WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Mleko to przeszłość, teraz nie trzeba moczyć w nim wątróbki. Aksamitny i gęsty sos sprawdza się lepiej

Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi. Wielu kojarzy ją z kulinarną traumą z dzieciństwa. Mówi się, że nasze złe wspomnienia z wątróbką wzięły się z jej złego przyrządzenia i my się pod tym w stu procentach podpisujemy. Ta wątróbka w sosie śmietanowym zapisałaby się w naszych wspomnieniach zupełnie inaczej.

Wątróbka w sosie śmietanowymWątróbka w sosie śmietanowym - Pyszności; foto: Canva

Wątróbka wpisana w naszą dietę to niezły pomysł. Zawiera łatwo przyswajalną witaminę B12 i żelazo. W jej strukturach znajdziemy również dużo witaminy A, która jest o tyle zdrowa, o ile odpowiednio dawkowana.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; foto: Canva

Nie ma jednak większych przeciwwskazań do wpisania wątróbki w jadłospis nawet raz w tygodniu. Żeby to jednak zrobić, trzeba do niej przekonać całą rodzinę. Poniżej prezentujemy idealny przepis na osiągnięcie tego niełatwego zadania.

Delikatna wątróbka w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 400 gramów wątróbki drobiowej
  • Mąka do oprószenia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Tłuszcz do smażenia
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczka suszonego tymianku
  • 60 ml białego wina wytrawnego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyść, opłucz i pokrój na małe kawałki. Oprósz lekko mąką i odłóż na talerz.

Cebulę obierz i potnij w drobne piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz (oliwę z oliwek, olej rzepakowy lub masło klarowane). Smaż cebulę przez kilka minut, do zeszklenia. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go na patelnię.

Czas na wątróbkę. Wrzuć ją po trochu na patelnię (smaż na średnim ogniu) i smaż około pięciu minut do zbrązowienia na zewnątrz.Po tym czasie dolej do patelni wino i duś przez kilka minut. Teraz wlej śmietankę i wymieszaj. Następnie dopraw tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem - do smaku - i tak przygotowaną mieszankę zagotuj na patelni.

Wątróbka w sosie śmietanowym jest już gotowa do zdjęcia. Przed podaniem posiekaj jeszcze natkę pietruszki i posyp nią swoje danie. Podawaj z ziemniakami lub makaronem, ale smakoszom będzie smakowała również z pajdą świeżego chleba.

A może masz jednak inne plany na obiad? Rzuć okiem na ten przepis na słynne de vollaile. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców