Chłodnik ogórkowy - przepis. Receptura prosto z Bałkanów
Sezon na chłodnik w pełni. Jak zrobić smaczną, pożywną i orzeźwiającą zupę? Mamy doskonałą propozycję. Co powiesz na chłodnik ogórkowy? To tradycyjny przysmak kuchni bałkańskiej, który funkcjonuje tam pod nazwą "tarator". Jak go zrobić?
23.07.2023 19:04
Zanim poznasz przepis na chłodnik ogórkowy, warto zaznaczyć, że jest to zupa, którą chętnie spożywa się w sezonie letnim. W Polsce największą popularniejszą cieszy się chłodnik litewski, który przygotowuje się z botwinki i maślanki. Francuzi mają swój vichyssoise, w Hiszpanii spożywa się warzywne gazpacho, a w Turcji jada się cacik. Popularną zupą na Bałkanach jest z kolei tarator, czyli chłodnik ogórkowy. I to właśnie jemu zostanie poświęcona uwaga w tym artykule.
Dlaczego warto przygotować chłodnik ogórkowy tarator?
Zanim dowiesz się, jak zrobić chłodnik ogórkowy, dowiedz się, czym jest tarator, jaka jest jego historia i dlaczego tak chętnie spożywa się go na Bałkanach. Tarator to pochodząca z Bałkanów odmiana chłodnika ogórkowego, która cieszy się dużą popularnością w takich krajach jak Macedonia, Albania i Bułgaria. Podobną zupę jedzą też Serbowie, Turcy i Grecy. Do przygotowania taratora wykorzystuje się jogurt, zsiadłe mleko, świeżego ogórka, posiekany czosnek oraz zioła, takie jak koperek czy oregano.
Bałkański chłodnik podawany jest z oliwą lub olejem słonecznikowym oraz orzechami włoskimi. W niektórych krajach do zupy dodaje się zimną wodę, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję, podczas gdy w innych tarator jest gęsty i przypomina słynne tzatziki. Tarator jest idealnym daniem na upalne dni, gdyż jest orzeźwiający i lekki. Jogurt oraz zsiadłe mleko, które są głównymi składnikami tego chłodnika, dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych, takich jak białko i wapń. Świeże warzywa, takie jak ogórki i czosnek, dodają smaku i aromatu, a orzechy włoskie zapewniają chrupiący kontrast.
Zobacz także
Przepis na chłodnik ogórkowy. Jak przygotować tarator?
Chłodnik ogórkowy to świetny wybór dla osób, które cenią sobie proste i szybkie dania, ponieważ jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie. Jeśli planujesz wakacje na Bałkanach, to już teraz możesz poznać smaki, które będziesz miał okazję tam poznać. Chyba że chcesz powrócić wspomnieniami do pobytu w którymś z bałkańskich państw.
Składniki:
- pół szklanki zimnej wody
- 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- ogórek pokrojony w drobną kostkę
- posiekany pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- sok z połówki cytryny.
Sposób przygotowania:
- Połącz w misce jogurt z sokiem z cytryny, oliwą i wodą.
- Dodaj posiekany ogórek, czosnek, koperek i wszystko dobrze wymieszaj.
- Przypraw solą i pieprzem i wstaw chłodnik na godzinę do lodówki.
- Upraż na suchej patelni orzechy włoskie.
- Przed podaniem, dodaj do chłodnika odrobinę oliwy i dodaj uprażone orzechy oraz koperek. Smacznego!