PrzepisChłodnik ogórkowy - przepis. Receptura prosto z Bałkanów

Chłodnik ogórkowy - przepis. Receptura prosto z Bałkanów

Chłodnik ogórkowy - Pyszności; Foto Canva.com
Chłodnik ogórkowy - Pyszności; Foto Canva.com
23.07.2023 19:04

Sezon na chłodnik w pełni. Jak zrobić smaczną, pożywną i orzeźwiającą zupę? Mamy doskonałą propozycję. Co powiesz na chłodnik ogórkowy? To tradycyjny przysmak kuchni bałkańskiej, który funkcjonuje tam pod nazwą "tarator". Jak go zrobić?

Zanim poznasz przepis na chłodnik ogórkowy, warto zaznaczyć, że jest to zupa, którą chętnie spożywa się w sezonie letnim. W Polsce największą popularniejszą cieszy się chłodnik litewski, który przygotowuje się z botwinki i maślanki. Francuzi mają swój vichyssoise, w Hiszpanii spożywa się warzywne gazpacho, a w Turcji jada się cacik. Popularną zupą na Bałkanach jest z kolei tarator, czyli chłodnik ogórkowy. I to właśnie jemu zostanie poświęcona uwaga w tym artykule.

Dlaczego warto przygotować chłodnik ogórkowy tarator?

Zanim dowiesz się, jak zrobić chłodnik ogórkowy, dowiedz się, czym jest tarator, jaka jest jego historia i dlaczego tak chętnie spożywa się go na Bałkanach. Tarator to pochodząca z Bałkanów odmiana chłodnika ogórkowego, która cieszy się dużą popularnością w takich krajach jak Macedonia, Albania i Bułgaria. Podobną zupę jedzą też Serbowie, Turcy i Grecy. Do przygotowania taratora wykorzystuje się jogurt, zsiadłe mleko, świeżego ogórka, posiekany czosnek oraz zioła, takie jak koperek czy oregano.

Chłodnik - Pyszności; Foto: Canva.com
Chłodnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Bałkański chłodnik podawany jest z oliwą lub olejem słonecznikowym oraz orzechami włoskimi. W niektórych krajach do zupy dodaje się zimną wodę, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję, podczas gdy w innych tarator jest gęsty i przypomina słynne tzatziki. Tarator jest idealnym daniem na upalne dni, gdyż jest orzeźwiający i lekki. Jogurt oraz zsiadłe mleko, które są głównymi składnikami tego chłodnika, dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych, takich jak białko i wapń. Świeże warzywa, takie jak ogórki i czosnek, dodają smaku i aromatu, a orzechy włoskie zapewniają chrupiący kontrast.

Przepis na chłodnik ogórkowy. Jak przygotować tarator?

Chłodnik ogórkowy to świetny wybór dla osób, które cenią sobie proste i szybkie dania, ponieważ jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie. Jeśli planujesz wakacje na Bałkanach, to już teraz możesz poznać smaki, które będziesz miał okazję tam poznać. Chyba że chcesz powrócić wspomnieniami do pobytu w którymś z bałkańskich państw.

Składniki:

  • pół szklanki zimnej wody
  • 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ogórek pokrojony w drobną kostkę
  • posiekany pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • sok z połówki cytryny.
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce jogurt z sokiem z cytryny, oliwą i wodą.
  2. Dodaj posiekany ogórek, czosnek, koperek i wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Przypraw solą i pieprzem i wstaw chłodnik na godzinę do lodówki.
  4. Upraż na suchej patelni orzechy włoskie.
  5. Przed podaniem, dodaj do chłodnika odrobinę oliwy i dodaj uprażone orzechy oraz koperek. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także