WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Kiedy skończy się sezon na grzyby? Lasy Państwowe uspokajają

Za oknem około 20 stopni Celsjusza, ciepłe noce i opady deszczu - można rzec, że warunki idealne do wzrostu i zbierania grzybów. Pomimo tego, że listopad za pasem, to wielu z nas zastanawia się nad tym, kiedy przypada koniec sezonu grzybowego. Mamy odpowiedź Lasów Państwowych.

ObrazekKoniec sezonu grzybowego - Pyszności; Foto Canva.com i screen z facebook.com/Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe
Karol Wiak

Czy to już koniec sezonu grzybowego?

Takich warunków pogodowych, z jakimi mamy do czynienia w ostatnim czasie, chyba nikt się nie spodziewał. Mamy do czynienia z piękną polską złotą jesienią, a temperatury są niemal letnie. Do tego ciepłe noce i pojawiające się opady deszczu - warunki wręcz stworzone, by wybrać się na grzyby. Niestety, ale martwić może to, że zbliża się listopad, który przez wielu grzybiarzy uznawany jest za ten miesiąc, kiedy ma miejsce koniec sezonu grzybowego. Okazuje się, że to błędne przekonanie, bo niektóre gatunki grzybów jadalnych można zbierać również wtedy.

Obrazek
Kobieta zbierająca grzyby w lesie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przekonują Lasy Państwowe, o końcu sezonu grzybowego może świadczyć masowy wysyp opieniek. Z drugiej strony, końca nie widać. Internauci i grzybiarze na profilu Lasów Państwowych, Nadleśnictwo Baligród - przekonują, że w dalszym ciągu mamy do czynienia z prawdziwym "wysypem grzybów". Na dowód tego, pokazują swoje koszyki wypełnione borowikami, podgrzybkami, czy rydzami. Okazuje się, że z każdym kolejnym dniem będzie coraz trudniej znaleźć te grzyby. Ale w dalszym ciągu możemy uzbierać te nieco mniej popularne gatunki grzybów jadalnych.

Jakie grzyby zbierać na przełomie października i listopada?

W takim przypadku, dobrze będzie zajrzeć do kalendarza grzybiarza. Okazuje się, że w dalszym ciągu możemy uzbierać całkiem smaczne grzyby, z których przygotujemy rozmaite sosy grzybowe i innego typu dania. Mamy tu do czynienia z pełną różnorodnością. Koniec sezonu grzybowego? W żadnym przypadku!

Obrazek
Koszyk wypełniony grzybami - Pyszności; Foto: Canva

Grzyby, jakie można znaleźć na przełomie października i listopada to przede wszystkim:

  • borowiki
  • podgrzybki
  • kania czubajka
  • opieńki
  • gąski
  • rydze
  • maślaki
  • sarniak dachówkowaty - trzeba jednak podkreślić, że nie cieszy się on dużym zainteresowaniem smakoszy, ze względu na gorzkawy smak
  • dzieżka pomarańczowa - mało popularny grzyb, który jest jadalny
  • boczniak ostrygowaty.

To, czy będziemy mieć do czynienia z wysypem grzybów, uzależnione jest od tego, z jaką pogodą będziemy mieć do czynienia w najbliższym czasie. A wszystko wskazuje na to, że w dalszym ciągu będziemy mogli cieszyć się słonecznymi i ciepłymi dniami. Koniec sezonu grzybowego póki co nam nie grozi!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na marynowane grzyby na trzy sposoby:

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze