Żurek czy barszcz nie mają szans. Na Wielkanoc ugotuję zupę Ewy Wachowicz

Żurek i barszcz biały to tradycyjne polskie zupy, które podaje się na Wielkanoc. Jeśli masz ochotę na eksperymenty w kuchni, a cenisz sobie tradycyjne wielkanocne smaki, przygotuj sułkowicką "krzonówkę" według przepisu Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni!

Sułkowicka "krzonówka".Sułkowicka "krzonówka".
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka, żurek, mazurek i sernik to dania, które co roku lądują na Wielkanocnym stole. W Małopolsce żurek zastępowany jest sułkowicką "krzonówką" Ten tradycyjny przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a w 2010 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. W smaku przebija nawet uwielbiany żurek. To nieocenione danie, które zasługuje na większy rozgłos. Poznaj przepis na sułkowicką "krzonówkę" według Ewy Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Sułkowicka krznonówka - świąteczny przysmak prosto z Małopolski

Sześć parków narodowych, jedenaście parków krajobrazowych. Góry, lasy i pustynie. To nie Szwajcaria, a Małopolska, jeden z najbardziej malowniczych regionów w Polsce. Małopolska to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale i tradycyjna kuchnia, która zasługuje na większe uznanie wśród rodaków. Wszyscy kojarzymy kwaśnicę czy oscypki, jednak kuchnia małopolska ma coś znacznie więcej do zaoferowania. Jednym z dań, które zasługują na większy rozgłos, jest sułkowicka "krznonówka", którą przygotowuje się z okazji Wielkanocy.

Swoją nazwę zawdzięcza chrzanowi, który jest kluczowym składnikiem. Starsi mieszkańcy Sułkowic chrzan nazywają krzonem, stąd nazwa sułkowicka krzonówka. To nic innego jak zupa chrzanowa z dodatkiem boczku i wędzonki. Jest gęsta, zawiesista i niezwykle aromatyczna. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni, wypróbuj przepis na sułkowicką "krzonówkę" według Ewy Wachowicz.

Sułkowicka "krzonówka" - przepis

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g wędzonych żeberek,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • resztki wędliny ze święconki,
  • 2 litry serwatki,
  • korzeń chrzanu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku,
  • tarty chrzan,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso umieść w dużym garnku. Zalej je szklanką wody i serwatką. Wstaw zupę na gaz i zagotuj.
  2. Wszystkie warzywa, poza korzeniem chrzanu i porem umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do gotującej się zupy.
  3. Korzeń chrzanu umyj i obierz. Por pokrój w cienkie kawałki. Dodaj je do zupy razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem, lubczykiem i tartym chrzanem. Całość gotuj jeszcze przez 30 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.
  5. Podawaj z ugotowanym jajkiem i świeżym pieczywem.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni