PoradyDietetyk ostrzega przed uwielbianą rybą. Może zawierać szkodliwe substancje

Dietetyk ostrzega przed uwielbianą rybą. Może zawierać szkodliwe substancje

Wędzona makrela- Pyszności, źródło: Getty Images, kanał @drbartekpl
Wędzona makrela- Pyszności, źródło: Getty Images, kanał @drbartekpl
Ewa

13.03.2023 10:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dietetyk kliniczny ostrzega przed uwielbianą przez Polaków makrelą. Popularna ryba może zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje.

Makrela to popularna ryba, znana ze swojego charakterystycznego smaku i właściwości zdrowotnych. Najczęściej kupujemy ją w wersji wędzonej i tworzymy na jej bazie pyszną pastę kanapkową. Według jednego z dietetyków powinniśmy ograniczyć jej ilość w diecie i dokładnie przyjrzeć się, jaki gatunek trafia na nasz talerz.

Dietetyk ostrzega przed makrelą

Dietetyk kliniczny, dr Bartek Kulczyński, aktywnie działa w mediach społecznościowych, dzieląc się praktyczną wiedzą i wskazówkami dotyczącymi zdrowego stylu życia. Popularny dietetyk w jednym ze swoich filmów zwrócił uwagę na popularną rybę. Mężczyzna zwrócił uwagę, że makrela makreli nierówna i powinniśmy dokładnie sprawdzać, skąd pochodzi.

Wędzona makrela- Pyszności, źródło: Canva
Wędzona makrela- Pyszności, źródło: Canva

W sklepach znaleźć można trzy gatunki: makrelę atlantycką, hiszpańską i królewską. Warto zwrócić na to uwagę przed zakupem, ponieważ tylko ta pierwsze będzie dobra dla naszego organizmu. Dwie pozostałe kumulują w sobie duże ilości rtęci. Rtęć jest pierwiastkiem chemicznym, który jest toksyczny dla ludzi i może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie mózgu, nerek i układu nerwowego.

Czy wędzona makrela jest zdrowa?

Makrela jest bogata w kwasy omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Makrela jest również źródłem białka i witamin, w tym witaminy D, witaminy B12 i selenu. Witamina D jest ważna dla zdrowych kości i układu odpornościowego, a witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego. Selen jest pierwiastkiem śladowym, który jest ważny dla ochrony komórek przed uszkodzeniem i wpływa na układ odpornościowy.

Przez wędzenie jednak znajduje się w niej dużo soli, przez co powinniśmy z umiarem włączać tę rybę do swojej diety.

Przepis na roladę z wędzonej makreli znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także