7 najlepszych zamienników w kuchni. Sprawdzone pomysły, dzięki którym nie musisz biec do sklepu

Gotujesz obiad, podążasz za krokami przepisu i... koniec! Brakuje Ci jednego elementu, żeby przygotować potrawę, wędrówka do sklepu odpada? Mamy dla Ciebie rozwiązanie!

Obrazek
Ewa

#1 Białe wino możesz zastąpić octem jabłkowym lub bulionem

Czasami w przepisach znajdziesz informację o dodaniu białego wina. Zamiast tego sięgnij po ocet jabłkowy lub drobiowym bulion.

Obrazek

#2 Jeśli nie masz śmietanki- sięgnij po mleko i masło

Rozpuść 1/3 szklanki masła. Po ostygnięciu dodaj roztopione masło do 3/4 szklanki mleka i mieszaj do połączenia. Następnie użyj mieszanki mleka i masła zamiast śmietany do np. makaronu

Obrazek

#3 Ocet zastąp cytryną

W większości przepisów ocet ma jedno zadanie: dodać kwaśnego smaku. Tym samym, świetnie sprawdzi się w tym cytryna lub limonka.

Obrazek

#4 W przepisie są kapary? Zastąp je oliwkami lub piklami

Słone kapary nie zawsze są dostępne w sklepach, w regularnych ofertach. Zamiast tego sięgnij po drobno posiekane zielone oliwki lub korniszona.

Obrazek

#5 Olej możesz zastąpić jabłkowym musem

Oczywiście, ten patent dotyczy pieczenia. Jeśli w przepisie masz informację, żeby dodać olej do ciasta lub ciasteczek- zasap go niesłodzonym jabłkowym musem, w proporcji 1:1. Twoje wypieki zyskają jeszcze więcej smaku.

Obrazek
Fresh homemade applesauce. The concept of proper nutrition and healthy eating. Organic and vegetarian food. White bowl with fruit puree on fabric and apples on table. Baby food. Copy space for text

#6 Skończyła Ci się bułka tarta? Przydadzą się więc krakersy

Niezależnie od tego, czy robisz kotlety z kurczaka, czy zapiekankę warzywną, możesz zamienić bułkę tartą na kruszone krakersy, płatku kukurydziane albo zmiażdżone precelki.

Obrazek

#7 Zabrakło jajek? Rozwiązań jest naprawdę sporo!

W ciastach- zastąp je puree z połówki banana. Do sałatek sprawdzi się również tofu, na kanapkach awokado, a w przypadku panierki wystarczy zwykłe mleko.
Zobacz nasza jajeczną ściągę.

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki