Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Masz dość serwowania zupy pomidorowej w ten sam sposób? Przygotuj ją we włoskim klimacie, z ciekawymi dodatkami, które wzmocnią smak całego dania. Zielony groszek, parmezan i kulki ryżowe z szynką parmeńską w chrupiącej panierce to połączenie, które będzie ci się śnić po nocach. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja, jak przygotować zupę czeka w naszym wideo.

Składniki na arancini z szynką parmeńską:

  • 1/2 szkl. ryżu arborio,
  • 1 cebula,
  • 25 g masła,
  • 20 g tartego parmezanu,
  • około 400 ml domowego bulionu,
  • sól do smaku,
  • 50 g posiekanej szynki parmeńskiej.

Panierka:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • 1/2 szkl. bułki tartej.

Zupa:

  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 por - biała część,
  • 5 pomidorów malinowych,
  • 30 g masła,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 400 g groszku,
  • 5 cm skórki z parmezanu,
  • 1 litr domowego bulionu,
  • 2 łyżeczki soli.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania chrupiących arancini. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj ryż arborio (jest on niezbędny w tym przepisie, ponieważ ma kleistą formę i łatwo z nim pracować przy lepieniu arancini) oraz domowy bulion. Gotuj do chwili, aż ryż będzie miękki.
  • Aby nadać przyszłym kulkom kremowego akcentu, dodaj na patelnię masło i parmezan. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym wrzuć do środka kawałki szynki parmeńskiej.
  • Gotową mieszankę ryżową przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niej płaski kwadrat. Kiedy zawartość blachy będzie już w pełni ostudzona, możesz podzielić ją na mniejsze kwadraciki. Dzięki temu krokowi w szybki i prosty sposób ulepisz małe kulki tej samej wielkości.
  • Gotowe elementy obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na koniec smaż w rozgrzanym oleju przez minutę.
  • Zupę do tego przepisu ugotowaliśmy w garnku o pojemności 3 l.
  • Do zupy wykorzystaj obrane pomidory malinowe. Oczywiście musisz pozbyć się również zielonej szypułki.
  • Pamiętaj, aby skórkę z parmezanu wyjąć z garnka pod koniec gotowania.
  • Pomidorową serwuj z arancini z dodatkiem szynki parmeńskiej. Smacznego.
Więcej wideo
Ciasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menuCiasto warstwowe - orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwaKnedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Robią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywnaRobią chleb z zapomnianej mąki. Jest zdrowsza i bardziej pożywna
Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchniChrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni
Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnikaSchab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składnikówWłoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Nie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościamiNie tylko ser, który skrzypi między zębami. Na Cyprze zajadałam się pysznościami
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki