Botwinkę gotuj tylko w ten sposób. Zachowa piękny kolor i większość wartości
Gdy tylko pojawiają się pierwsze młode buraczki w warzywniaku, kupuję od razu kilka pęczków, aby zaspokoić apetyt na botwinkę. Podaję ją na ciepło lub na zimno w postaci chłodnika – koniecznie z koperkiem i jakiem ugotowanym na półmiękko. Po takiej porcji zdrowia czuję, że odzyskuję wigor.
Jędrne łodygi i liście młodych buraków to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Dostarczają do organizmu przede wszystkim potężną porcję witaminy K, która jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości. W 100 g liści młodych buraków znajduje się ok. 400 µg witaminy K, co znacznie przewyższa zalecaną dzienną normę. Botwinka jest również pełna witaminy A, wpierającej wzrok i zdrowie skóry, oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi i dba o zdrowie serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia
Jak gotować botwinkę, żeby nie straciła koloru i witamin?
Przede wszystkim należy trzymać się zalecanego czasu gotowania. Liście młodych buraków nie potrzebują długiej obróbki. Wystarczy im dosłownie kilka minut, aby oddały smak zupie, a jednocześnie pozostały lekko chrupiące i sprężyste.
Do garnka wrzuć nie tylko liście, ale także buraczki – oczywiście, wcześniej dokładnie je umyj, aby w botwince nie pływał piasek. Odetnij korzeń i pokrój na drobne kawałeczki. Jeśli chcesz, możesz dodać też inne warzywa, na przykład marchewkę czy ziemniaki, ale tak naprawdę wystarczy tylko kilka przypraw i dobry bulion warzywny.
Dodatki, które wzmocnią kolor botwinki
Aby botwinka zachowała swój intensywny kolor, warto dodać do gotującej się zupy odrobinę soku z cytryny lub octu jabłkowego. Ich kwasowość pomoże utrzymać barwę liści, a także wzmocni smak potrawy.
Sprytnym rozwiązaniem jest również niewielka domieszka soku z kiszonych buraków, który doda nie tylko więcej barwnika i smaku, ale także wzbogaci zupę o bakterie probiotyczne, tak ważne dla odporności organizmu i prawidłowej pracy jelit.