WAŻNE
TERAZ

Obajtek i Dworczyk bez immunitetów. Jest decyzja PE

Bakłażan faszerowany komosą ryżową

Co powiesz na bakłażan faszerowany w ciekawy sposób? Jeśli masz słabość do tego warzywa, propozycja kombinacji z komosą ryżową z pewnością przypadnie Ci do gustu ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 4 łyżki oliwa z oliwek
  2. 1/2 szt. cebula
  3. 1 szt. bakłażan
  4. 150 g komosa ryżowa
  5. 250 ml wody
  6. 1/2 szt. papryka czerwona
  7. 200 g pomidory krojone z puszki
  8. 1 łyżeczka papryka słodka
  9. 1 łyżeczka kmin rzymski mielony
  10. 1/2 łyżeczki czosnek suszony
  11. 1/2 łyżeczki papryka ostra
  12. 1/2 łyżeczki sól
  13. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę i czerwoną paprykę.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, słodką paprykę, czosnek, kmin rzymski, paprykę ostrą, sól pieprz.

Obrazek

3. Na samym końcu dodaj komosę ryżową oraz wodę. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 15 minut.

Obrazek

4. Podziel bakłażan na pół (wzdłuż). Następnie ponacinaj go jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

5. W powstałych otworach umieść mieszankę z komosą ryżową. Przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika 15-20 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka