PrzepisZupyŻydowska penicylina to wyjątkowy rosół, który szybko stawia na nogi. Musisz tylko pamiętać o dwóch składnikach

Żydowska penicylina to wyjątkowy rosół, który szybko stawia na nogi. Musisz tylko pamiętać o dwóch składnikach

Ta zupa ma niezwykłą moc
Ta zupa ma niezwykłą moc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa
01.01.2024 11:02

Podczas przeziębienia jesz rosół, aby szybciej wrócić do formy? Okazuje się, że warto przygotować go według żydowskiego przepisu. Dlaczego? Zawiera on składniki, które pomogą szybciej wrócić do zdrowia.

Nikt z nas nie lubi walczyć z uciążliwym i nieprzyjemnym przeziębieniem. Nic więc dziwnego, że szukamy skutecznych domowych patentów, które mogą przyśpieszyć proces zdrowienia. I jak się okazuje, pomocne w takich przypadkach mogą okazać się również konkretne dania.

A skoro o nich już mowa, to nie mogę nie wspomnieć o przepisie na rosół wywydzący się z kuchni żydowskiej. Nie dość, że jest mega smaczny, można podać go z pysznymi knedlami, to jeszcze zawiera składniki, które mogą pomóc w szybszym powrocie do zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żydowska penicylina

Bohaterka dzisiejszego artykułu bardzo często okreslana jest mianem "żydowskiej penicyliny", co ma jeszcze bardziej podkreślić jej prozdrowotne właściwości

I coś w tym na pewno jest, bo sama pamiętam, że za dzieciaka, byłam często leczona domowym rosołem. Pomogał on zarówno przy przeziębieniach, jak i problemach żołądkowych. W żydowskim przepisie można znaleźć dwa dodatkowe składniki, które jeszcze bardziej wzmacniają działanie przygotowanej zupy. Chodzi tu konkretnie o przyprawygoździki oraz kurkumę. Oba te elementy wykazują m.in. działania przeciwzapalne, które mogą pomóc przy walce z chorobą.

Zupa w taki wydaniu to czysta poezja smaków
Zupa w taki wydaniu to czysta poezja smaków© Adobe Stock | Brent Hofacker

Jak zrobić rosół po żydowsku?

Skoro już wiesz, na jakie korzyści możesz liczyć, przygotowując rosół według żydowskiej receptury, czas przejść do konkretów - dokładnego przepisu.  

Składniki:

Rosół:

  • 1 kurczak,
  • 2 l wody,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 seler, 
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, goździki,
  • świeża natka pietruszki. 

Knedle:

  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 50 ml wody,
  • 1 szczypta soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad domowym rosołem rozpocznij od przygotowania kurczaka. W tym celu dokładnie go umyj, oczyść i osusz. 
  2. Następnie obierz wszystkie warzywa i podziel je na mniejsze części. 
  3. Kurczaka oraz warzywa przełóż do garnka, po czym wlej do środka wodę i zacznij gotować. 
  4. Jako kolejne składniki wrzuć do garnka goździki, kurkumę oraz natkę świeżej pietruszki. Całość gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin
  5. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przy pomocy łyżki cedzakowej pozbyć się z powierzchni gotującego się wywaru niepotrzebnych szumowin.
  6. W międzyczasie przygotuj knedle, których nie może zabraknąć w żydowskim rosole. Aby je zrobić, połącz ze sobą: mąkę, jajka, wodę oraz sól. 
  7. Z powstałego ciasta wydziel małe kulki po czym gotuj je przez kilka minut we wrzącej i osolonej wodzie. 
  8. Wróć do pracy nad rosołem. Po 2 godzinach wyjmij z garnka mięso, a pozostałą zawartość garnka przecedź przez sitko. 
  9. Wyjęte mięso podziel na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do garnka z przecedzonym rosołem.
  10. Gotową zupę serwuj z dodatkiem domowych knedli. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także