PrzepisMleko to przeszłość, teraz nie trzeba moczyć w nim wątróbki. Aksamitny i gęsty sos sprawdza się lepiej

Mleko to przeszłość, teraz nie trzeba moczyć w nim wątróbki. Aksamitny i gęsty sos sprawdza się lepiej

Wątróbka w sosie śmietanowym - Pyszności; foto: Canva
Wątróbka w sosie śmietanowym - Pyszności; foto: Canva

02.11.2022 13:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi. Wielu kojarzy ją z kulinarną traumą z dzieciństwa. Mówi się, że nasze złe wspomnienia z wątróbką wzięły się z jej złego przyrządzenia i my się pod tym w stu procentach podpisujemy. Ta wątróbka w sosie śmietanowym zapisałaby się w naszych wspomnieniach zupełnie inaczej.

Wątróbka wpisana w naszą dietę to niezły pomysł. Zawiera łatwo przyswajalną witaminę B12 i żelazo. W jej strukturach znajdziemy również dużo witaminy A, która jest o tyle zdrowa, o ile odpowiednio dawkowana.

Wątróbka - Pyszności; foto: Canva
Wątróbka - Pyszności; foto: Canva

Nie ma jednak większych przeciwwskazań do wpisania wątróbki w jadłospis nawet raz w tygodniu. Żeby to jednak zrobić, trzeba do niej przekonać całą rodzinę. Poniżej prezentujemy idealny przepis na osiągnięcie tego niełatwego zadania.

Delikatna wątróbka w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 400 gramów wątróbki drobiowej
  • Mąka do oprószenia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Tłuszcz do smażenia
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczka suszonego tymianku
  • 60 ml białego wina wytrawnego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyść, opłucz i pokrój na małe kawałki. Oprósz lekko mąką i odłóż na talerz.

Cebulę obierz i potnij w drobne piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz (oliwę z oliwek, olej rzepakowy lub masło klarowane). Smaż cebulę przez kilka minut, do zeszklenia. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go na patelnię.

Czas na wątróbkę. Wrzuć ją po trochu na patelnię (smaż na średnim ogniu) i smaż około pięciu minut do zbrązowienia na zewnątrz.Po tym czasie dolej do patelni wino i duś przez kilka minut. Teraz wlej śmietankę i wymieszaj. Następnie dopraw tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem - do smaku - i tak przygotowaną mieszankę zagotuj na patelni.

Wątróbka w sosie śmietanowym jest już gotowa do zdjęcia. Przed podaniem posiekaj jeszcze natkę pietruszki i posyp nią swoje danie. Podawaj z ziemniakami lub makaronem, ale smakoszom będzie smakowała również z pajdą świeżego chleba.

A może masz jednak inne plany na obiad? Rzuć okiem na ten przepis na słynne de vollaile. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.