Znudził mi się barszcz i wykombinowałem inny przepis. Kilka składników i chwila blendowania

Na chłodnik już za zimno, a na barszcz zdecydowanie za wcześnie? Potwierdzam – czuję dokładnie to samo. Czy to jednak oznacza, że buraki przez jakiś czas zupełnie znikną z mojej kuchni? Nic bardziej mylnego. Odrobina kreatywności, szczypta uporu, kilka chwil wolnego czasu i pyszna zupa krem z buraka pojawia się na stole!

Zupa krem z buraków. Świetna alternatywa dla barszczuZupa krem z buraków. Świetna alternatywa dla barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | juefraphoto

Jako wielki fan buraków, ich smaku, apetycznego koloru, niezwykłych prozdrowotnych właściwości i w końcu wszelkich przygotowywanych z tych warzyw potraw, znalazłem się w nie lada tarapatach. Oto musiałem sam przed sobą przyznać się do strasznej refleksji: mój ukochany barszcz po prostu mi się znudził. Czas na przerwę – pomyślałem i posmutniałem, by już po chwili przypomnieć sobie, że takie sytuacje mogą mieć swoje plusy. Stają się bowiem doskonałym momentem na kulinarne eksperymenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Pytanie wybrzmiało natychmiastowo: jaką jeszcze zupę z buraków mogę przygotować, która nie jest klasycznym barszczem i równie pospolitym chłodnikiem, którego czas przeminął wraz z letnimi, wysokimi temperaturami? Odpowiedź przyszła dość prędko: nie ma co stawiać na jakiś konkretny, szczegółowy plan – trzeba po prostu pokombinować. Do buraka dodałem więc jeszcze kilka składników, zamieszałem, doprawiłem, a niedługo potem mogłem się już cieszyć miską z parującą pysznością. Od tej pory zupa krem z buraków stała się jedną z moich ulubionych potraw i godną rywalką tradycyjnego barszczu.

Poniżej zostawiam przepis – totalnie prosty, intuicyjny i bezwzględnie ekspresowy. Być może przyda się również tobie?

Zupa krem z buraków

Składniki:

  • 1 duży burak,
  • 1 mała biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • drobny kawałek imbiru.

Dodatkowo: olej roślinny, oliwa z oliwek, śmietana, natka pietruszki, kminek, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Buraka i ziemniaki obieram i kroję w drobniejsze kawałki.
  2. Cebulę obieram i szatkuję. To samo robię z ząbkami czosnku.
  3. Imbir skrobię za pomocą łyżki, a następnie ścieram.
  4. Teraz wszystkie składniki podsmażam na oleju rozgrzanym w garnku z grubym dnem: zaczynam od cebuli, czosnku i imbiru, a potem dodaję buraki i ziemniaki.
  5. Po chwili smażenia całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem i kminkiem.
  6. Gdy warzywa staną się miękkie, blenduję je na jednolitą masę.
  7. Podaję z kleksem śmietany, natką pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe!


Tak przygotowana zupa krem z buraków nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale wygląda.

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu