Przez ten błąd ciasto drożdżowe opada zaraz po wyjęciu z piekarnika. Bezwzględnie go unikaj

W całym mieszkaniu pachnie już przygotowywanym ciastem drożdżowym, a rodzinka chodzi jak na szpilkach, czekając na moment pojawienia się go na stole. I wtedy nagle ciasto opada. Prawdopodobnie popełniony został tu pewien popularny błąd. Przeczytaj artykuł i dowiedz się co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadłoPieczenie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Ciasta drożdżowe to popularne wypieki, uwielbiane zarówno przez prawdziwych cukierniczych znawców, jak i amatorów, którzy próbują swoich sił w tej dziedzinie gotowania. Nie są one trudne do zrobienia, ale wymagają odpowiedniej wiedzy. Ciasto drożdżowe lubi bowiem zrobić czasem psikusa i bezczelnie opaść - tuż po wyjęciu z piekarnika.

Jakie mogą być przyczyny takiej sytuacji? Cóż, jest ich kilka, ale jedna z nich jest najczęściej powtarzanym błędem podczas przygotowywania ciasta drożdżowego. Z pozoru sprawa jest banalnie prosta - ale nawet takie mogą czasem umknąć naszej uwadze.

Obrazek
Wyrabianie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Ciasto drożdżowe nie wyszło - czemu?

Ciasto drożdżowe to suma kilku składowych, z których każda jest ważna. Dlatego, zanim przystąpisz do pieczenia, warto wybrać odpowiednie składniki i przygotować je tak, jak zalecają mistrzowie cukiernictwa.

Jeśli tego nie zrobisz, to zanim jeszcze ciasto opadnie, zauważysz, że nie zdążyło nawet... wyrosnąć. Może być to sprawka nieświeżych drożdży, za dużej ilości cukru w rozczynie lub niewłaściwej temperatury mleka.

Okej, uznajmy, że z tym już sobie poradziłaś. Ciasto wyrosło pięknie, jednak później opadło. Czemu?

Przyczyną może być zbyt częste otwieranie drzwiczek piekarnika, przede wszystkim na początku pieczenia. Wiemy, że kusi. Ale nie możesz tego robić.

Innym błędem podczas przygotowywania ciasta drożdżowego może być za duża liczba dodatków. Przesadna ilość kruszonki czy owoców spowoduje opadnięcie ciasta.

Również za mocne wyrośnięcie ciasta nie jest dobre. Nie pozwól mu przerosnąć ponad odpowiedni wymiar, bo czeka cię przykra niespodzianka.

Obrazek
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło - Pyszności; foto: Canva

Jak temu zaradzić?

Poza wybraniem odpowiednich składników, umiaru w dodatkach czy nieotwierania drzwiczek piekarnika, jest jeszcze jedna, najpopularniejsza przyczyna opadania wypieku drożdżowego. Jest nią natychmiastowe wyjęcie ciasta z piekarnika po zakończeniu pieczenia.

Ciasto drożdżowe nie lubi się z gwałtownymi zmianami temperatur. Dlatego, zamiast wyjmować je od razu, postąp w taki sposób:

Na 5 minut przed końcem pieczenia podwyższ temperaturę. Dzięki temu po wyłączeniu urządzenia będzie ona opadała wolniej. Kiedy nastąpił już koniec pieczenia, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tam ciasto jeszcze na pół godziny. Powolny proces studzenia to gwarancja udanego wypieku.

A w wolnej chwili obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji