PrzepisSzybki obiadZnudziły ci się kanapki na kolację? Oto przepis godny mistrzów

Znudziły ci się kanapki na kolację? Oto przepis godny mistrzów

Pieczona cukinia
Pieczona cukinia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2023 18:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy nie mam pomysłu na kolację, sięgam po sprawdzone przepisy. Faszerowana cukinia jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Niewątpliwą zaletą tego dania jest też to, że listę składników można dowolnie modyfikować.

Rewelacyjny przepis na faszerowaną cukinię znalazłam w książce Wiktorii Mazur "Baba na keto". Autorka od dawna dzieli się swoimi kulinarnym inspiracjami na YouTube oraz na Instagramie. Dzięki diecie ketogenicznej zrzuciła już 17 kilogramów.

Dzięki diecie ketogenicznej nasz organizm spala tłuszcz 10 razy szybciej niż w przypadku przestrzegania innych diet. Nic więc dziwnego, że w ostatnich latach ten sposób odżywiania bije wszelkie rekordy popularności. Dieta keto należy to diet niskowęglowodanowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy spożywamy duże ilości tłuszczów i niewiele węglowodanów, organizm wchodzi w stan ketozy. Co to znaczy? Kiedy nie dostarczamy naszemu ciału odpowiedniej ilości węglowodanów, z których może czerpać energię, przełącza się ono na tryb spalania tłuszczu. Jeśli jesteście zainteresowani takim sposobem odżywiania, koniecznie sięgnijcie po książkę Wiktorii Mazur. Autorka zebrała w niej 101 swoich ulubionych przepisów.

Faszerowana cukinia - przepis krok po kroku

  • 3 cukinie,
  • 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub wołowego,
  • 1 cebula,
  • 90 g pieczarek,
  • 90 g wędzonego boczku,
  • 3 plastry sera cheddar,
  • 3 okrągłe cukinie,
  • ok. 30 g masła klarowanego,
  • ząbek czosnku,
  • ok. 50 g ketchupu keto (ew. passata pomidorowa),
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, oregano, bazylia, kurkuma, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki umyj, obierz i też pokrój w kostkę. Tak samo pokrój boczek.
  2. Rozgrzej masło klarowane na patelni, wsyp cebulę, podsmaż na złoty kolor, dodaj boczek, znów podsmaż chwilę, dołóż pieczarki (w razie potrzeby możesz dodać więcej masła).
  3. Podsmażaj, aż wszystko się zrumieni. Dodaj mięso mielone i przyprawy. Wymieszaj, dodaj keczup lub passatę, a na koniec ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  4. Odkrój górę cukinii i wydrąż środki – najwygodniej zrobić to łyżeczką. Napełnij cukinie farszem mięsnym. Na każdą cukinię połóż plaster sera.
  5. Przykryj odciętą wcześniej górą warzywa. Zapiekaj w 180 stopniach przez 30–35 minut.

Przepis pochodzi z książki Wiktorii Mazur "Baba na keto".

Baba na keto
Baba na keto© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także