Żuj plasterek jak gumę. Niezawodny po obżarstwie, więc w święta warto mieć go w pobliżu
Jeśli po intensywnym świątecznym posiłku odczuwasz piekące uczucie zgagi i unikasz sięgania po apteczne leki, warto wypróbować kilka domowych metod. Jedna z nich jest szczególnie łatwa i przyjemna - wystarczy chwycić za plasterek pewnego zdrowego korzenia.
Stół uginający się pod ciężarem potraw, na które czeka się cały rok, zachęcająca do kosztowania rodzina i długie godziny rodzinnych spotkań to duże obciążenie dla układu pokarmowego. Po świątecznym ucztowaniu uczucie zgagi i ciężkości będzie towarzyszyło wielu z nas. Warto sięgnąć wtedy po świeży imbir. Niepozorny korzeń może szybko przynieść ulgę i wyzwolić od uczucia dyskomfortu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak poradzić sobie ze zgagą?
Mleko od dekad jest uznawane za domowy sposób na zgagę. Choć może przynieść chwilową ulgę, działa jedynie krótkoterminowo. Po około 20 minutach zgaga może powrócić jeszcze intensywniej, ponieważ żołądek zaczyna przetwarzać tłuszcze i cukry zawarte w mleku. Lepszymi metodami na szybką ulgę od zgagi są siemię lniane, gumy do żucia bez cukru, sok marchwiowy, a także musztarda, która neutralizuje kwasy dzięki swoim zasadowym właściwościom.
Sprawdzonym sposobem jest też imbir. Możesz go przyrządzić jako napar lub żuć plasterek jak gumę do żucia.
Żucie świeżego imbiru pomoże efektywnie przeciwdziałać nadmiernym kwasom cofającym się do przełyku, które powodują uczucie pieczenia. Imbir pochłania te kwasy, dzięki czemu ulga następuje dość szybko. Ponadto imbir pomaga również w eliminacji nieświeżego zapachu z ust. Czyż nie jest to doskonałe rozwiązanie po obfitym posiłku?
Imbir nieoceniony w Święta
Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych, co ułatwia rozkładanie pokarmu i zapobiega uczuciu ciężkości w żołądku. Działa rozkurczowo, zmniejszając napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego i tym samym łagodząc bolesne wzdęcia.
Jednym z najprostszych sposobów na skorzystanie z dobrodziejstw imbiru jest żucie świeżego plasterka. Możesz go żuć powoli, podobnie jak gumę do żucia. Sprawdzi się również w formie naparu. Zetrzyj niewielki kawałek świeżego imbiru, zalej gorącą wodą i zaparz przez kilka minut. Możesz dodać miód lub sok z cytryny dla lepszego smaku.