Żydowska penicylina to wyjątkowy rosół, który szybko stawia na nogi. Musisz tylko pamiętać o dwóch składnikach

Podczas przeziębienia jesz rosół, aby szybciej wrócić do formy? Okazuje się, że warto przygotować go według żydowskiego przepisu. Dlaczego? Zawiera on składniki, które pomogą szybciej wrócić do zdrowia.

Ta zupa ma niezwykłą mocTa zupa ma niezwykłą moc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa
Marzena Pęcak

Nikt z nas nie lubi walczyć z uciążliwym i nieprzyjemnym przeziębieniem. Nic więc dziwnego, że szukamy skutecznych domowych patentów, które mogą przyśpieszyć proces zdrowienia. I jak się okazuje, pomocne w takich przypadkach mogą okazać się również konkretne dania.

A skoro o nich już mowa, to nie mogę nie wspomnieć o przepisie na rosół wywydzący się z kuchni żydowskiej. Nie dość, że jest mega smaczny, można podać go z pysznymi knedlami, to jeszcze zawiera składniki, które mogą pomóc w szybszym powrocie do zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapkowe choinki w kolorowym wydaniu. Ciekawa, smaczna i oryginalna przekąska już czeka

Żydowska penicylina

Bohaterka dzisiejszego artykułu bardzo często okreslana jest mianem "żydowskiej penicyliny", co ma jeszcze bardziej podkreślić jej prozdrowotne właściwości

I coś w tym na pewno jest, bo sama pamiętam, że za dzieciaka, byłam często leczona domowym rosołem. Pomogał on zarówno przy przeziębieniach, jak i problemach żołądkowych. W żydowskim przepisie można znaleźć dwa dodatkowe składniki, które jeszcze bardziej wzmacniają działanie przygotowanej zupy. Chodzi tu konkretnie o przyprawygoździki oraz kurkumę. Oba te elementy wykazują m.in. działania przeciwzapalne, które mogą pomóc przy walce z chorobą.

Zupa w taki wydaniu to czysta poezja smaków
Zupa w taki wydaniu to czysta poezja smaków © Adobe Stock | Brent Hofacker

Jak zrobić rosół po żydowsku?

Skoro już wiesz, na jakie korzyści możesz liczyć, przygotowując rosół według żydowskiej receptury, czas przejść do konkretów - dokładnego przepisu.  

Składniki:

Rosół:

  • 1 kurczak,
  • 2 l wody,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 seler, 
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, goździki,
  • świeża natka pietruszki. 

Knedle:

  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 50 ml wody,
  • 1 szczypta soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad domowym rosołem rozpocznij od przygotowania kurczaka. W tym celu dokładnie go umyj, oczyść i osusz. 
  2. Następnie obierz wszystkie warzywa i podziel je na mniejsze części. 
  3. Kurczaka oraz warzywa przełóż do garnka, po czym wlej do środka wodę i zacznij gotować. 
  4. Jako kolejne składniki wrzuć do garnka goździki, kurkumę oraz natkę świeżej pietruszki. Całość gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin
  5. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przy pomocy łyżki cedzakowej pozbyć się z powierzchni gotującego się wywaru niepotrzebnych szumowin.
  6. W międzyczasie przygotuj knedle, których nie może zabraknąć w żydowskim rosole. Aby je zrobić, połącz ze sobą: mąkę, jajka, wodę oraz sól. 
  7. Z powstałego ciasta wydziel małe kulki po czym gotuj je przez kilka minut we wrzącej i osolonej wodzie. 
  8. Wróć do pracy nad rosołem. Po 2 godzinach wyjmij z garnka mięso, a pozostałą zawartość garnka przecedź przez sitko. 
  9. Wyjęte mięso podziel na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do garnka z przecedzonym rosołem.
  10. Gotową zupę serwuj z dodatkiem domowych knedli. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo