Ania Starmach zdradza sekret idealnego sernika. Dzięki temu nigdy nie opadnie
09.12.2022 10:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ania Starmach zdradziła sekret, co zrobić, aby sernik nie opadł po upieczeniu. Trzymaj się tych zasad a pozostanie idealnie puszysty i wyrośnięty.
Przygotowanie idealne sernika może okazać się czasem trudnym zdaniem. Ten pyszny deser zajmuje honorowe miejsca na świątecznym stole. Ania Starmach podzieliła się swoimi sprawdzonymi patentami, dzięki którym nawet najbardziej kapryśny sernik nie opadnie po wyciągnięciu z piekarnika. Będzie puszysty, delikatny i odpowiednio wyrośnięty.
Dobry przepis na sernik
Ania Starmach to autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego oraz jurorka polskiej edycji programu "MasterChef" oraz "MasterChef Junior". Na instagramie obserwuje ją ponad 600 tysięcy obserwatorów, z którymi Ania dzieli się przepisami i praktycznymi wskazówkami. Po licznych pytaniach o to, co zrobić, żeby sernik nie opadł, podzieliła się swoimi spostrzeżeniami.
Podstawą jest oczywiście dobry przepis na sernik. Ania Starmach sugeruje aby postawić na ten, który
Zobacz także
Co zrobić, żeby sernik nie opadł?
Warto zwrócić również uwagę na temperaturę. Sernik powinien piec się w 160-180 stopniach Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura może sprawić, że sernik się ścina, a następnie opada. Po upieczeniu nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika- uchyl drzwiczki urządzenia i pozostaw blaszkę w środku aż wystygnie.
Jak uratować sernik?
Twój sernik jednak opadł? Nie załamuj się- nic straconego. Nie wpływa to na jego smak, wciąż będzie pyszny. Opadniętą część możesz przykryć kołderką z cukru pudru lub polać roztopioną czekoladą. Dzięki temu nikt nie zwróci uwagi na opadnięty środek. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni Twoim wypiekiem, nawet jeśli nie wszystko pójdzie po Twojej myśli.
Przepis na pyszny sernik z karmelizowanym jabłkami znajdziesz na naszym kanale YouTube