Babcia ścierała ziemniaki i wrzucała je do wrzątku. Dziś robię to samo dla swojej rodziny

Szare kluski to hit babcinej kuchni. Zupełnie nie da się o nich zapomnieć, bo zawsze smakowały wyjątkowo. Były lepsze niż wyszukane potrawy z restauracji, bo babcia zawsze przygotowywała je z sercem.

ObrazekSzare kluski (Adobe)
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Wakacyjne dni u babci zawsze były bardzo aktywne, cały wolny czas miałam wypełniony. Często pomagałam w gotowaniu i uwielbiałam przyglądać się temu, w jaki sposób seniorka rodu wyczarowuje cudowne dania. Do tej pory nikt nie potrafi powtórzyć jej autorskiego sosu. Babcia często też przygotowywała szare kluski. Dzięki niej poznałam tajniki tej potrawy i okazało się, że jest ona banalnie prosta.

Szare kluski jak u babci. Zetrzyj ziemniaki i wrzuć je do wrzątku

Do dziś pamiętam ich smak i cały czas staram się go odwzorować. Jak wiemy, umiejętności kulinarnych babci nie przebije nawet sam Robert Makłowicz lub Magda Gessler. Seniorka rodu zawsze serwowała je ze skwarkami i twarogiem (co wielu osobom wydaje się dziwne, ale w mojej rodzinie to był zawsze rarytas).  Mój narzeczony woli jednak dodatek przysmażonego boczku.

Jak zrobić szare kluski? Na początku przygotowuję odpowiednie składniki:

       
  • kilogram ziemniaków,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • dwa jajka,
  • sól i pieprz.
Obrazek
Szare kluski są proste w przygotowaniu (Adobe Stock)

Sposób wykonania

       
  1. Zaczynam od obrania ziemniaków i przepłukania ich. Warzywo ścieram na tarce o grubych oczkach, a następnie je solę.
  2. Ziemniaki na moment odstawiam, od razu po tym odciskam nadmiar wody. Wykorzystuję w tym celu bawełnianą ściereczkę lub sitko.
  3. Warzywa mieszam z mąką pszenną, jajkami i drobno posiekaną cebulą. Wyrabiam na gładką i jednolitą masę, a potem stopniowo mąkę ziemniaczaną. Jeśli dodam kartoflankę zbyt szybko, szare kluski są twarde i niesmaczne.
  4. Do garnka wlewam wodę i odrobinę oleju, dodaję też trochę soli. Doprowadzam ją do wrzenia i dopiero wtedy przystępuję do dalszej pracy. Niewielką ilość masy nabieram na łyżkę i puszczam ją bezpośrednio na gotującą się wodę.
  5. Odliczam 4-5 od momentu wypłynięcia i po tym czasie wyciągam kluski z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Czekam, aż nadmiar płynu spłynie do zlewu, a następnie wrzucam je do miseczki i mieszam z wytopionym boczkiem.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy