12 kulinarnych sztuczek, których uczą tylko w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata.

Obrazek
Katarzyna Skoczek

Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla was kilka cennych wskazówek szefów kuchni, które z pewnością okażą się pomocne w kuchni.

Soczyste mięso

Mięso bardzo łatwo jest przesuszyć, jednak by tego uniknąć, umieść je w solance. Wystarczą 3 szklanki wody, ¼ szklanki soli i ¼ szklanki cukru. Mięso w solance włóż na chwilę do lodówki. Godzina wystarczy na 1 kg mięsa, jednak zależy to również od jego grubości. Pamiętaj jednak, by nie pozostawiać go dłużej niż 8 godzin.

Najlepsze naleśniki

Wystarczy, że do ciasta na naleśniki dodasz 2 łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto będzie puszyste i znacznie lepsze.

Przyprawy

Znacznie lepszy aromat przypraw otrzymasz wrzucając je na patelnię. Opiekaj je na średnim ogniu do uzyskania zapachu. Później za pomocą moździerza stwórz własną mieszankę.

Ziemniaczane puree

By przygotować idealne puree, dodaj odrobinę mleka i masła. Jednak przed tłuczeniem ziemniaków, pamiętaj, by dokładnie je osuszyć.

Idealny stek

Nie smaż kawałka mięsa, które właśnie zostało wyciągnięte z lodówki. Poczekaj 1 lub 2 godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu mięso będzie się smażyć równomiernie, gdyż pozbędziesz się całej wilgoci. Bez względu jak wysmażone steki lubisz, zawsze będą doskonałe.

Lekkie ciasto

Idealne ciasto możesz zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy, że masło będzie miało temperaturę pokojową.

Ryba z delikatną skórką

Zanim zaczniesz smażyć lub grillować rybę, posmaruj ją cienką warstwą majonezu. Dodaj odrobinę soli i idealna ryba gotowa. Przed jedzeniem możesz doprawić ją sokiem z cytryny dla lepszego smaku.

Cukier nie tylko słodki

Cukier może być przyprawą, zupełnie jak sól. Odrobina dodana do potrawy, poprawi i wydobędzie jej smak.

Jajka sadzone

Wystarczą 3 składniki. Pół łyżki masła dokładnie roztop na patelni, uważaj jednak, by nie zaczęło skwierczeć. Rozbij jajko i smaż przez 4 minuty. Teraz odrobina soli i gotowe.

Nie bój się czosnku

Jeśli obawiasz się nieprzyjemnego zapachu czosnku w potrawie, wystarczy dodać odrobinę soku  cytryny. Unikniesz jego aromatu, a mimo to jego smak będzie wyczuwalny.

Chrupiący chleb

Jeśli jesteś miłośnikiem domowego chleba, ta porada jest dla ciebie. Podczas pieczenie chleba, umieść w piekarniku miskę z wodą. Para zrobi swoje. Chleb będzie idealnie wypieczony, a skórka chrupiąca.

Idealnie kremowa zupa

Zanim zaczniesz gotować zupę-krem, podsmaż warzywa na oliwie z oliwek, a następnie dodaj trochę wody lub bulionu. Smażenie doprowadzi do karmelizacji cukru w warzywach i poprawi ich smak. Warto zapamiętać tę sztuczkę także podczas przygotowywania gulaszu z warzywami.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀