Ciasto bez pieczenia krówka z czekoladą. Nie wymaga piekarnika i wysiłku
Masz ochotę na coś słodkiego i jednocześnie nie chcesz zbytnio się wysilać? Ciasto bez pieczenia powinno tu być tym najlepszym rozwiązaniem. A takie, w wydaniu krówkowo-straciatellowym sprawdzi się tu idealnie. Dlaczego?
14.11.2022 11:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto bez pieczenia krówka z czekoladą - pyszny i kremowy deser
Niejednokrotnie zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego lub chcemy przygotować naprawdę pyszny deser, bez konieczności pieczenia. I w takim przypadku, z pomocą przychodzi nam ciasto bez pieczenia. Do wyboru mamy naprawdę wiele ciekawych przepisów. Najczęściej jest ono proste w przygotowaniu, wyróżnia się smakiem, a jednocześnie jest niezwykle kremowe. I taki właśnie efekt uzyskacie, gdy zdecydujecie się przygotować krówkę z czekoladą.
Najważniejsze w jego przypadku jest nie tylko to, że smakuje obłędnie, ale również wygląda zjawiskowo. Zachwyci Cię, Twoich domowników i niespodziewanych gości, którzy mogą się u Ciebie pojawić. Przygotuj je już dziś!
Jak przygotować ciasto bez pieczenia krówka z czekoladą?
Kremowe ciasto z masą kajmakową, serkami homogenizowanymi, mascarpone, bitą śmietaną i wieloma pysznymi dodatkami... Czy trzeba Was bardziej przekonywać do tego, że ciasto bez pieczenia krówka z czekoladą będzie tu najlepszym wyborem?
Składniki na spód:
- 80 g masła
- 250 g herbatników.
Składniki na masę krówkową:
- 750 g serka waniliowego homogenizowanego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki masy kajmakowej.
Składniki na masę straciatella:
- łyżka Nutelli
- 100 g czekolady
- 500 g serka Mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania:
Jeśli chcemy przygotować ciasto bez pieczenia, to należy rozpocząć od przygotowania spodu. W tym celu należy zmiksować herbatniki, do których dodajemy miękkie masło i miksujemy jeszcze przez chwilę. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Następnie należy ją przełożyć do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko wyrównujemy, dociskamy ciasto dłonią i wstawiamy do lodówki.
Czas na przygotowanie masy krówkowej. W tym celu, do dwóch szklanek wsypujemy po 3 łyżeczki żelatyny i dolewamy odrobinę wody. Mieszamy i odstawiamy na około 3 minuty, aby napęczniała. Po tym czasie jedną ze szklanek wstawiamy do mikrofalówki na około 25 sekund. Następnie do miski dajemy masę kajmakową, przez chwilę miksujemy i dodajemy serki waniliowe. Do rozpuszczonej żelatyny należy dodać 2 łyżki masy, by ją zahartować. Wlewamy to z powrotem do masy, ciągle miksując. Gdy masa będzie gotowa, to przekładamy ją na ciasteczkowy spód.
Wszystko odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W międzyczasie, na tarce o grubych oczkach ścieramy czekoladę i przystępujemy do przygotowania masy straciatella. Z drugą żelatyną, postępujemy tak, jak w przypadku pierwszej. Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Gdy zacznie gęstnieć, to dodajemy do niej po łyżce serka mascarpone. Wszystko miksujemy, a na sam koniec dodajemy Nutellę. Hartujemy żelatynę, dodając łyżkę kremu i następnie wlewamy do masy śmietanowej i wszystko przez chwilę miksujemy.
Ciasto bez pieczenia jest już prawie gotowe. Na sam koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Tak powstałą masę szybko przekładamy na wierzch ciasta i wygładzamy łyżką. Posypujemy startą czekoladą i dekorujemy Nutellą. Teraz dobrze jest włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Lubisz ciasta bez pieczenia? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na torcik z herbatników: