Czy czarna końcówka banana jest pełna robaków? Koniec wszelkich wątpliwości

Wielu z nas odruchowo odłamuje czarną końcówkę od banana, ale czy ktoś zastanawiał się, czy to jest w ogóle konieczne? Okazuje się, że końcówki banana nie są wcale tak straszne, jak mogłoby się wydawać. Sprawdźmy, co udało się nam znaleźć na temat tych końcówek i rozwiejmy wszelkie wątpliwości.

ObrazekCzarna końcówka banana - Pyszności; Foto: Canva
Paulina

Końcówka banana wygląda nieapetycznie, ale nie ma w niej nic trującego, czego powinniśmy się bać. Ten element był kiedyś posądzany o zawartość bakterii, toksyn czy robaków. Jest to absolutna nieprawda i nie ma podstaw do obaw. Zjedzenie banana z czarną końcówką nam nie zaszkodzi. Sprawdźmy więc co to takiego.

Obrazek
pixabay.com

Czym jest czarna końcówka banana?

Owe czarne elementy to pozostałość po kwiecie bananowca. Dlatego, zjedzenie takiego banana nie jest groźne. Bardziej powinniśmy zwracać uwagę na to, czy myjemy nasze owoce, ponieważ to może stanowić dla nas większe zagrożenie. Niemyte owoce mogą być skupiskiem wielu bakterii chorobotwórczych.

Obrazek
Banany - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jaki kolor banana wybrać?

Owoce, które mają plamki, są dla nas mniej atrakcyjne, ale to również błąd. Bo gdy mówimy o banach, to właśnie ten ciemniejszy jest słodszy i pełen wszystkich wartości odżywczych. Wpływa on pozytywnie nas nasz układ mięśniowy i szkieletowy, dlatego więc warto sięgać po takie owoce. Powinniśmy pamiętać, że ciemny owoc jest w porządku i nadaje się do zjedzenia. Bardziej niepokojąca powinna być ciemna lub brązowa linia, która przebiega przez środek banana. Świadczy to o tym, że owoc jest pokryty pleśnią.

Obrazek
Banany - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości banana

Jak wiemy, ten owoc jest pełen składników odżywczych, mineralnych, jak i licznych witamin. Zawiera dużą ilość potasu, który ma dobry wpływ na osoby chorujące na nadciśnienie. Również duża grupa sportowców sięga po ten produkt, ponieważ jest on wysokokaloryczny i z uwagi na dużą ilość potasu jest dla nich bardzo wartościowy. Ma on wysoką kaloryczność, ale także jest cennym źródłem witamin takich jak witamin C, E, K i B6. Zawiera także dużo magnezu, fosforu oraz sodu. Czarna końcówka banana również jest ich pełna.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować naleśniki z masą kajmakową i bananami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej