Zrób orzeźwiającą konfiturę mandarynkową na święta. Gdy spróbujesz, aż westchniesz z zachwytu

Trudno oprzeć się tej mandarynkowej konfiturze. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze w mandarynce, do tego dopieszczona jest słodkością i korzennymi nutami. Nie pozwól, by zabrakło jej na twoim świątecznym stole.

Konfitura mandarynkowa Konfitura mandarynkowa
Źródło zdjęć: © Pixabay

Konfitura mandarynkowa doskonale odnajdzie się na świątecznym stole. Wszak żaden inny owoc nie kojarzy się ze świętami jak właśnie mandarynka. Konfiturę możesz podać zarówno do dań na słodko, jak i słono. Charakteryzuje ją bowiem mieszanka rześkich i orzeźwiających nut z lekko gorzkimi i słodkimi. Gwarantujemy, że tak przygotowane mandarynkowe przetwory skradną serca bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Jak zrobić mandarynkową konfiturę?

Zanim jednak przystąpisz do działania, pamiętaj o kilku kwestiach. Po pierwsze - w sklepie wybierz soczyste mandarynki. Jak? Wyraźnie ciężki owoc to oznaka soczystości. Ponadto mandarynki powinny być miękkie i sprężyste w dotyku, ale nie nadmiernie. Jeśli owoc jest zbyt twardy, najpewniej jeszcze nie dojrzał dostatecznie. Natomiast te zbyt miękkie okazy są zazwyczaj przejrzałe lub zgniłe. Idealna mandarynka powinna mieć skórkę dobrze przylegającą do miąższu, ale łatwą do oderwania.

Pamiętaj też, by dokładnie oczyścić cząstki mandarynki z białych błonek. Im więcej ich zostanie, tym więcej goryczki będzie wyczuwalnej w konfiturze. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodką konfiturę, dodaj 100-200 gramów więcej cukru niż jest to wskazane w przepisie. Ponadto, prócz cynamonu, do konfitury mandarynkowej możesz dodać inne korzenne przyprawy - anyż, goździki, imbir. W przypadku dodatków, takich jak goździki, pamiętaj, by wyjąć je, zanim przelejesz masę do słoików. W przeciwnym razie konfitura może stać się bardzo gorzka.

Konfitura pomarańczowa
Konfitura pomarańczowa © Pixabay

Konfitura mandarynkowa. Przepis

Składniki:

  • 1,5 kg mandarynek,
  • 400 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Mandarynki umyj, a następnie obierz ze skórki i usuń możliwie jak najwięcej białego miąższu.
  2. Podzielone na cząstki mandarynki wrzuć do rondla z grubym dnem i zasyp je cukrem. Podgrzewaj całość, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
  3. Gotową masę przeciśnij przez gęste sito lub gazę. Ponownie przełóż całość do rondla, dodaj cynamon i gotuj, aż masa nabierze gęstej konsystencji.
  4. Tak przygotowaną konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
  5. Przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoiczków, a następnie zawekować.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟