Biorę te ziarenka i jeszcze jeden składnik. Po chwili mam deser, którym zajadaliśmy się w PRL‑u
Kiedyś chałwa była dużo bardziej popularna. Teraz mamy znacznie większy wybór słodyczy i zdarza się o niej zapomnieć, ale... Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, to właśnie chałwa jest bezkonkurencyjna. Ma naturalny skład, jest łatwa do przygotowania w domu, składniki nie są drogie. I oczywiście jest pyszna.
25.10.2024 18:00
Chałwa to kultowy przysmak, który wielu z nas pamięta z czasów PRL-u. Teraz bez problemu kupimy ją w sklepach, ale co do jej składu często można mieć sporo zastrzeżeń. Gotowe produkty często zawierają wzmacniacze smaku, utwardzone tłuszcze i duże ilości cukru. Z powodu oszczędności producentów niekiedy mają w składzie olej palmowy, który jest tańszy od miodu. Ale ten przysmak łatwo zrobić w domu, co będzie z korzyścią dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy chałwa musi być przygotowana z sezamu?
Chałwa powstaje z miazgi nasion oleistych. Najbardziej popularny jest przysmak na bazie sezamu, ale to nie jedyna możliwość. Coraz popularniejsza jest chałwa na bazie nasion słonecznika. To tańszy, ale równie wartościowy produkt. Przygotowanie domowej chałwy na ich bazie jest banalnie proste. Wystarczy podprażyć nasiona na suchej patelni, a potem rozdrobnić je w blenderze. By deser miał odpowiednią konsystencję, potrzebne jest jeszcze spoiwo, czyli miód. Masę trzeba przełożyć do podłużnego naczynia i uzbroić się w cierpliwość. Chałwę trzeba schładzać w lodówce, będzie gotowa dopiero następnego dnia.
Chałwa to kaloryczny rarytas, który zawiera dużo tłuszczów. Jednak na takie, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, na które można sobie od czasu do czasu pozwalać. Nie brakuje w niej także witamin i minerałów. Ten przysmak często serwujemy sobie na deser, ale może być też przekąską na drugie śniadanie.
Domowa chałwa słonecznikowa
Składniki:
- 300 g nasion słonecznika,
- 100 ml płynnego miodu.
Sposób przygotowania:
- Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Powinny się zrumienić, ale nie można ich przypalić, bo staną się gorzkie.
- Nasiona odstaw do wystudzenia, a potem rozdrobnij je w blenderze. Zmiel nasiona na drobno.
- Tak przygotowane nasiona połącz z miodem. Wymieszaj dokładnie, masa powinna być gęsta.
- Masę przełóż do naczynia lub keksówki, które wyłóż wcześniej folią spożywczą. Dociśnij.
- Chałwę włóż do lodówki na 6-8 godzin, a najlepiej całą noc.