Botwinkę gotuj tylko w ten sposób. Zachowa piękny kolor i większość wartości

Gdy tylko pojawiają się pierwsze młode buraczki w warzywniaku, kupuję od razu kilka pęczków, aby zaspokoić apetyt na botwinkę. Podaję ją na ciepło lub na zimno w postaci chłodnika – koniecznie z koperkiem i jakiem ugotowanym na półmiękko. Po takiej porcji zdrowia czuję, że odzyskuję wigor.

Kluczowy jest czas gotowania botwinkiKluczowy jest czas gotowania botwinki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jędrne łodygi i liście młodych buraków to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Dostarczają do organizmu przede wszystkim potężną porcję witaminy K, która jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości. W 100 g liści młodych buraków znajduje się ok. 400 µg witaminy K, co znacznie przewyższa zalecaną dzienną normę. Botwinka jest również pełna witaminy A, wpierającej wzrok i zdrowie skóry, oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi i dba o zdrowie serca.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia

Jak gotować botwinkę, żeby nie straciła koloru i witamin?

Przede wszystkim należy trzymać się zalecanego czasu gotowania. Liście młodych buraków nie potrzebują długiej obróbki. Wystarczy im dosłownie kilka minut, aby oddały smak zupie, a jednocześnie pozostały lekko chrupiące i sprężyste.

Do garnka wrzuć nie tylko liście, ale także buraczki – oczywiście, wcześniej dokładnie je umyj, aby w botwince nie pływał piasek. Odetnij korzeń i pokrój na drobne kawałeczki. Jeśli chcesz, możesz dodać też inne warzywa, na przykład marchewkę czy ziemniaki, ale tak naprawdę wystarczy tylko kilka przypraw i dobry bulion warzywny.

Dodatki, które wzmocnią kolor botwinki

Aby botwinka zachowała swój intensywny kolor, warto dodać do gotującej się zupy odrobinę soku z cytryny lub octu jabłkowego. Ich kwasowość pomoże utrzymać barwę liści, a także wzmocni smak potrawy.

Sprytnym rozwiązaniem jest również niewielka domieszka soku z kiszonych buraków, który doda nie tylko więcej barwnika i smaku, ale także wzbogaci zupę o bakterie probiotyczne, tak ważne dla odporności organizmu i prawidłowej pracy jelit.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę