PrzepisPaweł Małecki zrobił tiramisu, które uzależnia od pierwszego kęsa. Rozpływa się w ustach

Paweł Małecki zrobił tiramisu, które uzależnia od pierwszego kęsa. Rozpływa się w ustach

Ciasto Tiramisu - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl
Ciasto Tiramisu - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl
18.11.2022 14:36

Co powiesz na klasyczny włoski deser, który będzie stanowił idealny dodatek do kawy lub będzie słodką rozkoszą tuż po obiedzie? Przygotuj ciasto Tiramisu według receptury Pawła Małeckiego. Gwarantujemy, że ten smak Cię zachwyci.

Ciasto Tiramisu - wyjątkowy włoski i deser i niezwykle proste wykonanie

Najlepsza kawała w połączeniu z ciastem Tiramisu to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Zgodnie potwierdzi to każdy, kto lubi ten klasyczny włoski deser. Ciekawe w tym wszystkim jest to, że jego historia jest zdecydowanie krótsza, niż można by się było spodziewać. Pierwsze ciasto Tiramisu przygotowano bowiem dopiero w 1970 roku, we włoskim Treviso. Od tamtej pory, w ekspresowym tempie zyskało zwolenników na całym świecie. Jeśli chcesz przygotować klasyczny włoski deser, to zrób to zgodnie z recepturą Pawła Małeckiego.

Tiramisu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl
Tiramisu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Jak przygotować klasyczne ciasto Tiramisu?

To bardzo proste! Wystarczy Ci kilka najważniejszych składników. Co ważne, pomimo że jest to ciasto bez pieczenia, to jego przygotowanie zajmie ponad 3 godziny. A wszystko dlatego, że biszkopty muszą się odpowiednio nasączyć, a samo ciasto Tiramisu - odpowiednio schłodzić. Efekt będzie jednak wart tak długiego oczekiwania. Przekonajcie się sami! Swoim przepisem podzielił się z nami Paweł Małecki - popularny polski cukiernik, który chętnie dzieli się swoimi przepisami z każdym, kto uwielbia słodkości.

Składniki:

  • 9 żółtek
  • 750 g serka mascarpone
  • około 240 g cukru białego
  • kakao do dekoracji
  • pół szklanki wody
  • opakowanie podłużnych biszkoptów.

Składniki na poncz kawowy:

  • 90 g cukru
  • 250 ml espresso
  • 60 ml amaretto.

Sposób przygotowania:

Pyszne włoskie ciasto Tiramisu wymaga czasu i zaangażowania, jednak samo jest proste w przygotowaniu. Rozpoczynamy od przygotowania syropu na krem. W tym celu, do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy do momentu aż powstanie syrop. Następnie należy ubić żółtka, stopniowo dodając ugotowany syrop, aby je zaparzyć. Wszystko ubijamy na puszystą masę. Kolejny krok to dodanie serka mascarpone do ubitych żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy i przystępujemy do przygotowania ponczu kawowego.

Przygotowanie Tiramisu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl
Przygotowanie Tiramisu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

W tym celu, do garnka należy wlać porcję espresso i dodać cukier. Wszystko należy zagotować, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Należy go odstawić do ostygnięcia, następnie dodać amaretto i wymieszać. Finalny krok to przełożenie kremem nasączonych biszkoptów. Na dnie blaszki do pieczenia układamy biszkopty nasączone ponczem kawowym. Na nie przekładamy krem i następnie na nim układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem. Ponownie przekładamy kremem, dekorujemy kakaem i ciasto Tiramisu wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Smacznego!

Lubisz włoskie desery? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na włoskie Cantuccini:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także