Babcia Irenka zawsze wrzuca do rosołu pomidora. Bulion jest wyjątkowy

Jeśli chodzi o rosół, to niemal w każdym polskim domu obowiązuje jedna ważna zasada. Musi być wyjątkowy, rozgrzewający i najlepszy w smaku. Istnieje wiele patentów, które pozwolą podkreślić smak tej zupy. Jednym z nich pomidor. Czy dodawać pomidora do rosołu? Spróbuj, a poczujesz różnicę!

ObrazekCzy dodawać pomidora do rosołu? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Czy dodawać pomidora do rosołu?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że rosół to prawdziwy klasyk, jeśli weźmie się pod uwagę zupy, które spożywa się w Polsce. Najlepiej smakuje taki, przygotowany według domowej tradycyjnej receptury. Podstawą jest odpowiednie mięso, włoszczyzna, przyprawy i dodatki, które podkreślają smak rosołu. Dziś wzięliśmy pod lupę, popularne warzywo, czyli pomidor. Jeśli zastanawiasz się, czy dodawać pomidora do rosołu, to nie czekaj dłużej i już dziś nadaj swojej zupie wyjątkowego smaku. Gwarantujemy, że efekt pozytywnie cię zaskoczy. Dlaczego?

Obrazek
Rosół - Pyszności; foto: Canva

Mianowicie, dodanie pomidora do rosołu sprawi, że rosół będzie przejrzysty i nabierze wyjątkowego koloru, przez co będzie prezentować się apetycznie na talerzach. Pomidor to pewnego rodzaju broń, którą warto zastosować, gdy rosół stanie się mętny. Przed wrzuceniem go do zupy, dobrze jest najpierw pokroić go w ćwiartki. Na mętność zupy istotny wpływ ma niewłaściwe gotowanie zupy. Na szczęście istnieje kilka rozwiązań, które pozwolą uniknąć kulinarnej katastrofy. Pomidor jest jednym z nich.

Co jeszcze warto dodać do gotującego się rosołu i o czym pamiętać?

Jeśli już rozwiałeś swoje wątpliwości na temat tego, czy dodawać pomidora do rosołu, to warto jest wspomnieć o innych wyjątkowych dodatkach, które warto zastosować w przypadku gotującego się rosołu. W ostatnim artykule wspominaliśmy o dodaniu jabłka, które nada zupie słodkiego posmaku, a sam rosół będzie klarowny. Oprócz tego, dobrze jest dodać imbir, dzięki któremu rosół jeszcze bardziej rozgrzewa. Chcąc nadać korzennego aromatu, niektórzy decydują się dodać goździki. Jak widać, pomidor nie powinien tu być zaskoczeniem.

Jeśli na twoim stole gości smak i tradycja, to już dziś przygotuj soczystą roladę z polędwicy wieprzowej z grzybowym farszem:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło