WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Czy ryby na smażalniach są świeże? Ten filmik rozwiewa wszelkie wątpliwości

Wydawałoby się, że ryby na nadmorskich smażalniach są świeże. W końcu Morze Bałtyckie jest blisko, a połowy odbywają się regularnie. Czy jednak ta teoria jest zgodna z prawdą? Na tiktokowym profilu historypolska pojawiło się wideo, które wyjaśnia tę kwestię.

ObrazekRyby na smażalniach nie są świeże, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Pobyt nad morzem kojarzy się często z zapachem smażonych ryb. Mają one swoich wielkich fanów oraz antyfanów. Wiele osób uważa, że dania te, zwłaszcza w sezonie urlopowym są najlepsze na świecie, szczególnie gdy połączy się je z surówką oraz frytkami. Czy na smażalniach możemy liczyć na to, że dostaniemy świeży posiłek?

"Świeże ryby na smażalniach to jest raczej mit". Nagranie z TikToka nie pozostawia złudzeń

Na TikToku pojawił się filmik, w którym pani Małgorzata z Helu opowiada o połowach. Okazuje się, że w ciągu roku jest wiele ograniczeń: latem można łowić tylko flądrę do głębokości 20 metrów. Dodaje, że trudno znaleźć rybę dobrej jakości, gdyż z reguły są one chude i mają słabą jakość.

- Świeże ryby na smażalniach to jest raczej mit - mówi kobieta. - Wyniki połowowe są marne.

W przyłowie nie ma dorsza (czyli jednej z najczęściej wybieranych ryb na smażalniach), gdyż w Bałtyku jest pusto. Kutry rybackie nie mogą również łowić śledzi i szprotek. To oznacza, że ryby na smażalniach są w większości przypadków... mrożonkami.

Internauci ostro zareagowali. "Bałtyk to wodny śmietnik, w którym nie ma zdrowej ryby"

Filmik wywołał niemałą burzę wśród użytkowników TikToka. Pojawiło się mnóstwo komentarzy, w których internauci wyrażali swoje niezadowolenie. Pisali o bardzo złym stanie Bałtyku.

"Morze Martwe, nie Bałtyckie" - napisał jeden komentujący.

Inny użytkownik zwrócił uwagę na to, że zbiornik wodny jest bardzo zanieczyszczony:

"Bałtyk to wodny śmietnik, w którym nie ma i nie będzie zdrowej ryby, za kilka-kilkanaście lat nic już z niego nie wyłowią".

Kolejny internauta wspomniał o swojej pracy na terenie smażalni:

"Mi było wstyd, jak wmawiałem gościom, że świeży dorsz, ale trzeba było mówić takie bajki, żeby zamawiali".

Wypróbuj również nasz przepis na rybę z grzybami. To wręcz genialne połączenie.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀