Tradycyjna wigilijna zupa z suszu według Ewy Wachowicz. Podaje ją ze specjalnym makaronem
Pyszna, wigilijna zupa z suszu to alternatywa dla tradycyjnego kompotu. Prosty przepis Ewy Wachowicz to hit tegorocznych świąt.
11.12.2022 13:02
Przepis na wigilijną zupę
W czasie świąt Bożego Narodzenia nasz stół aż ugina się pod smakołykami. W wielu domach wigilijną kolację rozpoczyna się tradycyjnie od zupy: jedni stawiają na czerwony barszcz z uszkami, inni wybierają grzybową lub rybną z karpia. Jeśli jednak chcesz wprowadzić drobne zmiany, to postaw w tym roku na pyszną zupę, która powstaje z owocowego suszu. To odpowiednik kompotu, który od lat gotowały nasze mamy i babcie. Kultowym przepis na słodką zupę podzieliła się Ewa Wachowicz- jurorka programów kulinarnych, osobowość telewizyjna, miss Polonia z 1992 roku i autorka jednego z najpopularniejszych programów "Ewa gotuje". Proste i pyszne połączenie owoców z rozgrzewającą nutą cynamonu i goździków z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Zupa z suszu
Składniki:
- 2 litry wody
- 400 g suszonych owoców (jak do kompotu)
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
- cukier trzcinowy lub miód do smaku
- sok z cytryny
- makaron łazanki
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę i wrzuć suszone owoce. Możesz postawić na gotowy miks kompotowy lub skomponować go samodzielnie. Polecamy w szczególności suszone jabłka, gruszki, śliwki i morele. Możesz dorzucić również wędzone śliwki, jeśli lubisz ich charakterystyczny smak i aromat. Dorzuć goździki i cynamon w lasce. Gotuj całość aż owoce będą miękkie. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną zupę dopraw do smaku cukrem lub miodem i serwuj razem z ugotowanym makaronem. Do talerza wrzuć również ugotowane owoce. Będzie pysznie, smacznie i słodko.
Smacznego!