Znudziły ci się kanapki na kolację? Oto przepis godny mistrzów

Kiedy nie mam pomysłu na kolację, sięgam po sprawdzone przepisy. Faszerowana cukinia jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Niewątpliwą zaletą tego dania jest też to, że listę składników można dowolnie modyfikować.

Pieczona cukiniaPieczona cukinia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rewelacyjny przepis na faszerowaną cukinię znalazłam w książce Wiktorii Mazur "Baba na keto". Autorka od dawna dzieli się swoimi kulinarnym inspiracjami na YouTube oraz na Instagramie. Dzięki diecie ketogenicznej zrzuciła już 17 kilogramów.

Dzięki diecie ketogenicznej nasz organizm spala tłuszcz 10 razy szybciej niż w przypadku przestrzegania innych diet. Nic więc dziwnego, że w ostatnich latach ten sposób odżywiania bije wszelkie rekordy popularności. Dieta keto należy to diet niskowęglowodanowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Kiedy spożywamy duże ilości tłuszczów i niewiele węglowodanów, organizm wchodzi w stan ketozy. Co to znaczy? Kiedy nie dostarczamy naszemu ciału odpowiedniej ilości węglowodanów, z których może czerpać energię, przełącza się ono na tryb spalania tłuszczu. Jeśli jesteście zainteresowani takim sposobem odżywiania, koniecznie sięgnijcie po książkę Wiktorii Mazur. Autorka zebrała w niej 101 swoich ulubionych przepisów.

Faszerowana cukinia - przepis krok po kroku

  • 3 cukinie,
  • 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub wołowego,
  • 1 cebula,
  • 90 g pieczarek,
  • 90 g wędzonego boczku,
  • 3 plastry sera cheddar,
  • 3 okrągłe cukinie,
  • ok. 30 g masła klarowanego,
  • ząbek czosnku,
  • ok. 50 g ketchupu keto (ew. passata pomidorowa),
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, oregano, bazylia, kurkuma, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki umyj, obierz i też pokrój w kostkę. Tak samo pokrój boczek.
  2. Rozgrzej masło klarowane na patelni, wsyp cebulę, podsmaż na złoty kolor, dodaj boczek, znów podsmaż chwilę, dołóż pieczarki (w razie potrzeby możesz dodać więcej masła).
  3. Podsmażaj, aż wszystko się zrumieni. Dodaj mięso mielone i przyprawy. Wymieszaj, dodaj keczup lub passatę, a na koniec ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  4. Odkrój górę cukinii i wydrąż środki – najwygodniej zrobić to łyżeczką. Napełnij cukinie farszem mięsnym. Na każdą cukinię połóż plaster sera.
  5. Przykryj odciętą wcześniej górą warzywa. Zapiekaj w 180 stopniach przez 30–35 minut.

Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto".

Baba na keto
Baba na keto © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa