkamy wiele przeróżnych typów pieczywa, począwszy od tych wykonanych z białej mąki, skończywszy na wypiekach z pradawnych zbóż. Dodatkowo piekarnie zachęcają do kupna coraz to bardziej wymyślnych produktów. Jak się w tym połapać? Jaki chleb będzie dla nas najlepszy?
04.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 06:59
Obecnie na półkach w sklepach czy piekarniach znajdziemy chleby z dodatkami bakalii, wysokobiałkowe czy z obniżonym indeksem glikemicznym, o przeróżnych smakach i kształtach. Który z nich jest jednak tym najlepszym wyborem? Kwestię tę porusza dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalista medycyny rodzinnej, środowiskowej oraz alergologii, ekspertka medycyny integracyjnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uważaj na takie pieczywo. "Niby pełnoziarnisty, ale..."
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska wyjaśnia na swoim Instagramie, że nawet jeśli mamy do czynienia z produktem, który na pierwszy rzut oka wydaje się zdrowy, w rzeczywistości może być tylko... podpuchą. Bo mimo że coraz częściej skłaniamy się ku chlebom pełnoziarnistym (zauważając różnicę między tym a wypiekiem wieloziarnistym), jednak i tutaj trzeba mieć się na baczności.
Lekarka za przykład podała chleb z bakaliami i orzechami, ciemny, który sprawiać może wrażenie produktu przyzwoitego. Jak się jednak okazuje, taki wypiek zawiera dużo cukru ze względu na obecność rodzynek czy żurawiny, a ponadto bywa barwiony karmelem, co powinno dać nam do zrozumienia, że to produkt, który nie powinien znaleźć się w zakupowym koszyku. Ponadto zapakowany jest w folię, pod którą łatwo rozwija się pleśń.
Następnie dr Cubała-Kucharska zaprezentowała chleb o obniżonej kaloryczności, wysokobiałkowy i pełnoziarnisty. I wszystko mogłoby się zgadzać, gdyby nie jego podejrzana "pulchność", która sugerować może, że w składzie wypieku znajdują się spulchniacze. Ekspertka radzi też unikać pieczywa z białej mąki, która - jak wyjaśnia - jest chlorowana, a sam wypiek zawiera spulchniacze.
Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy? Lekarka nie ma wątpliwości
Za to produktem godnym uwagi ekspertki okazał się chleb żytni - twardy, ciężki, na zakwasie. Ważne też, by nie był sprzedawany w plastikowym opakowaniu. Lekarka przyznaje, że do tego typu pieczywa trzeba się przyzwyczaić, ponieważ nie jest ono najsmaczniejsze. Jednak zastąpienie białego pieczywa takim chlebem wyjdzie nam na zdrowie.
Chleb żytni ma wiele zalet, a jego spożywanie pomaga utrzymać zdrowie oraz szczupłą sylwetkę. W porównaniu z chlebem białym wersja żytnia dostarcza większej ilości witamin i minerałów, a także zawiera znacznie więcej błonnika pokarmowego, dzięki czemu usprawnia trawienie. Dodatkowo w chlebie żytnim znajdziemy spore ilości wapnia, żelaza oraz magnezu.