Ciasto Salceson z herbatnikami i żurawiną. Prosty i tani deser bez pieczenia, który twoja rodzina pokocha
Przepis na kultowe ciasto salceson, które gości w naszym domu od lat. Tani i efektowny przepis na deser inspirowany blokiem czekoladowy.
16.12.2022 16:36
Salceson na słodko
Chociaż salceson kojarzy nam się głównie z wyrobem wędliniarskim, to w wersji deserowej znany jest już od wielu lat. Szczególną popularnością cieszył się w czasach PRL, gdy na półkach brakowało wielu produktów. Nasze mamy i babcie musiały wykazać się tedy nie lada kreatywnością, aby stworzyć "coś z niczego". Takim przepisem jest właśnie słodki salceson. Przypomina on nieco kultowy blok czekoladowy- w kakaowej masie zatopione są kawałki herbatników oraz żurawiny. Potrzebujesz zaledwie kilku prostych i tanich składników, aby stworzyć pyszny deser dla całej rodziny.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ciasto Salceson
Składniki:
- 200 g herbatników
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g kakao
- 7 łyżeczek żelatyny
- 100 g żurawiny
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalej zimną wodą tak, aby delikatnie przykryła jej powierzchnię. Do garnka wrzuć masło, wlej mleko, wsyp cukier oraz kakao i podgrzewaj całość aż masa się zagotuje. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj (cały czas mieszając) aż żelatyna się rozpuści.
Zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dorzuć suszoną żurawinę oraz połamane kawałki herbatników i wymieszaj. Powstałą masę przelej do czystej butelki- odetnij końcówkę i wlej kakaową masę. Tak przygotowaną butelkę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij deser z lodówki i usuń plastikową butelkę, przecinając ją delikatnie wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno się gładko wysunąć. Gotowe ciasto pokrój na grube plastry i ułóż na talerzu. Kultowy deser sprzed lat jest już gotowy i aż prosi się o zjedzenie. Smacznego!