To nowoczesny dodatek kulinarny. W ostatnim czasie ludzie wprost oszaleli na jego punkcie
Czy rzuciło ci się kiedyś w oczy zdjęcia wyjątkowo błyszczącego jedzenia lub picia? Może stać za tym pewien nowoczesny dodatek kulinarny, którego popularność zrodziła się w Australii. Co to jadalny brokat i czy powinniśmy się obawiać jego wpływu na zdrowie? Odpowiadamy.
Nowoczesna kuchnia ma sporo wspólnego z eksperymentami w laboratorium. Restauracje serwujące takie jedzenie prześcigają się w pomysłach na urozmaicanie swoich dań. Sporą cegiełkę do domu zwanego ,,modern cuisine" dołożyła kuchnia molekularna, której niekwestionowanym prekursorem w Europie stał się Jean Boss, francuski szef kuchni od lat działający w Polsce.
Rozkwit eksperymentów kulinarnych rozpoczął się w cukiernictwie. Niesamowite, realistyczne torty jakie możemy podziwiać chociażby w serialu Netflixa ,,Czy to ciasto?" do osiągnięcia swojego ostatecznego wyglądu potrzebują odpowiednich środków. Między innymi jadalnego brokatu, który stał się ostatnio bardzo popularny chociażby na Instagramie.
Jadalny brokat - skąd ten pomysł?
Jak informuje portal womenshealth.pl, historia internetowej sławy jadalnego brokatu sięga 2017 roku. Wtedy to na Instagramie pojawiło się zdjęcie efektownego cappuccino z brokatową pianką. Pomysłodawcą takiego serwowania kawy była australijska kawiarnia Coffee By Di Bella.
Wkrótce potem popularność jadalnego brokatu rozkwitła. Pączki, ciasta, torty a nawet piwo czy nalewki z jadalnym brokatem podbiły serca użytkowników mediów społecznościowych.
Czy można go spożywać?
Jak informuje amerykańska Agencja Żywności i Leków, jadalny brokat zawiera maltodekstrynę, czyli produkt hydrolizy skrobi. Dla osób zdrowych nie jest ona specjalnie groźna, chociaż amerykańscy specjaliści ostrzegają, że może skończyć się bólem brzucha i podniesionym poziomem cukru we krwi.
Według przepisu na domowy, jadalny brokat, składa się on tylko z żelatyny, wody i barwnika w proszku. Jeśli kupujesz gotowy produkt, nie zapomnij o totalnie najważniejszej czynności. Zawsze sprawdzaj czy brokat lub barwnik w proszku czy płynie ma oznaczenie ,,jadalny". Pamiętaj, że formułka ,,przeznaczony do kontaktu z żywnością" to coś zupełnie innego, a takie środki zwykle są niejadalne!
Skoro o cukiernictwie mowa, rzuć okiem na ten przepis na ciasto bez pieczenia ,,szyszkowa dama". Prosto z naszego kanału na YouTube.