Mleko to przeszłość, teraz nie trzeba moczyć w nim wątróbki. Aksamitny i gęsty sos sprawdza się lepiej

Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi. Wielu kojarzy ją z kulinarną traumą z dzieciństwa. Mówi się, że nasze złe wspomnienia z wątróbką wzięły się z jej złego przyrządzenia i my się pod tym w stu procentach podpisujemy. Ta wątróbka w sosie śmietanowym zapisałaby się w naszych wspomnieniach zupełnie inaczej.

Wątróbka w sosie śmietanowymWątróbka w sosie śmietanowym - Pyszności; foto: Canva

Wątróbka wpisana w naszą dietę to niezły pomysł. Zawiera łatwo przyswajalną witaminę B12 i żelazo. W jej strukturach znajdziemy również dużo witaminy A, która jest o tyle zdrowa, o ile odpowiednio dawkowana.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; foto: Canva

Nie ma jednak większych przeciwwskazań do wpisania wątróbki w jadłospis nawet raz w tygodniu. Żeby to jednak zrobić, trzeba do niej przekonać całą rodzinę. Poniżej prezentujemy idealny przepis na osiągnięcie tego niełatwego zadania.

Delikatna wątróbka w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 400 gramów wątróbki drobiowej
  • Mąka do oprószenia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Tłuszcz do smażenia
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczka suszonego tymianku
  • 60 ml białego wina wytrawnego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyść, opłucz i pokrój na małe kawałki. Oprósz lekko mąką i odłóż na talerz.

Cebulę obierz i potnij w drobne piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz (oliwę z oliwek, olej rzepakowy lub masło klarowane). Smaż cebulę przez kilka minut, do zeszklenia. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go na patelnię.

Czas na wątróbkę. Wrzuć ją po trochu na patelnię (smaż na średnim ogniu) i smaż około pięciu minut do zbrązowienia na zewnątrz.Po tym czasie dolej do patelni wino i duś przez kilka minut. Teraz wlej śmietankę i wymieszaj. Następnie dopraw tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem - do smaku - i tak przygotowaną mieszankę zagotuj na patelni.

Wątróbka w sosie śmietanowym jest już gotowa do zdjęcia. Przed podaniem posiekaj jeszcze natkę pietruszki i posyp nią swoje danie. Podawaj z ziemniakami lub makaronem, ale smakoszom będzie smakowała również z pajdą świeżego chleba.

A może masz jednak inne plany na obiad? Rzuć okiem na ten przepis na słynne de vollaile. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟