Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Myśląc o cieście z jabłkami, od razu przychodzi ci do głowy szarlotka? Zaraz to zmienimy. Wystarczy, że raz spróbujesz warstwowego wypieku z jabłkami, budyniem i orzechami, a stanie się on twoim faworytem. To niesamowite ciasto uświetni każdą imprezę rodziną. Zresztą sam się o tym przekonaj i koniecznie obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek,
- 144 g galaretki cytrynowej,
- sok z 1 cytryny.
Masa budyniowa:
- 1 l mleka (750 ml z cukrem, 250 ml z budyniem),
- 80 g budyniu śmietankowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g miękkiego masła.
Warstwa orzechowa:
- 350 g orzechów włoskich,
- 5 łyżek miodu,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Pozostałe składniki:
- 150 g maślanych herbatników.
O czym warto pamiętać:
- Z racji, że masę budyniową trzeba przygotować w dwóch etapach, które wymagają trochę czasu, warto pracę nad deserem rozpocząć właśnie od zrobienia tej mieszanki.
- Budyń śmietankowy połącz ze szklanką mleka. Pozostałą część przelej do garnka i zagotuj z cukrem. Następnie dodaj wcześniej przygotowany miks z budyniem i energicznie mieszaj całość do chwili, aż zawartość garnka zamieni się w gęsty krem.
- Odstaw go do całkowitego ostudzenia, w przeciwnym wypadku po połączeniu z masłem, krem się zwarzy.
- Masło użyte do przepisu musi być miękkie. Łącz je z masą budyniową w kilku porcjach.
- W międzyczasie przygotuj masę na biszkopt. Przelej ją ostrożnie do formy do pieczenia z papierem wyłożonym tylko na dnie, po czym piecz ją przez 30 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.
- Jak sprawdzić, czy biszkopt jest już gotowy? Pod koniec pieczenia uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i wbij w ciasto drewnianą wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu będzie ona sucha i czysta, to znak, że wypiek jest już gotowy.
- Czas na warstwę jabłkową. Do przepisu polecamy użyć jabłek z kwaskowatą nutką. Będą idealnie równoważyć się ze słodyczą pozostałych warstw. Dobrym wyborem będzie tu Szara Reneta lub Antonówka.
- Owoce obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż je na patelnię i praż przez 15 minut. Po kwadransie dodaj na patelnię sok z cytryny i galaretkę.
- Na koniec pozostaje warstwa orzechowa. Po raz kolejny użyj patelni. W pierwszej kolejności połącz na niej masło, cukier i miód. Kiedy składniki stworzą jednolitą mieszankę, wsyp do środka orzechy włoskie. Produkty wymieszaj dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki.
- Jak złożyć ciasto jabłkowo-budyniowe? Na spodzie formy ułóż biszkopt. Następną warstwę przygotuj z mieszanki jabłek z galaretką. Na wierzchu zrób kolejny poziom z herbatników maślanych, po czym rozprowadź masę budyniową. Ostatnią warstwę przygotuj z orzechowej mieszanki.
- Tak złożone ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
- Biszkopt upiekliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm. Kuchenny gadżet przydał się również do złożenia deseru w całość.