WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Ciasto Salceson z herbatnikami i żurawiną. Prosty i tani deser bez pieczenia, który twoja rodzina pokocha

Przepis na kultowe ciasto salceson, które gości w naszym domu od lat. Tani i efektowny przepis na deser inspirowany blokiem czekoladowy.

Ciasto Salceson- PysznościCiasto Salceson- Pyszności
Ewa

Salceson na słodko

Chociaż salceson kojarzy nam się głównie z wyrobem wędliniarskim, to w wersji deserowej znany jest już od wielu lat. Szczególną popularnością cieszył się w czasach PRL, gdy na półkach brakowało wielu produktów. Nasze mamy i babcie musiały wykazać się tedy nie lada kreatywnością, aby stworzyć "coś z niczego". Takim przepisem jest właśnie słodki salceson. Przypomina on nieco kultowy blok czekoladowy- w kakaowej masie zatopione są kawałki herbatników oraz żurawiny. Potrzebujesz zaledwie kilku prostych i tanich składników, aby stworzyć pyszny deser dla całej rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ciasto Salceson

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g kakao
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 100 g żurawiny

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalej zimną wodą tak, aby delikatnie przykryła jej powierzchnię. Do garnka wrzuć masło, wlej mleko, wsyp cukier oraz kakao i podgrzewaj całość aż masa się zagotuje. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj (cały czas mieszając) aż żelatyna się rozpuści.

Ciasto salceson- Pyszności
Ciasto salceson- Pyszności

Zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dorzuć suszoną żurawinę oraz połamane kawałki herbatników i wymieszaj. Powstałą masę przelej do czystej butelki- odetnij końcówkę i wlej kakaową masę. Tak przygotowaną butelkę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Ciasto salceson- Pyszności
Ciasto salceson- Pyszności

Po tym czasie wyjmij deser z lodówki i usuń plastikową butelkę, przecinając ją delikatnie wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno się gładko wysunąć. Gotowe ciasto pokrój na grube plastry i ułóż na talerzu. Kultowy deser sprzed lat jest już gotowy i aż prosi się o zjedzenie. Smacznego!

Ciasto salceson- Pyszności
Ciasto salceson- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji