Babcia Irenka zawsze wrzuca do rosołu pomidora. Bulion jest wyjątkowy

Jeśli chodzi o rosół, to niemal w każdym polskim domu obowiązuje jedna ważna zasada. Musi być wyjątkowy, rozgrzewający i najlepszy w smaku. Istnieje wiele patentów, które pozwolą podkreślić smak tej zupy. Jednym z nich pomidor. Czy dodawać pomidora do rosołu? Spróbuj, a poczujesz różnicę!

ObrazekCzy dodawać pomidora do rosołu? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Czy dodawać pomidora do rosołu?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że rosół to prawdziwy klasyk, jeśli weźmie się pod uwagę zupy, które spożywa się w Polsce. Najlepiej smakuje taki, przygotowany według domowej tradycyjnej receptury. Podstawą jest odpowiednie mięso, włoszczyzna, przyprawy i dodatki, które podkreślają smak rosołu. Dziś wzięliśmy pod lupę, popularne warzywo, czyli pomidor. Jeśli zastanawiasz się, czy dodawać pomidora do rosołu, to nie czekaj dłużej i już dziś nadaj swojej zupie wyjątkowego smaku. Gwarantujemy, że efekt pozytywnie cię zaskoczy. Dlaczego?

Obrazek
Rosół - Pyszności; foto: Canva

Mianowicie, dodanie pomidora do rosołu sprawi, że rosół będzie przejrzysty i nabierze wyjątkowego koloru, przez co będzie prezentować się apetycznie na talerzach. Pomidor to pewnego rodzaju broń, którą warto zastosować, gdy rosół stanie się mętny. Przed wrzuceniem go do zupy, dobrze jest najpierw pokroić go w ćwiartki. Na mętność zupy istotny wpływ ma niewłaściwe gotowanie zupy. Na szczęście istnieje kilka rozwiązań, które pozwolą uniknąć kulinarnej katastrofy. Pomidor jest jednym z nich.

Co jeszcze warto dodać do gotującego się rosołu i o czym pamiętać?

Jeśli już rozwiałeś swoje wątpliwości na temat tego, czy dodawać pomidora do rosołu, to warto jest wspomnieć o innych wyjątkowych dodatkach, które warto zastosować w przypadku gotującego się rosołu. W ostatnim artykule wspominaliśmy o dodaniu jabłka, które nada zupie słodkiego posmaku, a sam rosół będzie klarowny. Oprócz tego, dobrze jest dodać imbir, dzięki któremu rosół jeszcze bardziej rozgrzewa. Chcąc nadać korzennego aromatu, niektórzy decydują się dodać goździki. Jak widać, pomidor nie powinien tu być zaskoczeniem.

Jeśli na twoim stole gości smak i tradycja, to już dziś przygotuj soczystą roladę z polędwicy wieprzowej z grzybowym farszem:

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy