Babcia używała jej nie tylko do klusek. Dzięki niej pościel dłużej była świeża

Nasze babcie mają rady i sposoby niemal na wszystko. Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, a o niektórych produktach nawet się jeszcze nie śniło, w ruch szła pomysłowość i zaradność.

Jak zrobić krochmal? - PysznościJak zrobić krochmal? - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Liudmila Chernetska
Ewa Malinowska

Pamiętacie te sztywne kołnierzyki koszul, śnieżnobiałe obrusy i sztywne serwetki na stoliku? Wszystko to zasługa krochmalu, magicznego środka, który w babcinych rękach zamieniał się w piorące złoto. Tani produkt potrafił zrobi ogromną robotę nie tylko przy praniu - dodany do kąpiel łagodził podrażnienia zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Czym jest krochmal?

Krochmal w klasycznej wersji powstaje poprzez zagotowanie zawiesiny skrobi w wodzie. Najczęściej używa się do tego skrobi ziemniaczanej, która bardziej kojarzy się obecnie z kluskami niż porządkami. Dawniej krochmal był powszechnie używany w domach do usztywniania i impregnacji tkanin, bielizny i odzieży. Nadawał on tkaninom piękny wygląd, blask, chrupkość i ułatwiał prasowanie. Dodatkowo chronił przed zabrudzeniami.

Mąka ziemniaczana - Pyszności
Mąka ziemniaczana - Pyszności © Canva

Oprócz zastosowań domowych krochmal znalazł również zastosowanie w pielęgnacji ciała, głównie niemowląt. Kąpiele z dodatkiem krochmalu łagodzą zmiany skórne i podrażnienia. To remedium na potówki, trądzik niemowlęcy, świąd, wysypkę i podrażnienia. rochmal działa kojąco na podrażnioną skórę, redukując uczucie swędzenia i pieczenia. Zawarte w nim skrobia i minerały tworzą na skórze warstwę ochronną, która chroni ją przed czynnikami drażniącymi.

Jak zrobić krochmal?

Krochmal to nie tylko magiczny proszek z babcinej szuflady, ale również produkt, który możemy z łatwością zrobić sami w domu. Jest to sposób nie tylko tańszy, ale również bardziej ekologiczny i zdrowszy niż kupowany gotowy produkt.

Jak krochmalić w pralce?
Jak krochmalić w pralce? © Getty Images | nito100

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do krochmalenia pościeli, obrusów i ścierek) lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (do krochmalenia ubrań).

Sposób przygotowania:

  1. Odmierz litr zimnej wody i odlej z niego szklankę.
  2. Resztę wody zagotuj w garnku.
  3. Wymieszaj odmierzoną porcję mąki ziemniaczanej z odlaną wcześniej szklanką zimnej wody. Upewnij się, że nie ma grudek.
  4. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, wlej do niej powoli roztwór mąki. Cały czas energicznie mieszaj, aby uniknąć powstawania grudek.
  5. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając. Krochmal jest gotowy, gdy zgęstnieje i nabierze konsystencji kisielu.
  6. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Tak przygotowany krochmal wystarczy wlać do pralki i nastawić dodatkowe płukanie. Nie krochmal tkanin wykonanych z delikatnych materiałów, takich jak jedwab, wełna czy satyna.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥