Przez ten błąd ciasto drożdżowe opada zaraz po wyjęciu z piekarnika. Bezwzględnie go unikaj

W całym mieszkaniu pachnie już przygotowywanym ciastem drożdżowym, a rodzinka chodzi jak na szpilkach, czekając na moment pojawienia się go na stole. I wtedy nagle ciasto opada. Prawdopodobnie popełniony został tu pewien popularny błąd. Przeczytaj artykuł i dowiedz się co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadłoPieczenie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Ciasta drożdżowe to popularne wypieki, uwielbiane zarówno przez prawdziwych cukierniczych znawców, jak i amatorów, którzy próbują swoich sił w tej dziedzinie gotowania. Nie są one trudne do zrobienia, ale wymagają odpowiedniej wiedzy. Ciasto drożdżowe lubi bowiem zrobić czasem psikusa i bezczelnie opaść - tuż po wyjęciu z piekarnika.

Jakie mogą być przyczyny takiej sytuacji? Cóż, jest ich kilka, ale jedna z nich jest najczęściej powtarzanym błędem podczas przygotowywania ciasta drożdżowego. Z pozoru sprawa jest banalnie prosta - ale nawet takie mogą czasem umknąć naszej uwadze.

Obrazek
Wyrabianie ciasta drożdżowego - Pyszności; foto: Canva

Ciasto drożdżowe nie wyszło - czemu?

Ciasto drożdżowe to suma kilku składowych, z których każda jest ważna. Dlatego, zanim przystąpisz do pieczenia, warto wybrać odpowiednie składniki i przygotować je tak, jak zalecają mistrzowie cukiernictwa.

Jeśli tego nie zrobisz, to zanim jeszcze ciasto opadnie, zauważysz, że nie zdążyło nawet... wyrosnąć. Może być to sprawka nieświeżych drożdży, za dużej ilości cukru w rozczynie lub niewłaściwej temperatury mleka.

Okej, uznajmy, że z tym już sobie poradziłaś. Ciasto wyrosło pięknie, jednak później opadło. Czemu?

Przyczyną może być zbyt częste otwieranie drzwiczek piekarnika, przede wszystkim na początku pieczenia. Wiemy, że kusi. Ale nie możesz tego robić.

Innym błędem podczas przygotowywania ciasta drożdżowego może być za duża liczba dodatków. Przesadna ilość kruszonki czy owoców spowoduje opadnięcie ciasta.

Również za mocne wyrośnięcie ciasta nie jest dobre. Nie pozwól mu przerosnąć ponad odpowiedni wymiar, bo czeka cię przykra niespodzianka.

Obrazek
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło - Pyszności; foto: Canva

Jak temu zaradzić?

Poza wybraniem odpowiednich składników, umiaru w dodatkach czy nieotwierania drzwiczek piekarnika, jest jeszcze jedna, najpopularniejsza przyczyna opadania wypieku drożdżowego. Jest nią natychmiastowe wyjęcie ciasta z piekarnika po zakończeniu pieczenia.

Ciasto drożdżowe nie lubi się z gwałtownymi zmianami temperatur. Dlatego, zamiast wyjmować je od razu, postąp w taki sposób:

Na 5 minut przed końcem pieczenia podwyższ temperaturę. Dzięki temu po wyłączeniu urządzenia będzie ona opadała wolniej. Kiedy nastąpił już koniec pieczenia, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tam ciasto jeszcze na pół godziny. Powolny proces studzenia to gwarancja udanego wypieku.

A w wolnej chwili obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯