Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Masz dość serwowania zupy pomidorowej w ten sam sposób? Przygotuj ją we włoskim klimacie, z ciekawymi dodatkami, które wzmocnią smak całego dania. Zielony groszek, parmezan i kulki ryżowe z szynką parmeńską w chrupiącej panierce to połączenie, które będzie ci się śnić po nocach. Lista składników czeka poniżej. Dokładna instrukcja, jak przygotować zupę czeka w naszym wideo.

Składniki na arancini z szynką parmeńską:

  • 1/2 szkl. ryżu arborio,
  • 1 cebula,
  • 25 g masła,
  • 20 g tartego parmezanu,
  • około 400 ml domowego bulionu,
  • sól do smaku,
  • 50 g posiekanej szynki parmeńskiej.

Panierka:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • 1/2 szkl. bułki tartej.

Zupa:

  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 por - biała część,
  • 5 pomidorów malinowych,
  • 30 g masła,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 400 g groszku,
  • 5 cm skórki z parmezanu,
  • 1 litr domowego bulionu,
  • 2 łyżeczki soli.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania chrupiących arancini. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj ryż arborio (jest on niezbędny w tym przepisie, ponieważ ma kleistą formę i łatwo z nim pracować przy lepieniu arancini) oraz domowy bulion. Gotuj do chwili, aż ryż będzie miękki.
  • Aby nadać przyszłym kulkom kremowego akcentu, dodaj na patelnię masło i parmezan. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym wrzuć do środka kawałki szynki parmeńskiej.
  • Gotową mieszankę ryżową przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niej płaski kwadrat. Kiedy zawartość blachy będzie już w pełni ostudzona, możesz podzielić ją na mniejsze kwadraciki. Dzięki temu krokowi w szybki i prosty sposób ulepisz małe kulki tej samej wielkości.
  • Gotowe elementy obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na koniec smaż w rozgrzanym oleju przez minutę.
  • Zupę do tego przepisu ugotowaliśmy w garnku o pojemności 3 l.
  • Do zupy wykorzystaj obrane pomidory malinowe. Oczywiście musisz pozbyć się również zielonej szypułki.
  • Pamiętaj, aby skórkę z parmezanu wyjąć z garnka pod koniec gotowania.
  • Pomidorową serwuj z arancini z dodatkiem szynki parmeńskiej. Smacznego.
Więcej wideo
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa