Znudził mi się barszcz i wykombinowałem inny przepis. Kilka składników i chwila blendowania
Na chłodnik już za zimno, a na barszcz zdecydowanie za wcześnie? Potwierdzam – czuję dokładnie to samo. Czy to jednak oznacza, że buraki przez jakiś czas zupełnie znikną z mojej kuchni? Nic bardziej mylnego. Odrobina kreatywności, szczypta uporu, kilka chwil wolnego czasu i pyszna zupa krem z buraka pojawia się na stole!
03.10.2024 07:44
Jako wielki fan buraków, ich smaku, apetycznego koloru, niezwykłych prozdrowotnych właściwości i w końcu wszelkich przygotowywanych z tych warzyw potraw, znalazłem się w nie lada tarapatach. Oto musiałem sam przed sobą przyznać się do strasznej refleksji: mój ukochany barszcz po prostu mi się znudził. Czas na przerwę – pomyślałem i posmutniałem, by już po chwili przypomnieć sobie, że takie sytuacje mogą mieć swoje plusy. Stają się bowiem doskonałym momentem na kulinarne eksperymenty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pytanie wybrzmiało natychmiastowo: jaką jeszcze zupę z buraków mogę przygotować, która nie jest klasycznym barszczem i równie pospolitym chłodnikiem, którego czas przeminął wraz z letnimi, wysokimi temperaturami? Odpowiedź przyszła dość prędko: nie ma co stawiać na jakiś konkretny, szczegółowy plan – trzeba po prostu pokombinować. Do buraka dodałem więc jeszcze kilka składników, zamieszałem, doprawiłem, a niedługo potem mogłem się już cieszyć miską z parującą pysznością. Od tej pory zupa krem z buraków stała się jedną z moich ulubionych potraw i godną rywalką tradycyjnego barszczu.
Poniżej zostawiam przepis – totalnie prosty, intuicyjny i bezwzględnie ekspresowy. Być może przyda się również tobie?
Zupa krem z buraków
Składniki:
- 1 duży burak,
- 1 mała biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- drobny kawałek imbiru.
Dodatkowo: olej roślinny, oliwa z oliwek, śmietana, natka pietruszki, kminek, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraka i ziemniaki obieram i kroję w drobniejsze kawałki.
- Cebulę obieram i szatkuję. To samo robię z ząbkami czosnku.
- Imbir skrobię za pomocą łyżki, a następnie ścieram.
- Teraz wszystkie składniki podsmażam na oleju rozgrzanym w garnku z grubym dnem: zaczynam od cebuli, czosnku i imbiru, a potem dodaję buraki i ziemniaki.
- Po chwili smażenia całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem i kminkiem.
- Gdy warzywa staną się miękkie, blenduję je na jednolitą masę.
- Podaję z kleksem śmietany, natką pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe!
Tak przygotowana zupa krem z buraków nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale wygląda.