Polacy omijają tę rybę w sklepie, a szkoda. Jest smaczna i bardzo zdrowa

Wybór ryb w sklepach jest całkiem spory, ale wiele osób zatrzymuje się na kilku podstawowych gatunkach. W chłodni czeka jednak filet, który zachwyca smakiem i właściwościami odżywczymi.

To zdrowa i smaczna rybaTo zdrowa i smaczna ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aktualne zalecenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego jasno mówią, że po ryby powinniśmy sięgać 2 razy w tygodniu. Podczas zakupów warto zwrócić również uwagę na niepozornego dorsza czarnego. Chociaż na co dzień jest w cieniu atlantyckiego kuzyna, zdecydowanie zasługuje na to, by częściej pojawiać się na stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Dorsz czarny - co to za ryba?

Dorsz czarny to gatunek ryby morskiej, należący do rodziny dorszowatych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu, ciemnemu zabarwieniu wnętrza jamy gębowej, co stanowi wyraźne odróżnienie od jego popularnego kuzyna - dorsza atlantyckiego.

Dorsz czarny zawdzięcza swoją nazwę czarnemu otworowi gębowemu
Dorsz czarny zawdzięcza swoją nazwę czarnemu otworowi gębowemu © canva.com

Mięso dorsza czarnego charakteryzuje się szaro-perłową barwą, która po ugotowaniu zmienia się w apetyczną biel. Delikatny smak tej ryby sprawia, że jest ona niezwykle wszechstronna i doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami, dając szerokie możliwości kulinarne.

Właściwości dorsza

Dorsz czarny to nie tylko wyśmienity, ale i niezwykle wartościowy pod względem odżywczym produkt. Jego atutem jest niska kaloryczność - 100 g tej ryby to zaledwie 84 kcal. Jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera także cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, serca i układu krążenia, a także działają przeciwzapalnie.

W dorszu czarnym znajdziemy również bogactwo cennych witamin i minerałów, takich jak:

  • wapń (11,7 mg w 100 g),
  • żelazo (0,293 mg w 100 g),
  • selen (27,1 μg w 100 g),
  • witaminę A (11,1 μg w 100 g),
  • cynk (0,362 mg w 100 g).

Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, co może mieć znaczenie w profilaktyce chorób serca i nowotworowych. Wzmacnia kości i zęby, a także wspomaga pracę tarczycy.

Jak przyrządzić dorsza czarnego?

Ryba ta jest niezwykle wszechstronna w kuchni. Można ją smażyć, piec, dusić, gotować na parze, a nawet grillować. Doskonale komponuje się z różnorodnymi warzywami, ziołami i przyprawami.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza czarnego,
  • 1 papryka,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 pomidory,
  • 1 mały brokuł,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza czarnego umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawami.
  2. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa, a na wierzchu filety z dorsza. Skrop oliwą z oliwek.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Dorsz czarny smażony w panierce

Smażony dorsz czarny to klasyczne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsze to panierka z bułki tartej lub ciasto piwne.

Smażony dorsz - Pyszności
Smażony dorsz - Pyszności © Pixabay

Składniki:

  • 2 filety z dorsza czarnego.
  • pół szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza czarnego umyj i osusz.
  2. Przygotuj trzy talerze: z mąką, roztrzepanym jajkiem i bułką tartą.
  3. Filety z dorsza obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem