Czy ryby na smażalniach są świeże? Ten filmik rozwiewa wszelkie wątpliwości
Wydawałoby się, że ryby na nadmorskich smażalniach są świeże. W końcu Morze Bałtyckie jest blisko, a połowy odbywają się regularnie. Czy jednak ta teoria jest zgodna z prawdą? Na tiktokowym profilu historypolska pojawiło się wideo, które wyjaśnia tę kwestię.
06.05.2023 16:30
Pobyt nad morzem kojarzy się często z zapachem smażonych ryb. Mają one swoich wielkich fanów oraz antyfanów. Wiele osób uważa, że dania te, zwłaszcza w sezonie urlopowym są najlepsze na świecie, szczególnie gdy połączy się je z surówką oraz frytkami. Czy na smażalniach możemy liczyć na to, że dostaniemy świeży posiłek?
"Świeże ryby na smażalniach to jest raczej mit". Nagranie z TikToka nie pozostawia złudzeń
Na TikToku pojawił się filmik, w którym pani Małgorzata z Helu opowiada o połowach. Okazuje się, że w ciągu roku jest wiele ograniczeń: latem można łowić tylko flądrę do głębokości 20 metrów. Dodaje, że trudno znaleźć rybę dobrej jakości, gdyż z reguły są one chude i mają słabą jakość.
W przyłowie nie ma dorsza (czyli jednej z najczęściej wybieranych ryb na smażalniach), gdyż w Bałtyku jest pusto. Kutry rybackie nie mogą również łowić śledzi i szprotek. To oznacza, że ryby na smażalniach są w większości przypadków... mrożonkami.
Internauci ostro zareagowali. "Bałtyk to wodny śmietnik, w którym nie ma zdrowej ryby"
Filmik wywołał niemałą burzę wśród użytkowników TikToka. Pojawiło się mnóstwo komentarzy, w których internauci wyrażali swoje niezadowolenie. Pisali o bardzo złym stanie Bałtyku.
Inny użytkownik zwrócił uwagę na to, że zbiornik wodny jest bardzo zanieczyszczony:
Kolejny internauta wspomniał o swojej pracy na terenie smażalni:
Wypróbuj również nasz przepis na rybę z grzybami. To wręcz genialne połączenie.