WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto

Myśląc o cieście z jabłkami, od razu przychodzi ci do głowy szarlotka? Zaraz to zmienimy. Wystarczy, że raz spróbujesz warstwowego wypieku z jabłkami, budyniem i orzechami, a stanie się on twoim faworytem. To niesamowite ciasto uświetni każdą imprezę rodziną. Zresztą sam się o tym przekonaj i koniecznie obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek,
  • 144 g galaretki cytrynowej,
  • sok z 1 cytryny.

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka (750 ml z cukrem, 250 ml z budyniem),
  • 80 g budyniu śmietankowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g miękkiego masła.

Warstwa orzechowa:

  • 350 g orzechów włoskich,
  • 5 łyżek miodu,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Pozostałe składniki:

  • 150 g maślanych herbatników.

O czym warto pamiętać:

  • Z racji, że masę budyniową trzeba przygotować w dwóch etapach, które wymagają trochę czasu, warto pracę nad deserem rozpocząć właśnie od zrobienia tej mieszanki.
  • Budyń śmietankowy połącz ze szklanką mleka. Pozostałą część przelej do garnka i zagotuj z cukrem. Następnie dodaj wcześniej przygotowany miks z budyniem i energicznie mieszaj całość do chwili, aż zawartość garnka zamieni się w gęsty krem.
  • Odstaw go do całkowitego ostudzenia, w przeciwnym wypadku po połączeniu z masłem, krem się zwarzy.
  • Masło użyte do przepisu musi być miękkie. Łącz je z masą budyniową w kilku porcjach.
  • W międzyczasie przygotuj masę na biszkopt. Przelej ją ostrożnie do formy do pieczenia z papierem wyłożonym tylko na dnie, po czym piecz ją przez 30 minut w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku.
  • Jak sprawdzić, czy biszkopt jest już gotowy? Pod koniec pieczenia uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i wbij w ciasto drewnianą wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu będzie ona sucha i czysta, to znak, że wypiek jest już gotowy.
  • Czas na warstwę jabłkową. Do przepisu polecamy użyć jabłek z kwaskowatą nutką. Będą idealnie równoważyć się ze słodyczą pozostałych warstw. Dobrym wyborem będzie tu Szara Reneta lub Antonówka.
  • Owoce obierz i zetrzyj na tarce. Następnie przełóż je na patelnię i praż przez 15 minut. Po kwadransie dodaj na patelnię sok z cytryny i galaretkę.
  • Na koniec pozostaje warstwa orzechowa. Po raz kolejny użyj patelni. W pierwszej kolejności połącz na niej masło, cukier i miód. Kiedy składniki stworzą jednolitą mieszankę, wsyp do środka orzechy włoskie. Produkty wymieszaj dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Jak złożyć ciasto jabłkowo-budyniowe? Na spodzie formy ułóż biszkopt. Następną warstwę przygotuj z mieszanki jabłek z galaretką. Na wierzchu zrób kolejny poziom z herbatników maślanych, po czym rozprowadź masę budyniową. Ostatnią warstwę przygotuj z orzechowej mieszanki.
  • Tak złożone ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
  • Biszkopt upiekliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm. Kuchenny gadżet przydał się również do złożenia deseru w całość.
Więcej wideo
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Pierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stolePierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stole
Piernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolonyPiernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolony
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania