Babcia mnie nauczyła, żeby zawsze dodawać ją do jabłek na szarlotkę. Dzięki temu nie ciemnieją

Sezon na szarlotkę - czas, start! Pomimo tego, że jest to jedno z ulubionych ciast Polaków i pieczemy je przez cały rok, to najlepiej smakuje właśnie teraz. Dodanie świeżych jabłek podkreśli smak ciasta i sprawi, że będzie ono wyjątkowe. Czy wiesz, co należy zrobić, aby jabłka do szarlotki nie ciemniały?

ObrazekJabłka do szarlotki - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=s73yEWxugWw
Karol Wiak

Dlaczego jabłka do szarlotki ciemnieją i jak temu zapobiec?

Przygotowując szarlotkę, z pewnością zdarzyło się Wam zaobserwować, że jabłka tuż po przekrojeniu i po kilkunastu minutach zaczynają ciemnieć. Brązowy kolor, który pojawia się na owocach, trochę odstrasza, ale warto podkreślić, że taki proces jest w pełni naturalny. Odpowiedzialne są za to procesy chemiczne, które zachodzą pod wpływem oksydazy polifelonowej. Jest ona również obecna w innych owocach - np. na gruszkach, bananach, czy morelach. Istnieje jednak pewne rozwiązanie, które pozwoli zapobiec tego typu procesom chemicznym.

Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności
Błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami- Pyszności

Aby starte lub pokrojone jabłka nie ściemniały, dobrze jest pokropić je sokiem z cytryny. Idealnie sprawdzi się tu również kwas octowy lub sok z pomarańczy. Tego typu sztuczka nie zagwarantuje tego, że nasze jabłka zachowają świeżość na długi i niczym nieograniczony czas. Trzeba będzie je wykorzystać i zjeść w przeciągu kilka godzin. Jednak dzięki temu, będziemy mieć pewność, że nasze jabłka do szarlotki nie ściemnieją. Kwasowy odczyn hamuje bowiem reakcję ciemnienia owoców.

Jak przygotować idealną szarlotkę? Poznaj praktyczne porady!

Zapobieganiu ciemnieniu jabłek do szarlotki to nie jedyne rozwiązanie, dzięki któremu uda nam się upiec perfekcyjne ciasto. Dobrze jest pamiętać również o kilku innych kwestiach, dzięki którym upieczemy pyszny deser. Pamiętaj, że dobrze jest zagęścić jabłka przed dodaniem ich do naszej szarlotki. Najlepiej zrobić to z wykorzystaniem kilku łyżek mąki ziemniaczanej lub dodając kisiel o dowolnym smaku. Innym rozwiązaniem, dzięki któremu jabłka do szarlotki będą gęste, jest przygotowanie z nich musu, który będziecie mogli wykorzystać zawsze, gdy najdzie Was na to ochota.

Obrazek
Szarlotka sypana - Pyszności

Zagęszczenie jabłek sprawi, że ciasto nie będzie się rozpadać przy krojeniu. Niezwykle ważną kwestią jest również odpowiednie przygotowanie spodu do szarlotki. Aby nie był on mokry, dobrze jest go podpiec przez 10 minut, przed dodaniem jabłek do naszego ciasta. Masa jabłkowa nie wsiąknie dzięki temu w ciasto, a spód będzie chrupiący. Sekret udanej szarlotki to również odpowiednie zagniatanie ciasta. Nie należy robić tego zbyt długo, bo zrobi się twarde i trudne do rozwałkowania. Nie dodawaj również zbyt dużo mąki, a ciasto wyrabiaj ręcznie, a nie robotem.

A co powiesz na jabłka w cieście francuskim? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat