9 ekstremalnych dań z kuchni egzotycznej. Europejczycy boją się ich nawet spróbować

Nie od dziś wiadomo, że co kraj, to obyczaj, także ten kulinarny. To, co może nas zaskakiwać i obrzydzać niejednokrotnie jest przysmakiem w innym miejscu

Obrazek
Ewa

#1 Smażona tarantula

Pozycja zdecydowanie nie dla osób z arachnofobią! Znajdziesz ją na większości straganów w Kambodży.

Obrazek

#2 Suszona jaszczurka

Masz ochotę na suszoną, latającą jaszczurkę? Wystarczy udać się na ulicę Suszonych Owoców Morza w Hongkongu i poszukać spłaszczonych, solonych, suszonych tusz skrzydlatych jaszczurek na patyku. Podobno zanurzona w herbacie leczy choroby układu oddechowego.
Chyba jednak zostaniemy przy konwencjonalnym leczeniu.

Obrazek

#3 Basashi

I chociaż zdajemy sobie sprawę, że w różnych krajach są różne społeczne i kulturowe zwyczaje dotyczące jedzenia mięsa, to jednak tej potrawy zdecydowanie odmówimy.
Basashi to mięso końskie pokrojone w cienkie plastry i podawane w stylu sashimi z sosem sojowym i imbirem.
Japonia potrafi zaskakiwać.

Obrazek

#4 Balut - kaczy zarodek

To coś, co budzi odrazę już od samego początku. Azjatyckie "jajko-niespodzianka" to znany w Wietnamie przysmak. Na pierwszy rzut oka wygląda jak ugotowane na twardo jajko. Jednak w środku skrywa w sobie...ugotowanego, małego pisklaka. Je się go w całości, razem z małym dziobem i piórkami.

Obrazek

#5 Peruwiańskie suri

A może masz ochotę na porządną dawkę białka? Szaszłyk składa się z larw, zbieranych w dżungli i następnie grillowanych lub pieczonych. Chociaż lokalsi i tak preferują zjedzenie ich...na surowo. Podobno w smaku są dość słodkie, a wachlarz porównać zaczyna się od masła orzechowego po pastę kokosową.

Obrazek

#6 Rosół z Hong-Kongu

Rosół lubią chyba wszyscy. Najpopularniejszy to ten gotowany na drobiu. Ale ten rosół z Hong-Kongu wyróżnia się tym, że...gotowany jest na kogucich jądrach. Biedne ptaki!

Obrazek

#7 Hakarl

To może pora na rybkę? Islandzki hakarl to fermentowane mięso rekina polarnego. Dlaczego fermentowane? A no dlatego, że zawiera w sobie toksyny, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe.
Już sfermentowane mięso sprzedaje się na Islandii w pudełeczkach z zastrzeżeniem, żeby nie otwierać ich w zamkniętym pomieszczeniu. Zapach jest podobno...mocno specyficzny.

Obrazek

#8 Mrówcze jaja z malinami

Gigantyczne jajko podawane z malinowym sorbetem to dość zaskakujące danie, które zostało stworzone przez laotańskiego szefa kuchni. Same mrówki nie mają żadnego charakterystycznego smaku. Tajemnica tego deseru tkwi w jego strukturze. Jajko delikatnie "eksploduje" uwalniając ze środka kremowe, płynne wnętrze, które miesza się z dość kwaśnym sorbetem.

Obrazek

#9 Serce kobry

I to nie takie, które wcześniej było przyprawione i usmażone. To byłoby zbyt proste. Serce podawane jest na świeżo, jeszcze bijące. Chociaż samo serce jest już mocno dyskusyjne, to niektóre miejsca idą jeszcze o krok dalej i podają...szota ze świeżo spuszczonej krwi z kobry. Brr, my chyba podziękujemy.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka