Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów to iedalny pomysł na smaczny obiad dla malucha. Po prostu nie będzie w stanie jej odmówić! Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu pysznego dania pomógł nam Zoodler marki Philips z końcówką do blendowania.

Składniki:

Pieczone pomidory

  1. 8 szt. pomidory roma
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz

Pozostałe składniki

  1. 1 szczypta sól
  2. 1 szczypta pieprz
  3. 1 łyżeczka słodka papryka
  4. 1 puszka pomidory pelati
  5. 500 ml bulion warzywny
  6. 1/4 szt. cebula
  7. 2 ząbki czosnek
  8. kilka listków bazylia
  9. 2 gałązki rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od pokrojenia pomidorów roma na 2 części. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia, dopraw solą i pieprzem, po czym skropl oliwą z oliwek. Tak przygotowane pomidory piecz ok. 30 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Po czym połącz w garnku: oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, pomidory pelati, rozmaryn i bazylię.

Obrazek

2. Następnie dodaj bulion warzywny i upieczone pomidory. Pamiętaj, aby przed dodaniem warzyw usunąć z nich upieczoną skórkę. Nie martw się po wizycie w piekarniku, będzie to "bułka z masłem". Nie zapomnij również o przyprawach: papryce słodkiej, soli i pieprzu.

Obrazek

3. Dokładnie wymieszaj mieszankę, po czym przykryj pokrywką. Gotuj całość na średnim ogniu ok. 20 minut.

Obrazek

4. Teraz wystarczy, że zblendujesz całość.

Obrazek

5. I pyszna zupa jest już gotowa!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej