Szatkuję kiszone ogórki i zalewam pysznym sosikiem. Zwykła mizeria nie ma szans

Kiedy skupiasz się na przygotowaniu pysznego dania na obiad – pieczeni, gulaszu lub zapiekanki – może się tak zdarzyć, że zapomnisz o surówce. Ten pozornie niewielki dodatek odgrywa bardzo ważną rolę na talerzu. Nie musi być skomplikowany i czasochłonny. Wystarczy prosta surówka z 1 lub 2 składników, na przykład z ogórków kiszonych. W tej wersji wygrywa z mizerią i colesławem.

Ta surówka z kiszonych ogórków jest prosta, pyszna i zaskakującaTa surówka z kiszonych ogórków jest prosta, pyszna i zaskakująca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Obiadowa surówka nie jest tylko barwnym dodatkiem czy dekoracją talerza. Świeże warzywa, często mieszane z owocami, lub kiszonki dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów. W formie nieprzetworzonej mają ich zdecydowanie najwięcej, jeśli pochodzą z dobrego źródła i nie spędziły zbyt wiele czasu w chłodniach marketu. Również kiszone ogórki czy kapusta są skarbnicą witaminy C i naturalnym probiotykiem, wspierającym zdrowie jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Dlaczego surówka do obiadu jest tak ważna?

Spożywając pełne witamin surowe lub kiszone warzywa w kompozycji z bardziej tłustymi potrawami, stwarzasz najlepsze warunki dla wchłaniania cennych substancji. Dzięki tłuszczom witaminy z surówki są lepiej przyswajalne przez organizm. I w drugą stronę – dzięki surówce ciężkie potrawy są łatwiejsze do strawienia.

Dodatkowe atuty surówki to wysoka zawartość błonnika, wody oraz niewielka ilość kalorii. Świeży komponent obiadu sprawia, że twoje ciało jest lepiej nawodnione, szybciej zaspokajasz głód, a uczucie sytości pozostaje na dłuższy czas.

Przy czym należy uważać z ilością surowych warzyw – u niektórych osób zbyt duża ilość błonnika może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Nieprzyjemności mogą być bardziej dotkliwe dla osób, które nie są przyzwyczajone do regularnego spożywania surowych warzyw. Jak ze wszystkim, również z nimi należy się oswajać stopniowo.

Surówka z ogórków kiszonych z miodem

Miodowy winegret to najlepszy sos do surówek i sałatek. Jest idealnie zbalansowany – delikatnie słodki, trochę pikantny i przyjemnie kwaskowy. Mało kto polewa nim ogórki kiszone, a warto spróbować, bo przygotowane w ten sposób smakują wybornie. Taki dressing świetnie sprawdza się również do sałatki z buraków i koziego sera.

Składniki:

  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Ogórki kiszone wyjmij z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj poszatkowaną szalotkę.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, odrobinę soku z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i opcjonalnie łyżkę posiekanego koperku, pietruszki lub szczypiorku. Na początku sos nie będzie chciał się połączyć, ale już po chwili nabierze spójnej i gęstej konsystencji.
  3. Wymieszaj surówkę z ogórków z sosem i podaj do obiadu.

Taka surówka jest od razu gotowa do spożycia. Nie musisz jej wkładać do lodówki, aby się przegryzła, więc jest to świetne rozwiązanie do podania na szybko.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę