Co powiesz na bakłażan faszerowany w ciekawy sposób? Jeśli masz słabość do tego warzywa, propozycja kombinacji z komosą ryżową z pewnością przypadnie Ci do gustu ?
Składniki:
4 łyżki oliwa z oliwek
1/2 szt. cebula
1 szt. bakłażan
150 g komosa ryżowa
250 ml wody
1/2 szt. papryka czerwona
200 g pomidory krojone z puszki
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka kmin rzymski mielony
1/2 łyżeczki czosnek suszony
1/2 łyżeczki papryka ostra
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę i czerwoną paprykę.
2. Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, słodką paprykę, czosnek, kmin rzymski, paprykę ostrą, sól pieprz.
3. Na samym końcu dodaj komosę ryżową oraz wodę. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 15 minut.
4. Podziel bakłażan na pół (wzdłuż). Następnie ponacinaj go jak na zdjęciu poniżej.
5. W powstałych otworach umieść mieszankę z komosą ryżową. Przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika 15-20 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza).