Ciasto Mars z kremem budyniowym i czekoladą. Cudowny, rozpływający się w ustach deser
Odtworzyliśmy nieziemsko pyszne ciasto Mars. Proste połączenie budyniu, kajmaku i mascarpone na chrupiących herbatnikach od razu znika z talerzy.
04.10.2022 | aktual.: 10.10.2023 10:49
Ciasto bez pieczenia
Nasz dzisiejszy deser inspirowany jest kultowym batonikiem Mars. Całość przygotujesz bez użycia piekarnika, a sam proces jest naprawdę bardzo łatwy. Słodkie ciasto idealnie sprawdzi się do kubka gorącej kawy lub herbaty. Słodki deser rozpływa się w ustach i sprawia, że od razu marzysz o kolejnym kawałku. Wszyscy fani popularnych batoników Mars będą w siódmym niebie.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Mars bez pieczenia
Składniki:
- 150 ml mleka
- 1 budyń czekoladowy
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 350 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g masy kajmakowej
Dodatkowo:
- 250 g masy kajmakowej
- 500 g herbatników maślanych
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Do miski wlej mleko, dodaj proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj. 350 ml mleka wlej razem z cukrem do rondelka i podgrzej. Następnie dodaj rozpuszczone mleko z budyniem i gotuj całość aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia,
Dno formy ze zdejmowanymi bokami wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż warstwę herbatników i rozprowadź na nich masę kajmakową.
Ułóż kolejną warstwę herbatników. W misce ubij śmietankę. Dodaj do niej mascarpone oraz masę kajmakową- po łyżeczce, cały czas miksując. Dzięki temu w masie nie powstaną grudki.
Na warstwę herbatników wyłóż wystudzoną masę budyniową, kolejną warstwę maślanych herbatników i przygotowany krem z mascarpone i kajmakiem. Każdą warstwę dokładnie rozprowadź po powierzchni.
Ponownie zrób warstwę z herbatników. Do gorzkiej czekolady dodaj śmietankę i rozpuść całość w mikrofalówce. Dobrze wymieszaj i polej powstałą polewą przygotowaną warstwę herbatników. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny. Możesz też przygotować je dzień wcześniej i schłodzić na spokojnie przez całą noc.
Po tym czasie nasz prosty i pyszny deser bez pieczenia jest już gotowy. Przed podaniem możesz udekorować ciasto pokrojonymi batonikami. Smacznego!