PrzepisProste przepisySzatkuję kiszone ogórki i zalewam pysznym sosikiem. Zwykła mizeria nie ma szans

Szatkuję kiszone ogórki i zalewam pysznym sosikiem. Zwykła mizeria nie ma szans

Kiedy skupiasz się na przygotowaniu pysznego dania na obiad – pieczeni, gulaszu lub zapiekanki – może się tak zdarzyć, że zapomnisz o surówce. Ten pozornie niewielki dodatek odgrywa bardzo ważną rolę na talerzu. Nie musi być skomplikowany i czasochłonny. Wystarczy prosta surówka z 1 lub 2 składników, na przykład z ogórków kiszonych. W tej wersji wygrywa z mizerią i colesławem.

Ta surówka z kiszonych ogórków jest prosta, pyszna i zaskakująca
Ta surówka z kiszonych ogórków jest prosta, pyszna i zaskakująca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Obiadowa surówka nie jest tylko barwnym dodatkiem czy dekoracją talerza. Świeże warzywa, często mieszane z owocami, lub kiszonki dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów. W formie nieprzetworzonej mają ich zdecydowanie najwięcej, jeśli pochodzą z dobrego źródła i nie spędziły zbyt wiele czasu w chłodniach marketu. Również kiszone ogórki czy kapusta są skarbnicą witaminy C i naturalnym probiotykiem, wspierającym zdrowie jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Dlaczego surówka do obiadu jest tak ważna?

Spożywając pełne witamin surowe lub kiszone warzywa w kompozycji z bardziej tłustymi potrawami, stwarzasz najlepsze warunki dla wchłaniania cennych substancji. Dzięki tłuszczom witaminy z surówki są lepiej przyswajalne przez organizm. I w drugą stronę – dzięki surówce ciężkie potrawy są łatwiejsze do strawienia.

Dodatkowe atuty surówki to wysoka zawartość błonnika, wody oraz niewielka ilość kalorii. Świeży komponent obiadu sprawia, że twoje ciało jest lepiej nawodnione, szybciej zaspokajasz głód, a uczucie sytości pozostaje na dłuższy czas.

Przy czym należy uważać z ilością surowych warzyw – u niektórych osób zbyt duża ilość błonnika może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Nieprzyjemności mogą być bardziej dotkliwe dla osób, które nie są przyzwyczajone do regularnego spożywania surowych warzyw. Jak ze wszystkim, również z nimi należy się oswajać stopniowo.

Surówka z ogórków kiszonych z miodem

Miodowy winegret to najlepszy sos do surówek i sałatek. Jest idealnie zbalansowany – delikatnie słodki, trochę pikantny i przyjemnie kwaskowy. Mało kto polewa nim ogórki kiszone, a warto spróbować, bo przygotowane w ten sposób smakują wybornie. Taki dressing świetnie sprawdza się również do sałatki z buraków i koziego sera.

Składniki:

  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Ogórki kiszone wyjmij z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj poszatkowaną szalotkę.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, odrobinę soku z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i opcjonalnie łyżkę posiekanego koperku, pietruszki lub szczypiorku. Na początku sos nie będzie chciał się połączyć, ale już po chwili nabierze spójnej i gęstej konsystencji.
  3. Wymieszaj surówkę z ogórków z sosem i podaj do obiadu.

Taka surówka jest od razu gotowa do spożycia. Nie musisz jej wkładać do lodówki, aby się przegryzła, więc jest to świetne rozwiązanie do podania na szybko.

Wybrane dla Ciebie