PrzepisCiasto Mars z kremem budyniowym i czekoladą. Cudowny, rozpływający się w ustach deser

Ciasto Mars z kremem budyniowym i czekoladą. Cudowny, rozpływający się w ustach deser

Odtworzyliśmy nieziemsko pyszne ciasto Mars. Proste połączenie budyniu, kajmaku i mascarpone na chrupiących herbatnikach od razu znika z talerzy.

Ciasto Mars z kremem budyniowym i czekoladą. Cudowny, rozpływający się w ustach deser
Ewa

04.10.2022 | aktual.: 10.10.2023 10:49

Ciasto bez pieczenia

Nasz dzisiejszy deser inspirowany jest kultowym batonikiem Mars. Całość przygotujesz bez użycia piekarnika, a sam proces jest naprawdę bardzo łatwy. Słodkie ciasto idealnie sprawdzi się do kubka gorącej kawy lub herbaty. Słodki deser rozpływa się w ustach i sprawia, że od razu marzysz o kolejnym kawałku. Wszyscy fani popularnych batoników Mars będą w siódmym niebie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Mars bez pieczenia

Składniki:

           
  • 150 ml mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 350 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g masy kajmakowej

Dodatkowo:

      
  • 250 g masy kajmakowej
  • 500 g herbatników maślanych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Do miski wlej mleko, dodaj proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj. 350 ml mleka wlej razem z cukrem do rondelka i podgrzej. Następnie dodaj rozpuszczone mleko z budyniem i gotuj całość aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia,

Dno formy ze zdejmowanymi bokami wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż warstwę herbatników i rozprowadź na nich masę kajmakową.

Ułóż kolejną warstwę herbatników. W misce ubij śmietankę. Dodaj do niej mascarpone oraz masę kajmakową- po łyżeczce, cały czas miksując. Dzięki temu w masie nie powstaną grudki.

Na warstwę herbatników wyłóż wystudzoną masę budyniową, kolejną warstwę maślanych herbatników i przygotowany krem z mascarpone i kajmakiem. Każdą warstwę dokładnie rozprowadź po powierzchni.

Ponownie zrób warstwę z herbatników. Do gorzkiej czekolady dodaj śmietankę i rozpuść całość w mikrofalówce. Dobrze wymieszaj i polej powstałą polewą przygotowaną warstwę herbatników. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny. Możesz też przygotować je dzień wcześniej i schłodzić na spokojnie przez całą noc.

Po tym czasie nasz prosty i pyszny deser bez pieczenia jest już gotowy. Przed podaniem możesz udekorować ciasto pokrojonymi batonikami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie