Znudził mi się barszcz i wykombinowałem inny przepis. Kilka składników i chwila blendowania
Na chłodnik już za zimno, a na barszcz zdecydowanie za wcześnie? Potwierdzam – czuję dokładnie to samo. Czy to jednak oznacza, że buraki przez jakiś czas zupełnie znikną z mojej kuchni? Nic bardziej mylnego. Odrobina kreatywności, szczypta uporu, kilka chwil wolnego czasu i pyszna zupa krem z buraka pojawia się na stole!
Jako wielki fan buraków, ich smaku, apetycznego koloru, niezwykłych prozdrowotnych właściwości i w końcu wszelkich przygotowywanych z tych warzyw potraw, znalazłem się w nie lada tarapatach. Oto musiałem sam przed sobą przyznać się do strasznej refleksji: mój ukochany barszcz po prostu mi się znudził. Czas na przerwę – pomyślałem i posmutniałem, by już po chwili przypomnieć sobie, że takie sytuacje mogą mieć swoje plusy. Stają się bowiem doskonałym momentem na kulinarne eksperymenty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni
Pytanie wybrzmiało natychmiastowo: jaką jeszcze zupę z buraków mogę przygotować, która nie jest klasycznym barszczem i równie pospolitym chłodnikiem, którego czas przeminął wraz z letnimi, wysokimi temperaturami? Odpowiedź przyszła dość prędko: nie ma co stawiać na jakiś konkretny, szczegółowy plan – trzeba po prostu pokombinować. Do buraka dodałem więc jeszcze kilka składników, zamieszałem, doprawiłem, a niedługo potem mogłem się już cieszyć miską z parującą pysznością. Od tej pory zupa krem z buraków stała się jedną z moich ulubionych potraw i godną rywalką tradycyjnego barszczu.
Poniżej zostawiam przepis – totalnie prosty, intuicyjny i bezwzględnie ekspresowy. Być może przyda się również tobie?
Zupa krem z buraków
Składniki:
- 1 duży burak,
- 1 mała biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- drobny kawałek imbiru.
Dodatkowo: olej roślinny, oliwa z oliwek, śmietana, natka pietruszki, kminek, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraka i ziemniaki obieram i kroję w drobniejsze kawałki.
- Cebulę obieram i szatkuję. To samo robię z ząbkami czosnku.
- Imbir skrobię za pomocą łyżki, a następnie ścieram.
- Teraz wszystkie składniki podsmażam na oleju rozgrzanym w garnku z grubym dnem: zaczynam od cebuli, czosnku i imbiru, a potem dodaję buraki i ziemniaki.
- Po chwili smażenia całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem i kminkiem.
- Gdy warzywa staną się miękkie, blenduję je na jednolitą masę.
- Podaję z kleksem śmietany, natką pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe!
Tak przygotowana zupa krem z buraków nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale wygląda.