PrzepisChłodnik ogórkowy - przepis. Receptura prosto z Bałkanów

Chłodnik ogórkowy - przepis. Receptura prosto z Bałkanów

Sezon na chłodnik w pełni. Jak zrobić smaczną, pożywną i orzeźwiającą zupę? Mamy doskonałą propozycję. Co powiesz na chłodnik ogórkowy? To tradycyjny przysmak kuchni bałkańskiej, który funkcjonuje tam pod nazwą "tarator". Jak go zrobić?

Chłodnik ogórkowy - Pyszności; Foto Canva.com
Chłodnik ogórkowy - Pyszności; Foto Canva.com

23.07.2023 19:04

Zanim poznasz przepis na chłodnik ogórkowy, warto zaznaczyć, że jest to zupa, którą chętnie spożywa się w sezonie letnim. W Polsce największą popularniejszą cieszy się chłodnik litewski, który przygotowuje się z botwinki i maślanki. Francuzi mają swój vichyssoise, w Hiszpanii spożywa się warzywne gazpacho, a w Turcji jada się cacik. Popularną zupą na Bałkanach jest z kolei tarator, czyli chłodnik ogórkowy. I to właśnie jemu zostanie poświęcona uwaga w tym artykule.

Dlaczego warto przygotować chłodnik ogórkowy tarator?

Zanim dowiesz się, jak zrobić chłodnik ogórkowy, dowiedz się, czym jest tarator, jaka jest jego historia i dlaczego tak chętnie spożywa się go na Bałkanach. Tarator to pochodząca z Bałkanów odmiana chłodnika ogórkowego, która cieszy się dużą popularnością w takich krajach jak Macedonia, Albania i Bułgaria. Podobną zupę jedzą też Serbowie, Turcy i Grecy. Do przygotowania taratora wykorzystuje się jogurt, zsiadłe mleko, świeżego ogórka, posiekany czosnek oraz zioła, takie jak koperek czy oregano.

Chłodnik - Pyszności; Foto: Canva.com
Chłodnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Bałkański chłodnik podawany jest z oliwą lub olejem słonecznikowym oraz orzechami włoskimi. W niektórych krajach do zupy dodaje się zimną wodę, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję, podczas gdy w innych tarator jest gęsty i przypomina słynne tzatziki. Tarator jest idealnym daniem na upalne dni, gdyż jest orzeźwiający i lekki. Jogurt oraz zsiadłe mleko, które są głównymi składnikami tego chłodnika, dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych, takich jak białko i wapń. Świeże warzywa, takie jak ogórki i czosnek, dodają smaku i aromatu, a orzechy włoskie zapewniają chrupiący kontrast.

Przepis na chłodnik ogórkowy. Jak przygotować tarator?

Chłodnik ogórkowy to świetny wybór dla osób, które cenią sobie proste i szybkie dania, ponieważ jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie. Jeśli planujesz wakacje na Bałkanach, to już teraz możesz poznać smaki, które będziesz miał okazję tam poznać. Chyba że chcesz powrócić wspomnieniami do pobytu w którymś z bałkańskich państw.

Składniki:

  • pół szklanki zimnej wody
  • 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ogórek pokrojony w drobną kostkę
  • posiekany pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • sok z połówki cytryny.
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce jogurt z sokiem z cytryny, oliwą i wodą.
  2. Dodaj posiekany ogórek, czosnek, koperek i wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Przypraw solą i pieprzem i wstaw chłodnik na godzinę do lodówki.
  4. Upraż na suchej patelni orzechy włoskie.
  5. Przed podaniem, dodaj do chłodnika odrobinę oliwy i dodaj uprażone orzechy oraz koperek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie