Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów to iedalny pomysł na smaczny obiad dla malucha. Po prostu nie będzie w stanie jej odmówić! Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu pysznego dania pomógł nam Zoodler marki Philips z końcówką do blendowania.

Składniki:

Pieczone pomidory

  1. 8 szt. pomidory roma
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz

Pozostałe składniki

  1. 1 szczypta sól
  2. 1 szczypta pieprz
  3. 1 łyżeczka słodka papryka
  4. 1 puszka pomidory pelati
  5. 500 ml bulion warzywny
  6. 1/4 szt. cebula
  7. 2 ząbki czosnek
  8. kilka listków bazylia
  9. 2 gałązki rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od pokrojenia pomidorów roma na 2 części. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia, dopraw solą i pieprzem, po czym skropl oliwą z oliwek. Tak przygotowane pomidory piecz ok. 30 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Po czym połącz w garnku: oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, pomidory pelati, rozmaryn i bazylię.

Obrazek

2. Następnie dodaj bulion warzywny i upieczone pomidory. Pamiętaj, aby przed dodaniem warzyw usunąć z nich upieczoną skórkę. Nie martw się po wizycie w piekarniku, będzie to "bułka z masłem". Nie zapomnij również o przyprawach: papryce słodkiej, soli i pieprzu.

Obrazek

3. Dokładnie wymieszaj mieszankę, po czym przykryj pokrywką. Gotuj całość na średnim ogniu ok. 20 minut.

Obrazek

4. Teraz wystarczy, że zblendujesz całość.

Obrazek

5. I pyszna zupa jest już gotowa!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟