Chłodnik ogórkowy - przepis. Receptura prosto z Bałkanów

Sezon na chłodnik w pełni. Jak zrobić smaczną, pożywną i orzeźwiającą zupę? Mamy doskonałą propozycję. Co powiesz na chłodnik ogórkowy? To tradycyjny przysmak kuchni bałkańskiej, który funkcjonuje tam pod nazwą "tarator". Jak go zrobić?

ObrazekChłodnik ogórkowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Zanim poznasz przepis na chłodnik ogórkowy, warto zaznaczyć, że jest to zupa, którą chętnie spożywa się w sezonie letnim. W Polsce największą popularniejszą cieszy się chłodnik litewski, który przygotowuje się z botwinki i maślanki. Francuzi mają swój vichyssoise, w Hiszpanii spożywa się warzywne gazpacho, a w Turcji jada się cacik. Popularną zupą na Bałkanach jest z kolei tarator, czyli chłodnik ogórkowy. I to właśnie jemu zostanie poświęcona uwaga w tym artykule.

Dlaczego warto przygotować chłodnik ogórkowy tarator?

Zanim dowiesz się, jak zrobić chłodnik ogórkowy, dowiedz się, czym jest tarator, jaka jest jego historia i dlaczego tak chętnie spożywa się go na Bałkanach. Tarator to pochodząca z Bałkanów odmiana chłodnika ogórkowego, która cieszy się dużą popularnością w takich krajach jak Macedonia, Albania i Bułgaria. Podobną zupę jedzą też Serbowie, Turcy i Grecy. Do przygotowania taratora wykorzystuje się jogurt, zsiadłe mleko, świeżego ogórka, posiekany czosnek oraz zioła, takie jak koperek czy oregano.

Obrazek
Chłodnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Bałkański chłodnik podawany jest z oliwą lub olejem słonecznikowym oraz orzechami włoskimi. W niektórych krajach do zupy dodaje się zimną wodę, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję, podczas gdy w innych tarator jest gęsty i przypomina słynne tzatziki. Tarator jest idealnym daniem na upalne dni, gdyż jest orzeźwiający i lekki. Jogurt oraz zsiadłe mleko, które są głównymi składnikami tego chłodnika, dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych, takich jak białko i wapń. Świeże warzywa, takie jak ogórki i czosnek, dodają smaku i aromatu, a orzechy włoskie zapewniają chrupiący kontrast.

Przepis na chłodnik ogórkowy. Jak przygotować tarator?

Chłodnik ogórkowy to świetny wybór dla osób, które cenią sobie proste i szybkie dania, ponieważ jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie. Jeśli planujesz wakacje na Bałkanach, to już teraz możesz poznać smaki, które będziesz miał okazję tam poznać. Chyba że chcesz powrócić wspomnieniami do pobytu w którymś z bałkańskich państw.

Składniki:

  • pół szklanki zimnej wody
  • 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ogórek pokrojony w drobną kostkę
  • posiekany pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • sok z połówki cytryny.
Obrazek
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce jogurt z sokiem z cytryny, oliwą i wodą.
  2. Dodaj posiekany ogórek, czosnek, koperek i wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Przypraw solą i pieprzem i wstaw chłodnik na godzinę do lodówki.
  4. Upraż na suchej patelni orzechy włoskie.
  5. Przed podaniem, dodaj do chłodnika odrobinę oliwy i dodaj uprażone orzechy oraz koperek. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej