Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe

Wiele osób nie może w to uwierzyć, bo przecież miód jest znany z właściwości antybakteryjnych, więc jak może się zepsuć? Okazuje się, że przechowywany w nieodpowiedni sposób miód może ulec fermentacji, zwłaszcza jeśli jest wzbogacony o aromatyczne dodatki.

Otwartych słoików z miodem lepiej nie trzymać na blacie w kuchniOtwartych słoików z miodem lepiej nie trzymać na blacie w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Miód szczelnie zamknięty w słoiku, odstawiony na półkę w chłodnej i zaciemnionej piwnicy, może leżeć latami. Co innego otwarte słoiki wyeksponowane na ciepło i promienie słoneczne. Pszczelarze ostrzegają, aby zwrócić uwagę nie tylko na pianę na powierzchni miodu, ale także na specyficzny zapach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę

Jak sprawdzić, czy miód jest świeży?

Biały nalot na powierzchni miodu nie musi oznaczać zepsucia. Krystalizacja to naturalny proces, ale nieprzyjemny aromat podobny do zapachu piwa może już świadczyć o rozpoczętej fermentacji.

Nieraz na powierzchni miodu może pojawić się piana, która świadczy o aktywności drożdżaków. W przypadku naturalnego miodu, jest to naturalne zjawisko – miód, który nie został odpowiednio dobrze odwirowany, może zawierać więcej pęcherzyków powietrza, które będą szukały ujścia.

Dlatego oceniając świeżość miodu, nie należy kierować się tylko aspektem wizualnym, ale przede wszystkim nosem i smakiem. Jeśli po spróbowaniu wyczujesz kwaśne nuty, to znak, że miód się zepsuł i nie nadaje się do spożycia. Możesz go uratować poprzez obróbkę termiczną w wysokiej temperaturze, ale w ten sposób znikną jego właściwości zdrowotne i pozostanie już tylko sam słodzik.

Słoiki z miodem trzymaj z dala od źródeł ciepła

Kuchenny blat, otwarta szafka czy nawet zamknięta, ale znajdująca się blisko kuchenki – to nie są najlepsze miejscówki na słoiki z miodem. Wspomagające naturalną odporność organizmu dzieło pszczół powinno być przechowywane w chłodnym i ciemny miejscu, na przykład w piwnicy lub lodówce. Dodatkowo możesz owinąć słoiki szarym papierem, który zabezpieczy przed działaniem promieni słonecznych.

Otwarty miód najlepiej spożyć w ciągu 36 miesięcy, ale jeśli znajdują się w nim owocowe dodatki, takie jak malina, lawenda czy pigwa, termin przydatności miodu skraca się do maksymalnie 24 miesięcy.

Do miodu zawsze używaj czystej i suchej łyżeczki, a po spożyciu dokładnie zakręć słoik. W ten sposób zapobiegniesz przedostaniu się bakterii i wilgoci.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat