Zrób orzeźwiającą konfiturę mandarynkową na święta. Gdy spróbujesz, aż westchniesz z zachwytu
Trudno oprzeć się tej mandarynkowej konfiturze. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze w mandarynce, do tego dopieszczona jest słodkością i korzennymi nutami. Nie pozwól, by zabrakło jej na twoim świątecznym stole.
13.12.2023 14:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Konfitura mandarynkowa doskonale odnajdzie się na świątecznym stole. Wszak żaden inny owoc nie kojarzy się ze świętami jak właśnie mandarynka. Konfiturę możesz podać zarówno do dań na słodko, jak i słono. Charakteryzuje ją bowiem mieszanka rześkich i orzeźwiających nut z lekko gorzkimi i słodkimi. Gwarantujemy, że tak przygotowane mandarynkowe przetwory skradną serca bliskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić mandarynkową konfiturę?
Zanim jednak przystąpisz do działania, pamiętaj o kilku kwestiach. Po pierwsze - w sklepie wybierz soczyste mandarynki. Jak? Wyraźnie ciężki owoc to oznaka soczystości. Ponadto mandarynki powinny być miękkie i sprężyste w dotyku, ale nie nadmiernie. Jeśli owoc jest zbyt twardy, najpewniej jeszcze nie dojrzał dostatecznie. Natomiast te zbyt miękkie okazy są zazwyczaj przejrzałe lub zgniłe. Idealna mandarynka powinna mieć skórkę dobrze przylegającą do miąższu, ale łatwą do oderwania.
Pamiętaj też, by dokładnie oczyścić cząstki mandarynki z białych błonek. Im więcej ich zostanie, tym więcej goryczki będzie wyczuwalnej w konfiturze. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodką konfiturę, dodaj 100-200 gramów więcej cukru niż jest to wskazane w przepisie. Ponadto, prócz cynamonu, do konfitury mandarynkowej możesz dodać inne korzenne przyprawy - anyż, goździki, imbir. W przypadku dodatków, takich jak goździki, pamiętaj, by wyjąć je, zanim przelejesz masę do słoików. W przeciwnym razie konfitura może stać się bardzo gorzka.
Konfitura mandarynkowa. Przepis
Składniki:
- 1,5 kg mandarynek,
- 400 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- Mandarynki umyj, a następnie obierz ze skórki i usuń możliwie jak najwięcej białego miąższu.
- Podzielone na cząstki mandarynki wrzuć do rondla z grubym dnem i zasyp je cukrem. Podgrzewaj całość, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Gotową masę przeciśnij przez gęste sito lub gazę. Ponownie przełóż całość do rondla, dodaj cynamon i gotuj, aż masa nabierze gęstej konsystencji.
- Tak przygotowaną konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
- Przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoiczków, a następnie zawekować.