PrzepisAwaryjne ciasto bez pieczenia, gotowe w 10 minut. Każdy pyta mnie o ten przepis

Awaryjne ciasto bez pieczenia, gotowe w 10 minut. Każdy pyta mnie o ten przepis

Awaryjne ciasto bez pieczenia to ratunek dla osób, które są w kryzysowej sytuacji. Za chwile zjawią się gości, a ty nie masz pojęcia co im podać? Przygotuj ten przepis, ciasto wychodzi pyszne i delikatne, a jego przygotowanie trwa zaledwie 10 minut. Do dzieła!

Awaryjne ciasto bez pieczenia, gotowe w 10 minut. Każdy pyta mnie o ten przepis
Paulina

14.09.2022 07:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są ciasta, które znają chyba wszyscy, a przepisy krążą w całej rodzinie od lat. Czy znacie takie ciasta bez pieczenia, które podbijaj kuchnię z pokolenia na pokolenie? Jeśli nie to koniecznie, musicie wprowadzić u siebie ten przepis i podzielić się z resztą swoich bliskich.

Awaryjne ciasto bez pieczenia -przepis

Obraz

Składniki na 18 cm formę:

  • 180 g kakaowych herbatników
  • 120 g orzechów
  • 100 g masła
  • 200 g masła czekoladowego
  • 400 g serka śmietankowego
  • 40 g cukru pudru
  • 200 g śmietany kremówki 30-36%
  • do dekoracji biała i mleczna czekolada

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Umieść kakaowe ciasta w blenderze kielichowym i dokładnie zmiel na pył. Przesyp ciastka do dużej miski, a następnie wlej do nich rozpuszczone masło. Przejdź do mielenia orzechów w blenderze i przesyp je do masy z ciastkami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sprawdzi się do tego sylikonowa łopatka.

Tak przygotowaną masę ułóż na spodzie blachy, w której robisz ciasto. Przy pomocy szklanki ugnieć masę w blaszce i umieść ją też na bokach blachy. Powinno powstać wypełnienie, w którym możemy umieścić masę. 

Przejdźmy do przygotowania pysznego i puszystego kremu. Do tego potrzebujemy serek śmietankowy. Dokładnie 200 g, resztę zostawiamy na potem. Umieść go w misce, a następnie zmiksuj przy pomocy miksera. Dodaj do niego krem czekoladowy i dalej miksuj tak, by uzyskać jednolitą masę. Przełóż krem do blaszki z przygotowanym spodem i dokładnie go rozsmaruj.

Przejdź do kolejnego kroku, jakim jest przygotowanie kolejnej części masy. Pozostałą część serka umieść w misce i zmiksuj go. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i połącz z serkiem śmietankowym. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na czekoladową masę. Ciasto jest gotowe. Teraz wystarczy je udekorować. Przyda się nam do tego biała i mleczna czekolada.

Ciasto góra lodowa to jeden z kultowych przepisów. Krok po kroku znajdziesz go na naszym kanale YouTube: