Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Masz dość serwowania zupy pomidorowej w ten sam sposób? Przygotuj ją we włoskim klimacie, z ciekawymi dodatkami, które wzmocnią smak całego dania. Zielony groszek, parmezan i kulki ryżowe z szynką parmeńską w chrupiącej panierce to połączenie, które będzie ci się śnić po nocach. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja, jak przygotować zupę czeka w naszym wideo.
Składniki na arancini z szynką parmeńską:
- 1/2 szkl. ryżu arborio,
- 1 cebula,
- 25 g masła,
- 20 g tartego parmezanu,
- około 400 ml domowego bulionu,
- sól do smaku,
- 50 g posiekanej szynki parmeńskiej.
Panierka:
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 1 roztrzepane jajko,
- 1/2 szkl. bułki tartej.
Zupa:
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 por - biała część,
- 5 pomidorów malinowych,
- 30 g masła,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 400 g groszku,
- 5 cm skórki z parmezanu,
- 1 litr domowego bulionu,
- 2 łyżeczki soli.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania chrupiących arancini. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj ryż arborio (jest on niezbędny w tym przepisie, ponieważ ma kleistą formę i łatwo z nim pracować przy lepieniu arancini) oraz domowy bulion. Gotuj do chwili, aż ryż będzie miękki.
- Aby nadać przyszłym kulkom kremowego akcentu, dodaj na patelnię masło i parmezan. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym wrzuć do środka kawałki szynki parmeńskiej.
- Gotową mieszankę ryżową przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niej płaski kwadrat. Kiedy zawartość blachy będzie już w pełni ostudzona, możesz podzielić ją na mniejsze kwadraciki. Dzięki temu krokowi w szybki i prosty sposób ulepisz małe kulki tej samej wielkości.
- Gotowe elementy obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na koniec smaż w rozgrzanym oleju przez minutę.
- Zupę do tego przepisu ugotowaliśmy w garnku o pojemności 3 l.
- Do zupy wykorzystaj obrane pomidory malinowe. Oczywiście musisz pozbyć się również zielonej szypułki.
- Pamiętaj, aby skórkę z parmezanu wyjąć z garnka pod koniec gotowania.
- Pomidorową serwuj z arancini z dodatkiem szynki parmeńskiej. Smacznego.