Podaj ją jesienią, a wszystkie smutki od razu znikną. Dzięki tym składnikom nabierze wyjątkowego smaku

Sezon jesienny oficjalnie zostaje otwarty, dlatego zupy to idealne danie w tym okresie. Zupa jarzynowa sprawdzi się doskonale na obiad, przy okazji wykorzystamy dużą ilość sezonowych warzyw. Posiłek ten będzie pełen witamin i składników odżywczych.

Obrazek
Paulina

Do jedzenia kalafiora i brukselki na pewno nie raz zachęcały nas nasze mamy. Dietetycy lubią używać tych produktów w kuchni. Mają masę witamin, które pozytywnie wpływają na naszą odporność. Dlatego w okresie jesienno-zimowym warto przygotować taką zupę, nawet kilka razy. Spisz listę składników i sposób przygotowania tej potrawy.

Zupa jarzynowa z kalafiorem i brukselką- przepis

Obrazek
Jarzynowa zupa na rosole to idealny pomysł na szybki obiad - Pyszności;

Składniki: 

  • 2,5 litra wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 średni kalafior
  • 2 większe marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 400 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Na sam początek warzywa takie jak cebulę, marchew, ziemniaki i brukselkę obieramy. Cebule i ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w plastry. Zajmujemy się teraz kalafiorem, który dzielimy na mniejsze różyczki. Wcześniej przygotowany wywar warzywny należy podgrzać i odstawić. Do kolejnego garnka dodaj 3 łyżki oliwy, kurkumę, a także cebulę. Wszystko ze sobą połącz. Po kilku minutach dodaj kalafior i brukselkę.

To już prawie koniec, zalej wszystko gorącym wywarem. Zagotuj, a następnie dodaj marchew i ziemniaki. Aby zupa miała wyrazisty smak, dodaj dużą szczyptę soli. Jeszcze przez jakiś czas gotuj, aby wszystkie warzywa zmiękły. Tak przygotowaną zupę podawaj z dodatkiem świeżej pietruszki. Smacznego!

Obrazek
Brukselka - Pyszności / Źródło: canva.com

Czemu warto jeść brukselkę?

Ta ,,mała kapustka'' nie jest zbyt częstym gościem w naszej kuchni. Wiele osób odrzuca ją za jej smak. To pyszne warzywo ma natomiast wiele do zaoferowania. Jeśli do tej pory Ci nie smakowała, przygotuj tę zupę. Na pewno zmienisz zdanie. Brukselka jest nisko kaloryczna. Ma tylko 47 kalorii w 100 gramach. Do tego jest bardzo sycąca, z uwagi na dużą ilość białka i błonnika. Zawiera sporą ilość potasu, a dodatkowo znajdziemy w niej magnez, fosfor, wapń, jod i żelazo.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone podudzia z kurczaka bez kości z batatami krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny!

Wybrane dla Ciebie
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa