Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe

Wiele osób nie może w to uwierzyć, bo przecież miód jest znany z właściwości antybakteryjnych, więc jak może się zepsuć? Okazuje się, że przechowywany w nieodpowiedni sposób miód może ulec fermentacji, zwłaszcza jeśli jest wzbogacony o aromatyczne dodatki.

Otwartych słoików z miodem lepiej nie trzymać na blacie w kuchniOtwartych słoików z miodem lepiej nie trzymać na blacie w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Miód szczelnie zamknięty w słoiku, odstawiony na półkę w chłodnej i zaciemnionej piwnicy, może leżeć latami. Co innego otwarte słoiki wyeksponowane na ciepło i promienie słoneczne. Pszczelarze ostrzegają, aby zwrócić uwagę nie tylko na pianę na powierzchni miodu, ale także na specyficzny zapach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynata do skrzydełek na grilla. Olej, przyprawy i 1 dodatkowy produkt zrobią robotę

Jak sprawdzić, czy miód jest świeży?

Biały nalot na powierzchni miodu nie musi oznaczać zepsucia. Krystalizacja to naturalny proces, ale nieprzyjemny aromat podobny do zapachu piwa może już świadczyć o rozpoczętej fermentacji.

Nieraz na powierzchni miodu może pojawić się piana, która świadczy o aktywności drożdżaków. W przypadku naturalnego miodu, jest to naturalne zjawisko – miód, który nie został odpowiednio dobrze odwirowany, może zawierać więcej pęcherzyków powietrza, które będą szukały ujścia.

Dlatego oceniając świeżość miodu, nie należy kierować się tylko aspektem wizualnym, ale przede wszystkim nosem i smakiem. Jeśli po spróbowaniu wyczujesz kwaśne nuty, to znak, że miód się zepsuł i nie nadaje się do spożycia. Możesz go uratować poprzez obróbkę termiczną w wysokiej temperaturze, ale w ten sposób znikną jego właściwości zdrowotne i pozostanie już tylko sam słodzik.

Słoiki z miodem trzymaj z dala od źródeł ciepła

Kuchenny blat, otwarta szafka czy nawet zamknięta, ale znajdująca się blisko kuchenki – to nie są najlepsze miejscówki na słoiki z miodem. Wspomagające naturalną odporność organizmu dzieło pszczół powinno być przechowywane w chłodnym i ciemny miejscu, na przykład w piwnicy lub lodówce. Dodatkowo możesz owinąć słoiki szarym papierem, który zabezpieczy przed działaniem promieni słonecznych.

Otwarty miód najlepiej spożyć w ciągu 36 miesięcy, ale jeśli znajdują się w nim owocowe dodatki, takie jak malina, lawenda czy pigwa, termin przydatności miodu skraca się do maksymalnie 24 miesięcy.

Do miodu zawsze używaj czystej i suchej łyżeczki, a po spożyciu dokładnie zakręć słoik. W ten sposób zapobiegniesz przedostaniu się bakterii i wilgoci.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯