Cały kurczak z warzywami
02.11.2021 09:18, aktual.: 19.03.2024 14:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cały kurczak z kolorowymi warzywami to nasza najnowsza miłość. Kiedy przygotowujemy go dla swoich bliskich, zawsze proszą nas o dokładkę. Nic więc dziwnego, że cały obiad znika z talerzy w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać, o czym przekonasz się już za moment!
Zanim przejdziemy do przepisu, musimy pokreślić, że dostajemy od naszych fanów wiele próśb o przepisy z wykorzystaniem kurczaka w całości. Dlatego też postanowiliśmy przygotować dziś kurczaka z genialnym masłem pomidorowo-paprykowym, któremu będą towarzyszyć kolorowe warzywa. Dzięki temu zabiegowi w prosty i szybki sposób zrobisz pyszny obiad, który jednocześnie zaserwujesz w ciekawy sposób. To jednak nie koniec dobrych wieści. Ten przepis sprawdzi się zarówno jako pomysł na niedzielny obiad, jak i świąteczny posiłek podczas odwiedzin rodziny.
Ziemniaki i marchewki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Kurczak
- 80 g miękkiego masła
- 40 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 cały kurczak
Warzywa
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Kurczak
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania masła pomidorowo-paprykowego.
W tym celu połącz w średniej wielkości misce: miękkie masło, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz słodką paprykę.
Mieszankę połącz przy pomocy zwykłej łyżki. Pamiętaj, aby dobrze przyłożyć się do tego zadania, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły.
Teraz umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego kurczaka w całości. Następnie ułóż go na blacie kuchennym, po czym rozprowadź na całej jego powierzchni wcześniej przygotowane masło.
Mieszankę pomidorowo-paprykową możesz rozprowadzić na kurczaku zarówno bezpośrednio ręką, jak i za pomocą zwykłej łyżki kuchennej. Wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada.
Kiedy kurczak będzie już pokryty smakowym masłem, przenieś go na ruszt i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz mięso w całości przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do przygotowania kurczaka wybierz program "góra-dół".
Warzywa
Kiedy kurczak będzie piekł się w piekarniku, zajmij się warzywami.
Do tego przepisu użyjemy sporo kolorowych warzyw. Zacznij od obrania i zoodlowania marchewek oraz ziemniaków. W cienkie słupki podziel czerwoną paprykę, natomiast czerwoną cebulę pokrój w piórka. To jednak nie koniec pracy nad przepisem. Na mniejsze kawałki podziel również różyczki brokuła. Natomiast pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Wszystkie warzywa przełóż do formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
Warzywa polej olejem roślinnym i dopraw na koniec przy pomocy soli oraz pieprzu. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika (w którym piecze się kurczak) na 20 minut.
Podanie
Po wizycie w piekarniku przełóż warzywną mieszankę do formy na tartę. Na wierzchu ułóż upieczonego kurczaka w maśle pomidorowo-paprykowym.
Przed podaniem możesz udekorować kurczaka posiekaną natką pietruszki. I to wszystko! Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego i ciekawego obiadu wcale nie musi być trudnym zadaniem. Obok takiej kombinacji smakowej nie da przejść się obojętnie, po prostu nie ma takiej opcji.
Na koniec chyba nie musimy dodawać, że cały kurczak z warzywami smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika. Nie zwlekaj więc ani chwili i serwuj pyszny posiłek od razu. Twoi bliscy będą na pewno zachwyceni. W naszych domach ten przepis stał się prawdziwym hitem, u Ciebie z pewnością będzie podobnie :)