PrzepisGessler wie co trzeba zrobić, aby ciasto drożdżowe było super puszyste. Gwiazda ma swój trik

Gessler wie co trzeba zrobić, aby ciasto drożdżowe było super puszyste. Gwiazda ma swój trik

Ciasto drożdżowe Magdy Gessler - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Fob7B3h1xMM
Ciasto drożdżowe Magdy Gessler - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Fob7B3h1xMM
29.10.2022 08:49

Sezon na rozmaite ciasta, należy uznać za otwarty! To właśnie jesienią, lubimy je najbardziej piec i następnie jeść. Chętnie pieczemy również ciasta drożdżowe. Chcesz, by było ono smaczne i puszyste? Poznaj przepis na ciasto drożdżowe Magdy Gessler!

Puszyste ciasto i wyjątkowy smak - dlaczego warto upiec ciasto drożdżowe Magdy Gessler?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że puszyste i wyrośnięte ciasto drożdżowe to duma każdej gospodyni, która zdecyduje się upiec tego typu danie. Oczywiście, nie zawsze się to udaje. Czasem o niepowodzeniu potrafi zadecydować pewien drobny szczegół. Jednak, czasem taki z pozoru prosty szczegół, pozwoli zadecydować o naszym powodzeniu, dzięki czemu ciasto wyjdzie puszyste i smaczne. Tego typu porady, trudno jest obecnie znaleźć w książkach kucharskich, czy w pojawiających się przepisach.

Ciasto drożdżowe - Pyszności; Foto: Canva.com
Ciasto drożdżowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Swoją dobrą radą, postanowiła się z nami podzielić Magda Gessler - popularna polska kucharka, jurorka wielu programów kulinarnych, ale najbardziej znana, jako prowadząca program "Kuchenne Rewolucje", który jest emitowany w stacji TVN. Ciasto drożdżowe, w tej opcji, to również prawdziwa rewolucja. Jeden trik sprawi, że wyjdzie ono naprawdę puszyste. Co zatem musisz zrobić?

Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe Magdy Gessler?

Przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego jest naprawdę możliwe! Zastosuj się do podanych niżej wskazówek, a otrzymasz naprawdę zadowalający efekt.

Składniki:

  • około 600 g mąki
  • 135 g cukru
  • 40 g smalcu
  • 135 g masła
  • 7 jajek
  • 15 g drożdży
  • 170 ml mleka
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe Magdy Gessler to przysłowiowy strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o smak i puszystość. Jego przygotowanie rozpoczynamy od masy. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże i połowę podanej ilości cukru. Dodajemy tyle mąki, by po mieszaniu wszystkich składników, nasza masa miała konsystencję gęstej śmietany. Pamiętaj, by wymieszać ciasto jeszcze kilka razy - ten trik sprawi, że ciasto drożdżowe będzie wyjątkowo pulchne. Następnie odstawiamy je na 30 min do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe przygotowanie - Pyszności
Ciasto drożdżowe przygotowanie - Pyszności

Po tym czasie, wbijamy do masy jajka w temperaturze pokojowej i wsypujemy resztę cukru. Masło ze smalcem rozpuszczamy w osobnym naczyniu. Jeśli nasz zaczyn wyrośnie, to łączymy go z jajkami i cukrem. Do tych składników dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy masło ze smalcem i dalej zagniatamy. Na sam koniec posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe Magdy Gessler jest już gotowe! Przygotujecie z niego placki, drożdżówki lub smaczne bułeczki! Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube prosty przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także