Mało kto wie, co można zrobić z mleka w tubce. Nie można przestać tego jeść, jest tak dobre

Masz ochotę na coś słodkiego? Polecamy przygotować domowy budyń z mleka skondensowanego. Deser odznacza się fantastyczną kremową konsystencją - rozpływa się w ustach! Zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jeśli masz ochotę go wykonać - poniżej podajemy przepis na ten rewelacyjny budyń.

ObrazekDomowy budyń z mleka skondensowanego w tubce - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Budyń z mleka skondensowanego to świetny pomysł na deser. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić go w cynamon oraz wanilię. Składniki te wspaniale podkręcą smak deseru. Poza tym budyń wspaniale sprawdzi się w towarzystwie ulubionej kawy, czy herbaty.

Fantastyczny, lekki deser

Obrazek
Mleko skondensowane - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli masz w zapasie trochę mleka skondensowanego, warto je wykorzystać do przygotowania budyniu. Jego smak pozytywnie cię zaskoczy. Poza tym wykonanie deseru wcale nie jest takie skomplikowane. Gotowy budyń wyróżnia się wspaniałą karmelową nutą oraz lekką, kremową konsystencją. Sprawdź jak go zrobić!

Budyń z mleka skondensowanego

Obrazek
Foremka do pieczenia - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 3 jajka
  • około 2 - 3 tubki mleka skondensowanego
  • około 600 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • o,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Cukier wrzuć do rondelka z grubym dnem i podgrzewaj go, aż się rozpuści. Następnie wlej do niego 0,5 szklanki gorącej wody. Całość podgrzewaj do momentu, aż syrop zgęstnieje. Gotowy syrop wlej do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Rozprowadź go dokładnie po wnętrzu naczynia.

Mleko skondensowane połącz z jajkami oraz mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Następnie gotową masę wlej do uprzednio przygotowanej formy. Przykryj formę folią aluminiową. Całość piecz w kąpieli wodnej przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Po tym czasie odstaw budyń do ostygnięcia, a następnie przenieś go do lodówki na około dwie godziny. Gotowy budyń z mleka skondensowanego wspaniale smakuje w towarzystwie kawy. Deser zachwyci całą twoją rodzinę!

Obrazek
Deser na talerzu - Pyszności; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sernik kinder bez pieczenia krok po kroku. Ten rewelacyjny deser wspaniale sprawdzi się na imprezę rodzinną. Dodatkowo przygotujesz go w ekspresowym tempie. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej