Znudził mi się barszcz i wykombinowałem inny przepis. Kilka składników i chwila blendowania

Na chłodnik już za zimno, a na barszcz zdecydowanie za wcześnie? Potwierdzam – czuję dokładnie to samo. Czy to jednak oznacza, że buraki przez jakiś czas zupełnie znikną z mojej kuchni? Nic bardziej mylnego. Odrobina kreatywności, szczypta uporu, kilka chwil wolnego czasu i pyszna zupa krem z buraka pojawia się na stole!

Zupa krem z buraków. Świetna alternatywa dla barszczuZupa krem z buraków. Świetna alternatywa dla barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | juefraphoto

Jako wielki fan buraków, ich smaku, apetycznego koloru, niezwykłych prozdrowotnych właściwości i w końcu wszelkich przygotowywanych z tych warzyw potraw, znalazłem się w nie lada tarapatach. Oto musiałem sam przed sobą przyznać się do strasznej refleksji: mój ukochany barszcz po prostu mi się znudził. Czas na przerwę – pomyślałem i posmutniałem, by już po chwili przypomnieć sobie, że takie sytuacje mogą mieć swoje plusy. Stają się bowiem doskonałym momentem na kulinarne eksperymenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Pytanie wybrzmiało natychmiastowo: jaką jeszcze zupę z buraków mogę przygotować, która nie jest klasycznym barszczem i równie pospolitym chłodnikiem, którego czas przeminął wraz z letnimi, wysokimi temperaturami? Odpowiedź przyszła dość prędko: nie ma co stawiać na jakiś konkretny, szczegółowy plan – trzeba po prostu pokombinować. Do buraka dodałem więc jeszcze kilka składników, zamieszałem, doprawiłem, a niedługo potem mogłem się już cieszyć miską z parującą pysznością. Od tej pory zupa krem z buraków stała się jedną z moich ulubionych potraw i godną rywalką tradycyjnego barszczu.

Poniżej zostawiam przepis – totalnie prosty, intuicyjny i bezwzględnie ekspresowy. Być może przyda się również tobie?

Zupa krem z buraków

Składniki:

  • 1 duży burak,
  • 1 mała biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • drobny kawałek imbiru.

Dodatkowo: olej roślinny, oliwa z oliwek, śmietana, natka pietruszki, kminek, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Buraka i ziemniaki obieram i kroję w drobniejsze kawałki.
  2. Cebulę obieram i szatkuję. To samo robię z ząbkami czosnku.
  3. Imbir skrobię za pomocą łyżki, a następnie ścieram.
  4. Teraz wszystkie składniki podsmażam na oleju rozgrzanym w garnku z grubym dnem: zaczynam od cebuli, czosnku i imbiru, a potem dodaję buraki i ziemniaki.
  5. Po chwili smażenia całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem i kminkiem.
  6. Gdy warzywa staną się miękkie, blenduję je na jednolitą masę.
  7. Podaję z kleksem śmietany, natką pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe!


Tak przygotowana zupa krem z buraków nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale wygląda.

Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki