Żuj plasterek jak gumę. Niezawodny po obżarstwie, więc w święta warto mieć go w pobliżu

Jeśli po intensywnym świątecznym posiłku odczuwasz piekące uczucie zgagi i unikasz sięgania po apteczne leki, warto wypróbować kilka domowych metod. Jedna z nich jest szczególnie łatwa i przyjemna - wystarczy chwycić za plasterek pewnego zdrowego korzenia.

To warzywo to zbawienie w czasie ŚwiątTo warzywo to zbawienie w czasie Świąt
Źródło zdjęć: © Pyszności

Stół uginający się pod ciężarem potraw, na które czeka się cały rok, zachęcająca do kosztowania rodzina i długie godziny rodzinnych spotkań to duże obciążenie dla układu pokarmowego. Po świątecznym ucztowaniu uczucie zgagi i ciężkości będzie towarzyszyło wielu z nas. Warto sięgnąć wtedy po świeży imbir. Niepozorny korzeń może szybko przynieść ulgę i wyzwolić od uczucia dyskomfortu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Jak poradzić sobie ze zgagą?

Mleko od dekad jest uznawane za domowy sposób na zgagę. Choć może przynieść chwilową ulgę, działa jedynie krótkoterminowo. Po około 20 minutach zgaga może powrócić jeszcze intensywniej, ponieważ żołądek zaczyna przetwarzać tłuszcze i cukry zawarte w mleku. Lepszymi metodami na szybką ulgę od zgagi są siemię lniane, gumy do żucia bez cukru, sok marchwiowy, a także musztarda, która neutralizuje kwasy dzięki swoim zasadowym właściwościom.

Sprawdzonym sposobem jest też imbir. Możesz go przyrządzić jako napar lub żuć plasterek jak gumę do żucia.

Imbir to obowiązkowe warzywo na Święta
Imbir to obowiązkowe warzywo na Święta © Adobe Stock | ihar leichonak

Żucie świeżego imbiru pomoże efektywnie przeciwdziałać nadmiernym kwasom cofającym się do przełyku, które powodują uczucie pieczenia. Imbir pochłania te kwasy, dzięki czemu ulga następuje dość szybko. Ponadto imbir pomaga również w eliminacji nieświeżego zapachu z ust. Czyż nie jest to doskonałe rozwiązanie po obfitym posiłku?

Imbir nieoceniony w Święta

Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych, co ułatwia rozkładanie pokarmu i zapobiega uczuciu ciężkości w żołądku. Działa rozkurczowo, zmniejszając napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego i tym samym łagodząc bolesne wzdęcia.

Do kawy warto dodać plasterki imbiru
Do kawy warto dodać plasterki imbiru © Adobe Stock

Jednym z najprostszych sposobów na skorzystanie z dobrodziejstw imbiru jest żucie świeżego plasterka. Możesz go żuć powoli, podobnie jak gumę do żucia. Sprawdzi się również w formie naparu. Zetrzyj niewielki kawałek świeżego imbiru, zalej gorącą wodą i zaparz przez kilka minut. Możesz dodać miód lub sok z cytryny dla lepszego smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo