Żurek czy barszcz nie mają szans. Na Wielkanoc ugotuję zupę Ewy Wachowicz
Żurek i barszcz biały to tradycyjne polskie zupy, które podaje się na Wielkanoc. Jeśli masz ochotę na eksperymenty w kuchni, a cenisz sobie tradycyjne wielkanocne smaki, przygotuj sułkowicką "krzonówkę" według przepisu Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni!
30.03.2024 | aktual.: 30.03.2024 15:46
Jajka, żurek, mazurek i sernik to dania, które co roku lądują na Wielkanocnym stole. W Małopolsce żurek zastępowany jest sułkowicką "krzonówką" Ten tradycyjny przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a w 2010 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. W smaku przebija nawet uwielbiany żurek. To nieocenione danie, które zasługuje na większy rozgłos. Poznaj przepis na sułkowicką "krzonówkę" według Ewy Wachowicz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sułkowicka krznonówka - świąteczny przysmak prosto z Małopolski
Sześć parków narodowych, jedenaście parków krajobrazowych. Góry, lasy i pustynie. To nie Szwajcaria, a Małopolska, jeden z najbardziej malowniczych regionów w Polsce. Małopolska to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale i tradycyjna kuchnia, która zasługuje na większe uznanie wśród rodaków. Wszyscy kojarzymy kwaśnicę czy oscypki, jednak kuchnia małopolska ma coś znacznie więcej do zaoferowania. Jednym z dań, które zasługują na większy rozgłos, jest sułkowicka "krznonówka", którą przygotowuje się z okazji Wielkanocy.
Swoją nazwę zawdzięcza chrzanowi, który jest kluczowym składnikiem. Starsi mieszkańcy Sułkowic chrzan nazywają krzonem, stąd nazwa sułkowicka krzonówka. To nic innego jak zupa chrzanowa z dodatkiem boczku i wędzonki. Jest gęsta, zawiesista i niezwykle aromatyczna. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni, wypróbuj przepis na sułkowicką "krzonówkę" według Ewy Wachowicz.
Sułkowicka "krzonówka" - przepis
Składniki:
- 250 g łopatki wieprzowej,
- 250 g wędzonych żeberek,
- 250 g wędzonego boczku,
- resztki wędliny ze święconki,
- 2 litry serwatki,
- korzeń chrzanu,
- pęczek włoszczyzny,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 gałązki świeżego lubczyku,
- tarty chrzan,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso umieść w dużym garnku. Zalej je szklanką wody i serwatką. Wstaw zupę na gaz i zagotuj.
- Wszystkie warzywa, poza korzeniem chrzanu i porem umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do gotującej się zupy.
- Korzeń chrzanu umyj i obierz. Por pokrój w cienkie kawałki. Dodaj je do zupy razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem, lubczykiem i tartym chrzanem. Całość gotuj jeszcze przez 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.
- Podawaj z ugotowanym jajkiem i świeżym pieczywem.