Niezapomniane ciasto metrowiec- przepis na kultowy deser z dzieciństwa
Metrowiec to kultowe ciasto, które kojarzymy z naszego dzieciństwa. Efektowny i prosty wypiek to połączenie ciasta jasnego i ciemnego z kremem na bazie budyniu i polewą czekoladową. Wygląda przepysznie i błyskawicznie znika z talerzy.
18.08.2022 | aktual.: 15.09.2023 14:13
Ciasto metrowiec to hit z zeszytu z przepisami. Krąży on w naszej rodzinie od wielu lat, a sam metrowiec jest pozycją obowiązkową podczas spotkań rodzinnych. Ciasto jest miękkie i puszyste, a z naszym przepisem stworzysz idealną masę budyniową. Chociaż metrowiec popularny był w latach 80. i 90. to do dziś wiele się nim zajada. To wspaniała okazja do odświeżenia słodkich wspomnień z dzieciństwa.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto metrowiec- składniki
Ciasto:
5 jajek
1 szczypta soli
200 g cukru
200 ml mleka
1/2 szkl. oleju roślinnego
250 g mąki tortowej
2 łyżki ciemnego kakao
Krem budyniowy:
600 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1/3 szkl. cukru
4 żółtka
60 g miękkiego masła
Dodatki:
250 ml polewy czekoladowej
2 łyżki pokruszonych orzechów
Przepis na kultowe ciasto z dzieciństwa
Oddziel białka od żółtek. Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając pod koniec ubijania cukier. Do piany dodaj żółtka, olej i mleko, cały czas miksując.
Następnie partiami dodaj mąkę i zmiksuj, aby nie było grudek. Powstałą masę podziel na dwie miski. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj.
Dwie foremki o wymiarach 10 cm x 20 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej do nich przygotowane masy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.
Do garnka wlej mleko, odkładając pół szklanki i podgrzej. W odłożonej porcji rozprowadź proszek budyniowy, cukier oraz żółtka i wlej do gorącego mleka. Pamiętaj, żeby przed wlaniem całość dokładnie wymieszać- unikniesz w ten sposób powstawania grudek. Gotuj budyń na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zestaw garnek z palnika i odstaw do wystudzenia. Przestudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem
Upieczone i przestudzone ciasto wyjmij z formy i pokrój na "kromki". Zaraz przekonasz się, jak prosto możesz złożyć metrowiec.
Kromki układaj na przemian, smarując je porcją kremu budyniowego i dociskając do reszty. W ten sposób powstanie naprawdę długie ciasto. Możesz podzielić je na dwa mniejsze metrowce- łatwiej będzie Ci znaleźć miejsce w lodówce. Na wierzchu ciasta rozprowadź pozostałą masę budyniową i schowaj całość do lodówki na min. 3 godziny, żeby masy dobrze stężały.
Schłodzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i posiekanymi orzechami. Smacznego!