Chcesz szybko i skutecznie schudnąć? Nie jedz śniadania przed tą godziną

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być pełnowartościowe, by zapewnić energię na cały dzień. Okazuje się jednak, że nie należy jeść go przed pewną godziną, jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Oto zasady, do których należy się stosować. 

Śniadanie - o której godzinie je jeść? Fot. PexelsŚniadanie - o której godzinie je jeść? Fot. Pexels

Proces odchudzania nie zawsze należy do najprzyjemniejszych. Wymaga od nas wielu wyrzeczeń. Ważna jest nie tylko zbilansowana dieta, ale też aktywność fizyczna. Jak się okazuje duży wpływ na utratę kilogramów ma również godzina, o której spożywamy śniadanie. Kiedy najlepiej jeść śniadanie? Odpowiadamy.

Kiedy jeść śniadanie? Przed tą godziną posiłek nie jest wskazany

Jak podaje health.clevelandclinic.org, zdaniem brytyjskiego eksperta ds. żywienia i profesora epidemiologii genetycznej w Kings College London, Tima Spectora, godzina, o której jemy śniadanie, ma kluczowe znaczenie. Nie tylko dla utraty wagi, ale i zachowania dobrego zdrowa. Jego zdaniem przerywany post jest bardzo dobry i uważa, że  14-godzinne przerwy w jedzeniu mają zbawienny wpływ na przemianę materii.

Mikrobom jelitowy jest przyzwyczajony do 24-godzinnego rytmu biologicznego. 14-godzinny post może jednak pomóc w utracie nadprogramowych kilogramów, gdyż "wyposzczone" drobnoustroje stają się bardziej wydajne i pomocne w spalaniu kalorii. Oznacza to, że w jego opinii śniadanie powinniśmy jeść około godziny 11, by zachować tę przerwę. Ten nawyk ma sprzyjać dobrej kondycji i zdrowiu. Organizm jest wówczas przystosowany do trawienia i metabolizowania pokarmu.

Zdrowe propozycje, które wspomogą odchudzanie

Jeśli zależy nam na utracie kilogramów, powinniśmy wybierać na śniadanie określone produkty. Doskonale sprawdzą się jajka, ziarna pszenicy i owsianki. Dobrym wyborem będą też koktajle czy jogurty naturalne. Warto również postawić na owoce — m.in. kiwi, banany, grejpfruty czy arbuzy. Sezonowe owoce również sprawdzą się doskonale. Aby schudnąć, nie trzeba rezygnować z kawy, orzechów, a czarną herbatę najlepiej zamienić na zieloną.

Śniadanie - o której godzinie je jeść? Fot. Pexels
Śniadanie - o której godzinie je jeść? Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć