Szatkuję kiszone ogórki i zalewam pysznym sosikiem. Zwykła mizeria nie ma szans

Kiedy skupiasz się na przygotowaniu pysznego dania na obiad – pieczeni, gulaszu lub zapiekanki – może się tak zdarzyć, że zapomnisz o surówce. Ten pozornie niewielki dodatek odgrywa bardzo ważną rolę na talerzu. Nie musi być skomplikowany i czasochłonny. Wystarczy prosta surówka z 1 lub 2 składników, na przykład z ogórków kiszonych. W tej wersji wygrywa z mizerią i colesławem.

Ta surówka z kiszonych ogórków jest prosta, pyszna i zaskakującaTa surówka z kiszonych ogórków jest prosta, pyszna i zaskakująca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Obiadowa surówka nie jest tylko barwnym dodatkiem czy dekoracją talerza. Świeże warzywa, często mieszane z owocami, lub kiszonki dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów. W formie nieprzetworzonej mają ich zdecydowanie najwięcej, jeśli pochodzą z dobrego źródła i nie spędziły zbyt wiele czasu w chłodniach marketu. Również kiszone ogórki czy kapusta są skarbnicą witaminy C i naturalnym probiotykiem, wspierającym zdrowie jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Dlaczego surówka do obiadu jest tak ważna?

Spożywając pełne witamin surowe lub kiszone warzywa w kompozycji z bardziej tłustymi potrawami, stwarzasz najlepsze warunki dla wchłaniania cennych substancji. Dzięki tłuszczom witaminy z surówki są lepiej przyswajalne przez organizm. I w drugą stronę – dzięki surówce ciężkie potrawy są łatwiejsze do strawienia.

Dodatkowe atuty surówki to wysoka zawartość błonnika, wody oraz niewielka ilość kalorii. Świeży komponent obiadu sprawia, że twoje ciało jest lepiej nawodnione, szybciej zaspokajasz głód, a uczucie sytości pozostaje na dłuższy czas.

Przy czym należy uważać z ilością surowych warzyw – u niektórych osób zbyt duża ilość błonnika może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Nieprzyjemności mogą być bardziej dotkliwe dla osób, które nie są przyzwyczajone do regularnego spożywania surowych warzyw. Jak ze wszystkim, również z nimi należy się oswajać stopniowo.

Surówka z ogórków kiszonych z miodem

Miodowy winegret to najlepszy sos do surówek i sałatek. Jest idealnie zbalansowany – delikatnie słodki, trochę pikantny i przyjemnie kwaskowy. Mało kto polewa nim ogórki kiszone, a warto spróbować, bo przygotowane w ten sposób smakują wybornie. Taki dressing świetnie sprawdza się również do sałatki z buraków i koziego sera.

Składniki:

  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Ogórki kiszone wyjmij z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj poszatkowaną szalotkę.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, odrobinę soku z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i opcjonalnie łyżkę posiekanego koperku, pietruszki lub szczypiorku. Na początku sos nie będzie chciał się połączyć, ale już po chwili nabierze spójnej i gęstej konsystencji.
  3. Wymieszaj surówkę z ogórków z sosem i podaj do obiadu.

Taka surówka jest od razu gotowa do spożycia. Nie musisz jej wkładać do lodówki, aby się przegryzła, więc jest to świetne rozwiązanie do podania na szybko.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥