Przez ten błąd ciasto drożdżowe opada zaraz po wyjęciu z piekarnika. Bezwzględnie go unikaj
W całym mieszkaniu pachnie już przygotowywanym ciastem drożdżowym, a rodzinka chodzi jak na szpilkach, czekając na moment pojawienia się go na stole. I wtedy nagle ciasto opada. Prawdopodobnie popełniony został tu pewien popularny błąd. Przeczytaj artykuł i dowiedz się co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło.
10.12.2022 22:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasta drożdżowe to popularne wypieki, uwielbiane zarówno przez prawdziwych cukierniczych znawców, jak i amatorów, którzy próbują swoich sił w tej dziedzinie gotowania. Nie są one trudne do zrobienia, ale wymagają odpowiedniej wiedzy. Ciasto drożdżowe lubi bowiem zrobić czasem psikusa i bezczelnie opaść - tuż po wyjęciu z piekarnika.
Jakie mogą być przyczyny takiej sytuacji? Cóż, jest ich kilka, ale jedna z nich jest najczęściej powtarzanym błędem podczas przygotowywania ciasta drożdżowego. Z pozoru sprawa jest banalnie prosta - ale nawet takie mogą czasem umknąć naszej uwadze.
Ciasto drożdżowe nie wyszło - czemu?
Ciasto drożdżowe to suma kilku składowych, z których każda jest ważna. Dlatego, zanim przystąpisz do pieczenia, warto wybrać odpowiednie składniki i przygotować je tak, jak zalecają mistrzowie cukiernictwa.
Jeśli tego nie zrobisz, to zanim jeszcze ciasto opadnie, zauważysz, że nie zdążyło nawet... wyrosnąć. Może być to sprawka nieświeżych drożdży, za dużej ilości cukru w rozczynie lub niewłaściwej temperatury mleka.
Okej, uznajmy, że z tym już sobie poradziłaś. Ciasto wyrosło pięknie, jednak później opadło. Czemu?
Przyczyną może być zbyt częste otwieranie drzwiczek piekarnika, przede wszystkim na początku pieczenia. Wiemy, że kusi. Ale nie możesz tego robić.
Innym błędem podczas przygotowywania ciasta drożdżowego może być za duża liczba dodatków. Przesadna ilość kruszonki czy owoców spowoduje opadnięcie ciasta.
Również za mocne wyrośnięcie ciasta nie jest dobre. Nie pozwól mu przerosnąć ponad odpowiedni wymiar, bo czeka cię przykra niespodzianka.
Jak temu zaradzić?
Poza wybraniem odpowiednich składników, umiaru w dodatkach czy nieotwierania drzwiczek piekarnika, jest jeszcze jedna, najpopularniejsza przyczyna opadania wypieku drożdżowego. Jest nią natychmiastowe wyjęcie ciasta z piekarnika po zakończeniu pieczenia.
Ciasto drożdżowe nie lubi się z gwałtownymi zmianami temperatur. Dlatego, zamiast wyjmować je od razu, postąp w taki sposób:
Na 5 minut przed końcem pieczenia podwyższ temperaturę. Dzięki temu po wyłączeniu urządzenia będzie ona opadała wolniej. Kiedy nastąpił już koniec pieczenia, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tam ciasto jeszcze na pół godziny. Powolny proces studzenia to gwarancja udanego wypieku.
A w wolnej chwili obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.