Żydowska penicylina to wyjątkowy rosół, który szybko stawia na nogi. Musisz tylko pamiętać o dwóch składnikach
Podczas przeziębienia jesz rosół, aby szybciej wrócić do formy? Okazuje się, że warto przygotować go według żydowskiego przepisu. Dlaczego? Zawiera on składniki, które pomogą szybciej wrócić do zdrowia.
01.01.2024 11:02
Nikt z nas nie lubi walczyć z uciążliwym i nieprzyjemnym przeziębieniem. Nic więc dziwnego, że szukamy skutecznych domowych patentów, które mogą przyśpieszyć proces zdrowienia. I jak się okazuje, pomocne w takich przypadkach mogą okazać się również konkretne dania.
A skoro o nich już mowa, to nie mogę nie wspomnieć o przepisie na rosół wywydzący się z kuchni żydowskiej. Nie dość, że jest mega smaczny, można podać go z pysznymi knedlami, to jeszcze zawiera składniki, które mogą pomóc w szybszym powrocie do zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żydowska penicylina
Bohaterka dzisiejszego artykułu bardzo często okreslana jest mianem "żydowskiej penicyliny", co ma jeszcze bardziej podkreślić jej prozdrowotne właściwości.
I coś w tym na pewno jest, bo sama pamiętam, że za dzieciaka, byłam często leczona domowym rosołem. Pomogał on zarówno przy przeziębieniach, jak i problemach żołądkowych. W żydowskim przepisie można znaleźć dwa dodatkowe składniki, które jeszcze bardziej wzmacniają działanie przygotowanej zupy. Chodzi tu konkretnie o przyprawy - goździki oraz kurkumę. Oba te elementy wykazują m.in. działania przeciwzapalne, które mogą pomóc przy walce z chorobą.
Jak zrobić rosół po żydowsku?
Skoro już wiesz, na jakie korzyści możesz liczyć, przygotowując rosół według żydowskiej receptury, czas przejść do konkretów - dokładnego przepisu.
Składniki:
Rosół:
- 1 kurczak,
- 2 l wody,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 seler,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, goździki,
- świeża natka pietruszki.
Knedle:
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- 50 ml wody,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad domowym rosołem rozpocznij od przygotowania kurczaka. W tym celu dokładnie go umyj, oczyść i osusz.
- Następnie obierz wszystkie warzywa i podziel je na mniejsze części.
- Kurczaka oraz warzywa przełóż do garnka, po czym wlej do środka wodę i zacznij gotować.
- Jako kolejne składniki wrzuć do garnka goździki, kurkumę oraz natkę świeżej pietruszki. Całość gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin.
- Pamiętaj, aby od czasu do czasu przy pomocy łyżki cedzakowej pozbyć się z powierzchni gotującego się wywaru niepotrzebnych szumowin.
- W międzyczasie przygotuj knedle, których nie może zabraknąć w żydowskim rosole. Aby je zrobić, połącz ze sobą: mąkę, jajka, wodę oraz sól.
- Z powstałego ciasta wydziel małe kulki po czym gotuj je przez kilka minut we wrzącej i osolonej wodzie.
- Wróć do pracy nad rosołem. Po 2 godzinach wyjmij z garnka mięso, a pozostałą zawartość garnka przecedź przez sitko.
- Wyjęte mięso podziel na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do garnka z przecedzonym rosołem.
- Gotową zupę serwuj z dodatkiem domowych knedli. I to wszystko, smacznego!