Czy czarna końcówka banana jest pełna robaków? Koniec wszelkich wątpliwości
Wielu z nas odruchowo odłamuje czarną końcówkę od banana, ale czy ktoś zastanawiał się, czy to jest w ogóle konieczne? Okazuje się, że końcówki banana nie są wcale tak straszne, jak mogłoby się wydawać. Sprawdźmy, co udało się nam znaleźć na temat tych końcówek i rozwiejmy wszelkie wątpliwości.
28.09.2022 | aktual.: 26.09.2023 12:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Końcówka banana wygląda nieapetycznie, ale nie ma w niej nic trującego, czego powinniśmy się bać. Ten element był kiedyś posądzany o zawartość bakterii, toksyn czy robaków. Jest to absolutna nieprawda i nie ma podstaw do obaw. Zjedzenie banana z czarną końcówką nam nie zaszkodzi. Sprawdźmy więc co to takiego.
Czym jest czarna końcówka banana?
Owe czarne elementy to pozostałość po kwiecie bananowca. Dlatego, zjedzenie takiego banana nie jest groźne. Bardziej powinniśmy zwracać uwagę na to, czy myjemy nasze owoce, ponieważ to może stanowić dla nas większe zagrożenie. Niemyte owoce mogą być skupiskiem wielu bakterii chorobotwórczych.
Jaki kolor banana wybrać?
Owoce, które mają plamki, są dla nas mniej atrakcyjne, ale to również błąd. Bo gdy mówimy o banach, to właśnie ten ciemniejszy jest słodszy i pełen wszystkich wartości odżywczych. Wpływa on pozytywnie nas nasz układ mięśniowy i szkieletowy, dlatego więc warto sięgać po takie owoce. Powinniśmy pamiętać, że ciemny owoc jest w porządku i nadaje się do zjedzenia. Bardziej niepokojąca powinna być ciemna lub brązowa linia, która przebiega przez środek banana. Świadczy to o tym, że owoc jest pokryty pleśnią.
Właściwości banana
Jak wiemy, ten owoc jest pełen składników odżywczych, mineralnych, jak i licznych witamin. Zawiera dużą ilość potasu, który ma dobry wpływ na osoby chorujące na nadciśnienie. Również duża grupa sportowców sięga po ten produkt, ponieważ jest on wysokokaloryczny i z uwagi na dużą ilość potasu jest dla nich bardzo wartościowy. Ma on wysoką kaloryczność, ale także jest cennym źródłem witamin takich jak witamin C, E, K i B6. Zawiera także dużo magnezu, fosforu oraz sodu. Czarna końcówka banana również jest ich pełna.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować naleśniki z masą kajmakową i bananami krok po kroku.