WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

9 ekstremalnych dań z kuchni egzotycznej. Europejczycy boją się ich nawet spróbować

Nie od dziś wiadomo, że co kraj, to obyczaj, także ten kulinarny. To, co może nas zaskakiwać i obrzydzać niejednokrotnie jest przysmakiem w innym miejscu

Obrazek
Ewa

#1 Smażona tarantula

Pozycja zdecydowanie nie dla osób z arachnofobią! Znajdziesz ją na większości straganów w Kambodży.

Obrazek

#2 Suszona jaszczurka

Masz ochotę na suszoną, latającą jaszczurkę? Wystarczy udać się na ulicę Suszonych Owoców Morza w Hongkongu i poszukać spłaszczonych, solonych, suszonych tusz skrzydlatych jaszczurek na patyku. Podobno zanurzona w herbacie leczy choroby układu oddechowego.
Chyba jednak zostaniemy przy konwencjonalnym leczeniu.

Obrazek

#3 Basashi

I chociaż zdajemy sobie sprawę, że w różnych krajach są różne społeczne i kulturowe zwyczaje dotyczące jedzenia mięsa, to jednak tej potrawy zdecydowanie odmówimy.
Basashi to mięso końskie pokrojone w cienkie plastry i podawane w stylu sashimi z sosem sojowym i imbirem.
Japonia potrafi zaskakiwać.

Obrazek

#4 Balut - kaczy zarodek

To coś, co budzi odrazę już od samego początku. Azjatyckie "jajko-niespodzianka" to znany w Wietnamie przysmak. Na pierwszy rzut oka wygląda jak ugotowane na twardo jajko. Jednak w środku skrywa w sobie...ugotowanego, małego pisklaka. Je się go w całości, razem z małym dziobem i piórkami.

Obrazek

#5 Peruwiańskie suri

A może masz ochotę na porządną dawkę białka? Szaszłyk składa się z larw, zbieranych w dżungli i następnie grillowanych lub pieczonych. Chociaż lokalsi i tak preferują zjedzenie ich...na surowo. Podobno w smaku są dość słodkie, a wachlarz porównać zaczyna się od masła orzechowego po pastę kokosową.

Obrazek

#6 Rosół z Hong-Kongu

Rosół lubią chyba wszyscy. Najpopularniejszy to ten gotowany na drobiu. Ale ten rosół z Hong-Kongu wyróżnia się tym, że...gotowany jest na kogucich jądrach. Biedne ptaki!

Obrazek

#7 Hakarl

To może pora na rybkę? Islandzki hakarl to fermentowane mięso rekina polarnego. Dlaczego fermentowane? A no dlatego, że zawiera w sobie toksyny, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe.
Już sfermentowane mięso sprzedaje się na Islandii w pudełeczkach z zastrzeżeniem, żeby nie otwierać ich w zamkniętym pomieszczeniu. Zapach jest podobno...mocno specyficzny.

Obrazek

#8 Mrówcze jaja z malinami

Gigantyczne jajko podawane z malinowym sorbetem to dość zaskakujące danie, które zostało stworzone przez laotańskiego szefa kuchni. Same mrówki nie mają żadnego charakterystycznego smaku. Tajemnica tego deseru tkwi w jego strukturze. Jajko delikatnie "eksploduje" uwalniając ze środka kremowe, płynne wnętrze, które miesza się z dość kwaśnym sorbetem.

Obrazek

#9 Serce kobry

I to nie takie, które wcześniej było przyprawione i usmażone. To byłoby zbyt proste. Serce podawane jest na świeżo, jeszcze bijące. Chociaż samo serce jest już mocno dyskusyjne, to niektóre miejsca idą jeszcze o krok dalej i podają...szota ze świeżo spuszczonej krwi z kobry. Brr, my chyba podziękujemy.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze