Znudziły ci się kanapki na kolację? Oto przepis godny mistrzów

Kiedy nie mam pomysłu na kolację, sięgam po sprawdzone przepisy. Faszerowana cukinia jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Niewątpliwą zaletą tego dania jest też to, że listę składników można dowolnie modyfikować.

Pieczona cukiniaPieczona cukinia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rewelacyjny przepis na faszerowaną cukinię znalazłam w książce Wiktorii Mazur "Baba na keto". Autorka od dawna dzieli się swoimi kulinarnym inspiracjami na YouTube oraz na Instagramie. Dzięki diecie ketogenicznej zrzuciła już 17 kilogramów.

Dzięki diecie ketogenicznej nasz organizm spala tłuszcz 10 razy szybciej niż w przypadku przestrzegania innych diet. Nic więc dziwnego, że w ostatnich latach ten sposób odżywiania bije wszelkie rekordy popularności. Dieta keto należy to diet niskowęglowodanowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie pyszna i szybka przystawka z burratą i pomidorami. Jej smak uzależnia

Kiedy spożywamy duże ilości tłuszczów i niewiele węglowodanów, organizm wchodzi w stan ketozy. Co to znaczy? Kiedy nie dostarczamy naszemu ciału odpowiedniej ilości węglowodanów, z których może czerpać energię, przełącza się ono na tryb spalania tłuszczu. Jeśli jesteście zainteresowani takim sposobem odżywiania, koniecznie sięgnijcie po książkę Wiktorii Mazur. Autorka zebrała w niej 101 swoich ulubionych przepisów.

Faszerowana cukinia - przepis krok po kroku

  • 3 cukinie,
  • 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub wołowego,
  • 1 cebula,
  • 90 g pieczarek,
  • 90 g wędzonego boczku,
  • 3 plastry sera cheddar,
  • 3 okrągłe cukinie,
  • ok. 30 g masła klarowanego,
  • ząbek czosnku,
  • ok. 50 g ketchupu keto (ew. passata pomidorowa),
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, oregano, bazylia, kurkuma, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki umyj, obierz i też pokrój w kostkę. Tak samo pokrój boczek.
  2. Rozgrzej masło klarowane na patelni, wsyp cebulę, podsmaż na złoty kolor, dodaj boczek, znów podsmaż chwilę, dołóż pieczarki (w razie potrzeby możesz dodać więcej masła).
  3. Podsmażaj, aż wszystko się zrumieni. Dodaj mięso mielone i przyprawy. Wymieszaj, dodaj keczup lub passatę, a na koniec ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  4. Odkrój górę cukinii i wydrąż środki – najwygodniej zrobić to łyżeczką. Napełnij cukinie farszem mięsnym. Na każdą cukinię połóż plaster sera.
  5. Przykryj odciętą wcześniej górą warzywa. Zapiekaj w 180 stopniach przez 30–35 minut.

Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto".

Baba na keto
Baba na keto © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯