Cały kurczak z warzywami

Cały kurczak z kolorowymi warzywami to nasza najnowsza miłość. Kiedy przygotowujemy go dla swoich bliskich, zawsze proszą nas o dokładkę. Nic więc dziwnego, że cały obiad znika z talerzy w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać, o czym przekonasz się już za moment!

Obrazek
Pyszności

Zanim przejdziemy do przepisu, musimy pokreślić, że dostajemy od naszych fanów wiele próśb o przepisy z wykorzystaniem kurczaka w całości. Dlatego też postanowiliśmy przygotować dziś kurczaka z genialnym masłem pomidorowo-paprykowym, któremu będą towarzyszyć kolorowe warzywa. Dzięki temu zabiegowi w prosty i szybki sposób zrobisz pyszny obiad, który jednocześnie zaserwujesz w ciekawy sposób. To jednak nie koniec dobrych wieści. Ten przepis sprawdzi się zarówno jako pomysł na niedzielny obiad, jak i świąteczny posiłek podczas odwiedzin rodziny.

Ziemniaki i marchewki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Kurczak

  1. 80 g miękkiego masła
  2. 40 g przecieru pomidorowego
  3. 2 łyżki ziół prowansalskich
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 1 łyżka soli
  6. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  7. 1 cały kurczak

Warzywa

  1. 2 ziemniaki
  2. 2 marchewki
  3. 1 czerwona cebula
  4. 1 czerwona papryka
  5. 200 g pomidorków koktajlowych
  6. 1/4 szklanki oleju roślinnego
  7. 1 łyżka soli
  8. 1 łyżeczka pieprzu

Kurczak

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania masła pomidorowo-paprykowego.

W tym celu połącz w średniej wielkości misce: miękkie masło, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz słodką paprykę.

cały kurczak z warzywami

Mieszankę połącz przy pomocy zwykłej łyżki. Pamiętaj, aby dobrze przyłożyć się do tego zadania, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły.

Teraz umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego kurczaka w całości. Następnie ułóż go na blacie kuchennym, po czym rozprowadź na całej jego powierzchni wcześniej przygotowane masło.

cały kurczak z warzywami

Mieszankę pomidorowo-paprykową możesz rozprowadzić na kurczaku zarówno bezpośrednio ręką, jak i za pomocą zwykłej łyżki kuchennej. Wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada.

Kiedy kurczak będzie już pokryty smakowym masłem, przenieś go na ruszt i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz mięso w całości przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do przygotowania kurczaka wybierz program "góra-dół".

Warzywa

Kiedy kurczak będzie piekł się w piekarniku, zajmij się warzywami.

Do tego przepisu użyjemy sporo kolorowych warzyw. Zacznij od obrania i zoodlowania marchewek oraz ziemniaków. W cienkie słupki podziel czerwoną paprykę, natomiast czerwoną cebulę pokrój w piórka. To jednak nie koniec pracy nad przepisem. Na mniejsze kawałki podziel również różyczki brokuła. Natomiast pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Wszystkie warzywa przełóż do formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.

cały kurczak z warzywami

Warzywa polej olejem roślinnym i dopraw na koniec przy pomocy soli oraz pieprzu. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika (w którym piecze się kurczak) na 20 minut.

Podanie

Po wizycie w piekarniku przełóż warzywną mieszankę do formy na tartę. Na wierzchu ułóż upieczonego kurczaka w maśle pomidorowo-paprykowym.

cały kurczak z warzywami

Przed podaniem możesz udekorować kurczaka posiekaną natką pietruszki. I to wszystko! Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego i ciekawego obiadu wcale nie musi być trudnym zadaniem. Obok takiej kombinacji smakowej nie da przejść się obojętnie, po prostu nie ma takiej opcji.

Na koniec chyba nie musimy dodawać, że cały kurczak z warzywami smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika. Nie zwlekaj więc ani chwili i serwuj pyszny posiłek od razu. Twoi bliscy będą na pewno zachwyceni. W naszych domach ten przepis stał się prawdziwym hitem, u Ciebie z pewnością będzie podobnie :)

Wybrane dla Ciebie

Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła