NewsyCeny oscypka czy gorącej czekolady w Zakopanem biją rekordy. Turyści łapią się za głowę

Ceny oscypka czy gorącej czekolady w Zakopanem biją rekordy. Turyści łapią się za głowę

Ceny w Zakopanem- Pyszności
Ceny w Zakopanem- Pyszności
Ewa

18.01.2023 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ceny w Zakopanem poszybowały drastycznie w górę. Spacer po Krupówkach może turystów słono kosztować. Najdroższe ferie od lat!

Rozpoczął się czas ferii, więc Polacy ochoczo zapakowali samochody i wyruszyli na podbój polskich gór. Od lat jednym z najpopularniejszych kierunków jest Zakopane. I chociaż mówi się, że z górami to akurat Zakopane ma mało wspólnego, to uliczki wypełniają się każdego roku tłumem turystów.

Ceny w Zakopanem w 2023

Halny przywiał nie tylko chłodny powiew, ale też rekordowe ceny. Na spacer po Krupówkach dobrze jest zabrać ze sobą gruby portfel i dokładnie obserwować, gdzie warto zjeść (no, chyba że właśnie strzeliłeś szóstkę w totka). Na oscypka z żurawiną, grzane wino czy kwaśnicę zajść trzeba. Stragany i stoiska przyciągają nasz wzrok i kuszą zapachami ciepłego jedzenia. Dzieci ciągną rodziców za rękawy i proszą o zakręcone frytki i gorącą czekoladę. Przy płaceniu można jednak się niemiło zaskoczyć - ceny w górskim kurorcie są naprawdę wysokie.

Ceny w Zakopanem- Pyszności/ źródło: Fot. Krzysztof Mazur / Agencja Wyborcza.pl
Ceny w Zakopanem- Pyszności/ źródło: Fot. Krzysztof Mazur / Agencja Wyborcza.pl

Serek "oscypek" z żurawiną to koszt 6 zł. Chyba że skusimy się na wersję z boczkiem, wtedy cena rośnie nawet dwukrotnie. Za kultowego już zakręconego ziemniaka zapłacić należy 15 zł. Gorąca czekolada (przypominająca bardziej kakao niż prawdziwą czekoladę) to również koszt 15 zł. Jeśli skusi Cię zapach grilla, to kiełbasa z dodatkami kosztuje 30 zł. Około 35-40 zł zapłacić trzeba za szaszłyki

Coś trzeba było podnieść, bo podnieśli ci wszystko. Wszystko poszło do góry: pensje dla pracowników, umowy, wszystko. Dobrze to już było - mówi w rozmowie z "Faktem" właścicielka jednego ze straganów.

Skąd te ceny?

Nieduże porcje w wysokich cenach, to domena kurortów, zarówno tych górskich, jak i nadmorskich i tego przeskoczyć niestety się nie da. Wysoka inflacja, rosnące koszty gazu, paliwa i półproduktów sprawiają, że i restauracje zmuszone są do podwyżek. Chociaż turyści narzekają na ogromne ceny, to warto pamiętać o tym, że... nikt nas do kupna nie zmusza. Warto jest czasem zboczyć z głównych ścieżek turystycznych i znaleźć w ten sposób gastronomiczne perełki w dobrych cenach.

Przepis na śmietankowego kurczaka z brokułami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także