Adam Małysz robi genialne ogórki małosolne. Jego sekretem jest jeden nietypowy składnik

Adam Małysz podzielił się ze swoimi fanami przepisem na chrupiące ogórki małosolne. Do zalewy dodaje jeden nietypowy składniki.

Adam Małysz wkłada do słoika ogórkiAdam Małysz przygotowuje ogórki małosolne- Pyszności; źródło Tik Tok
Ewa
SKOMENTUJ

Chociaż do sezonu ogórkowego zostało trochę czasu, to na rynkach i targach nieśmiało pojawiają się już pierwsze ogórki gruntowe. Pierwsza myśl jest prosta - trzeba zrobić małosolne. Chrupiące, słone i pyszne przetwory świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych, składnik kolorowych kanapek lub po prostu jako szybka przekąska. Swoim sprawdzonym przepisem podzielił się z internautami jeden z najpopularniejszych polskich sportowców.

Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki małosolne - Pyszności; źródło: Adobe

Czy ogórki małosolne są zdrowe?

Ogórki małosolne śmiało możemy wrzucić w kategorię polskiego superfoods. Są niskokaloryczne (11 kcal w 100 gramach) i zawierają w sobie dużo wody, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w ciepłe dni. Mają również dobroczynne działanie dla naszych jelit. Dzięki bakteriom mlekowym, które namnażają się podczas fermentacji, małosolne są świetnym naturalnym probiotykiem, który zadba o nasz mikrobiom.

W ogórkach znajdziesz też witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6). Są również świetnym źródłem magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą po nie sięgać również osoby borykające się z insulinoopornością lub cukrzycą.

Ogórki małosolne Adama Małysza

Fanem ogórków małosolnych jest jeden z najbardziej utytułowanych polskich sportowców, były skoczek narciarski i prezes Polskiego Związku Narciarskiego, Adam Małysz. Na swoim profilu na portalu społecznościowym podzielił się sprawdzonym przepisem na idealne małosolne. Poza standardowymi składnikami zalewy, jak koper, czosnek czy chrzan, dorzuca dodatkowo pokrojoną papryczkę chilli.

Świetnie komponuje się z zalewą i dodaje odrobiny pikantności przetworom. Internauci żartobliwie nazwali ten przepis ogórkami "małyszolnymi".

Składniki:

  • 3 kg ogórków (im mniejsze, tym lepiej)
  • 3 łyżki soli
  • koper włoski
  • główka czosnku - część należy pokroić, a część podzielić na ząbki
  • chrzan
  • papryczka chilli

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki myję i zalewam zimną wodą. Odstawiam na 2-3 godziny.
  2. Po tym czasie w garnku zagotowuję 3 litry wody z solą i odstawiam roztwór do wystygnięcia.
  3. Do dokładnie umytych i wyparzonych słoików wkładam ogórki, chrzan, czosnek, pokrojoną papryczkę i koper włoski.
  4. Zalewam całość przestudzoną wodą tak, aby w całości przykryła ogórki. Dzięki temu unikam zepsucia warzyw.
  5. Słoik dokładnie zakręcam i odstawiam na 2-3 dni.

Adam Małysz wyznaje, że w przypadku ogórków małosolnych cierpliwość nie jest jego najmocniejszą stroną i po przygotowane okazy sięga już następnego dnia. I wcale się nie dziwimy, bo w naszej kuchni również znikają w mgnieniu oka. Rozwiązanie jest proste - najlepiej nie bawić się w małe ilości, a od razu przygotować porządną porcję małosolnych ogórków.

Wypróbuj przepis na sałatkę ogórkową. Nawet teściowa będzie zachwalać!

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna