Dla Włochów to prawdziwa kulinarna zbrodnia. Znany kucharz zszokował internautów

Włoska kuchnia słynie z prostoty i doskonałych smaków. Jednak niektóre potrawy, jak słynna carbonara, potrafią wywołać burzę dyskusji. W sieci zawrzało po tym, jak znany kucharz, Mattia Centini, poruszył temat dodawania śmietany do tego kultowego dania.

Dla Włochów to prawdziwa kulinarna zbrodnia. Znany kucharz zszokował internautówDla Włochów to prawdziwa kulinarna zbrodnia. Znany kucharz zszokował internautów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Carbonara - jedno z najbardziej ikonicznych dań włoskiej kuchni. Ale czy naprawdę wiesz, jaką historię kryje ta prosta potrawa? Mattia Centini, znany włoski kucharz mieszkający w Polsce, wzbudził kontrowersje, prezentując swój sposób na przygotowanie carbonary. Czy dodanie śmietany do tego klasycznego dania to odstępstwo od tradycji, czy kreatywność kulinarnej ewolucji?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Włoskie korzenie carbonary i wpływ Amerykanów

Centini przypomina fascynującą historię tego kultowego dania. Według niego carbonara prawdopodobnie wywodzi się z czasów obecności wojsk amerykańskich we Włoszech. Kucharze, chcąc stworzyć włoską wersję tradycyjnego amerykańskiego śniadania (bekon i jajka), połączyli te dwa produkty z makaronem.

Warto jednak zaznaczyć, że składniki carbonary ewoluowały na przestrzeni lat, a ich dostępność zależała od zamożności. Bogatsi Włosi mogli pozwolić sobie na dodanie do dania śmietany i pancetty (boczku), podczas gdy biedniejsi musieli zadowolić się skromniejszą wersją z żółtkami i tańszym guanciale (policzkiem wieprzowym). To właśnie ta prosta wersja zyskała uznanie kucharzy na całym świecie i często uważana jest za jedyną "słuszną" interpretację carbonary.

Śmietana w carbonarze - dopuszczalna wariacja czy kulinarne faux pas?

Film Centiniego na temat śmietany w carbonarze podzielił internautów na dwa obozy. Zwolennicy tradycji grzmią: "Ja jestem ta biedniejsza, to jem bez śmietany", "O śmietanie myślę NIE", "Nie znam Włocha, który jadłby carbonarę ze śmietaną", "Za robienie carbonary na śmietanie wszystkie restauracje powinny iść do piekła i dopłacać za jej jedzenie!!!".

Z kolei miłośnicy śmietanowej wersji argumentują: "Ja uwielbiam ze śmietaną boczkiem i świeżym tymiankiem, a każdy niech je co mu smakuje", "Zawsze tylko śmietana!".

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej